Tényleg nem érzéstelenít a fogorvos?
nekem gyökérkezelték a fogam, adtak érzéstelenítőt, van külön kismamáknak! vagyis az én orvosom ezt mondta, hogy nem lidokainnal érzédstelenít hanem külön kismamáknak szánt valamivel...
nyugi!
Bocs, de milyen a nem terhes kismama?:)
Amúgy meg kell védjem Pestet, eddig én itt több helyen voltam, mindig kaptam érzéstelenítőt, még kéjgázt is. Persze, függ attól, milyen helyre jársz.
És tényleg, ne félj, biztos, hogy kapni fogsz érzéstelenítőt, ez tévhit, hogy a kismamáknak nem adnak.
Röntgen felvételek, érzéstelenítés és gyógyszerek
A ma használatos fogászati röntgen gépekről érdemes tudni, hogy az általuk kibocsájtott sugárdózis olyan minimális, és annyira kis területre koncentrált, hogy egy 10 perces napozás során az ember nagyobb dózisban részesül. Ugyanakkor mégis általánosan elfogadott szabály, hogy röntgen felvételt csak akkor szabad készíteni kismamák fogairól, ha az illető elsősegélynyújtásra szorul, de ilyen esetnek minősül pl. a fogfájás. Ilyen esetben mindenképpen tökéletes ellátásra van szükség, mivel a fogfájást okozó gyulladás a szervezet más részeiben is elváltozást okozhat, akár a terhességben is komplikációt idézhet elő.
A helyi érzéstelenítő szerek nem károsítják a magzatot, viszont altatást igénylő beavatkozásokat nem ajánlatos végezni. Bizonyos fájdalomcsillapító, nyugtató szerek, egyes antibiotikumok magzatkárosítók lehetnek, tehát, minden olyan fogászati kezelést a terhesség utánra kell halasztani, amely nem elsősegélynyújtás (fogfájás, ínygyulladás, szuvas fogak ellátása) jellegű. Tehát ne kezdjünk bele fogpótlások készíttetésébe, fogfehérítésbe, fogkozmetikai restaurációkba terhesség idején. Ha mégis szükséges valamilyen gyógyszer, szigorúan alkalmazkodni kell az orvos előírásaihoz, mert ő tudja, hogy adott esetben mi az ami nem káros sem a magzatra, sem az anyára.
Dr. Márton Krisztina
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem, Fogpótlástani Klinika
Tehát helyi érzéstelenítés mehet. Gondolom, nem lidocain (mert azt hiszem az átjut a méhlepényen), de vannak más érzéstelenítők is. Az más, hogyha egy-egy fogászaton nincs olyan kíméletesebb szerekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!