Mi a teendő rossz AFP vizsgálat esetén?
Ma voltam AFP vérvételen. Én a dokimnak a saját asszisztenséhez járok vérvételre, és megjegyezte, hogy lehet, hogy korai a szűrés.
Azt mondta, hogy kb. 15+4 naposan jó levenni a vért hozzá.
Nekem viszont a doki a 12 hetes UH alkalmával adta meg a mai dátumot, amikor is betöltöttem a 15.hetet.
Azt mondta, hogy feltétlenül ma menjek, mert ma töltöm be a 15.hetet. Rá is írta a papírra a kért mintavétel időpontját, azaz a mai napot. Az igaz, hogy a 12 hetes UH-t 4 nappal korábban csinálta és rendben voltak akkor a méretek.
Mi van akkor, ha nem lesz jó az eredmény? Mi a teendő? Ezt nem ismétlik? Elküldenek valahová?
Egy eddig nyugodt, de ma felidegesített 15 hkm
AFP-t betöltött 16 hetesen szoktak csinálni... Egyébként olyan megbízhatatlan vizsgálat, hogy csak az eredmények kb 10%-a jó. Külföldön éppen ezért már nem is csinálják. Olyan meg nincs, hogy rossz időben végzik, mert a magzat korát minden esetben beszámítják.
Rossz AFP esetén nem kell elkettyenni. Egyébként értelmesebb lenne kombinált vizsgálatot végezni, még ha esetleg pénzbe is kerül.
Igaza van az elsőnek. Betöltött 16. héten csinálják az AFP-t, és tényleg nem teljesen megbízható. Németországban már évek óta nem végzik el, mert felesleges. A nyitott gerinc és a Down-kór is kiszűrhető a kombinálttal és a genetikai UH-al.
Amúgy rossz eredmény esetén genetikai tanácsadást javasolnak, és ott végzik a többi vizsgálatot.
A válasz írója 88%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 13:56 vagyok.
Én 8 hétig jártam a genetikára, de nem AFP miatt. Ott elég sokat beszélgettem kismamákkal, akik amiatt voltak ott.
A genetikán megnézik az eredményeket, elküldenek mégegyszer vérvételre. Annak az eredményének függvényében javasolják a magzatvíz vételt, amit vagy bevállalsz, vagy nem. Általában a 20. hétig lecseng minden. Ha gáz van, és úgy döntötök, hogy nem tartjátok meg, a 21. hétig megszakítják a terhességet.
DE!!!!
Ne szaladjunk ennyire előre!!! NEM lesz rossz az eredményed és kész, ne parázz rá, az sem tesz jót a babának, ha idegeskedsz.
Nekem 8 hétbe telt, mire kiderült, hogy nincs komoly baja a babának, de "elővigyázatosságból" megcsináltak egy csomó extra vizsgálatot, vérvételt, UH-ot. Közben nem is tudtam élvezni a terhességet, mert csak az járt a fejemben, hogy nem igaz, hogy beteg a babám, ez nem történhet meg.
Nem hittem a szememnek, de szó szerint beleőszültem az idegeskedésbe.
Aztán hétfőn mosolyogva közölték, hogy minden eredményem megfelelő, nem kell aggódnom, nem kell többet genetikai tanácsadásra mennem.
A maradék 8 hetemet talán végre kiélvezhetem...
Majd írd meg létszi, hogy mi lett!
Szurkolok nagyon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!