Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Az amniocentézis hányféle...

Az amniocentézis hányféle kromoszómarendellenességre szűr?

Figyelt kérdés

Próbáltam rákeresni, de nem találtam konkrétumot.

Valaki tudja pontosan melyekre szűr?

2012. júl. 11. 13:11
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Kromoszómaszintűre mindre. Helyesebben szólva ők megnézik, hogy a kromoszómák külalakilag épek-e, azaz annyi van, amennyinek lennie kell, akkorák-e és olyan formájúak-e, amilyennek lenniük kell. Tehát nem konkrét betegségeket keresnek. Általában olyanok vannak, hogy vagy szám feletti van vagy hiányzik egy, valamelyik törött, kisebb mint lennie kéne. De ha pl 48 helyett 49 van az is többféle lehet, ha a 21es párból 3 van, az Down kór, ha 24ből az nemi jellegű betegséget okoz, stb.
2012. júl. 11. 13:15
 2/8 A kérdező kommentje:
Nekem a genetikus és a biológus 7!!!! féléről beszélt. nem többről.
2012. júl. 11. 13:19
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem néznek mindent, mert az elég sokáig tartana, nem beszélve arról, hogy itthon nincs meg hozzá a feltétel, küldre pedig nem küldik ki a mintát, nincs aki fizetné vagy megszervezné. Csak a "fontosabb" elváltozásokat nézik (Down-, Edwards-kór). Családunkban pl. van egy genetikailag öröklődő betegség is, amiről tudják, pontosan melyik gén hibája okozza, mégsem vizsgálták az amniokor, mert itthon nem végeznek ilyen vizsgákatokat :(
2012. júl. 11. 14:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért 7, mert azok a gyakoriak. Kedves utolsó, génszintű betegséget ezen a vizsgálaton nem látnak, tehát nem nem nézik, hanem nem tudják nézni, mert ez a vizsgálat nem arra van. Nem a géneket vizsgálják, hanem a kromoszómákat, a kettő nem ugyanaz.

Ettől még nagyon sokféle kromoszómaszintű betegség lehet. Bármelyik pár helyett lehet 3 darab, ezek mindegyike okozhat betegségeket vagy bármelyik párnak hiányozhat az egyik tagja. Ez máris több 10 elváltozás. Az már más kérdés, hogy vannak nagyon gyakoriak, mint pl a 21es pár triszómiája, amikor abból 3 van, az a Down-kór. Ezért mondják a 7-et, mert a többi elenyészően ritka.

Tanulmányaim során voltam ilyen genetikai laborban, úgyhogy tudom.

2012. júl. 12. 09:47
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Jah és a vizsgálat úgy néz ki, hogy fogják a magzati sejteket és osztódás közben kiszedik belőle a kromoszómákat és szépen párba rakják őket. Kapnak egy ilyesmi képet:

[link]

Erre ránéznek és azonnal látják, hogy van-e gond. Hiányzik-e, több van-e, az egyik túl kicsi, stb. Ez nem kerül időbe.

Génszintűre azért nem szűrnek, mert az valóban drága. Ahhoz egy-egy ilyen kromoszómát szét kéne cincálni(ugyanis ez nem más, mint feltekeredett DNS) és aprólékosan meghatározni a felépítését.

2012. júl. 12. 09:51
 6/8 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Akkor te szakmabeli vagy, igaz?

Mit gondolsz az uh mennyire megbízható a rendellenességek kiszűrésére?

12. és 18. heti uh országos elismertségű genetikus-uh-doki nézte.

Ha azt mondta, hogy még az ujjai is rendben és a barázdák is. Szíve, veséje, minden szerve rendben, akkor több mint valószínű, hogy nem kromoszómarendellenes a baba, igaz?

Tudom, hogy nem lát kromoszómákat az uh, de kíváncsi vagyok a véleményedre.

2012. júl. 12. 10:50
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nehéz kérdés, még gyakorlott orvosoknak is. Egyik ismerősömnek minden rendben volt az UH-n, annyit mondtak hogy a baba méretei az alsó határon vannak, de minden oké, aztán az amniocentézisen derült ki, hogy Edwards-kóros a baba, ami komplex rendellenesség, elvileg látni lehetett volna.

Tehát az UH nem 100%-os, egyrészt nem lát mindent másrészt orvos végzi, aki szintén elnézhet ezt-azt. Sosem jelent 100%-ot, de ha minden rendben akkor nagy valószínűséggel nincs baj.

Szintén másik eset a családban, a babánál végig vastagbéltágulatot láttak, riogatták az anyukát, végül egy tök egészséges baba született.

Lehet azért hinni az UH-nak és a dokinak. Én úgy vagyok vele, hogy ha egyéb ok nincs(öröklődő betegség a családban, anya életkora, UH gyanú) akkor nem mennék el amniocentézisre, de ha jól tudom ok nélkül, pusztán anyai kérésre meg sem csinálják.

2012. júl. 12. 11:33
 8/8 A kérdező kommentje:

36 éves vagyok, alacsonyabb lett az afp (0,5, hcg: 1,7). Az afp lelet nem érdekelte őket egyáltalán. Csak az életkorom miatt kerültem kiemelt genetikai vizsgálatra, orvoshoz. Nem vállaltam az amniot.

12. heti uh: 1,9 nt, orrcsont látható.

Orrcsont most 4,7mm a 18. héten.

Az Edwards kóros babának a keze is máshogy áll, nem. Érdekes, hogy egy annyira látványos betegséget benéznek.

2012. júl. 12. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!