Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesési problémák » IR-ek javultak az eredmények...

IR-ek javultak az eredmények vagy csak rosszabb lett?

Figyelt kérdés

Szerintetek javultak az eredményeim? 2 hónapja szedem a merckformint 2X1 500mg-at.

Csinálom a diétát, figyelek minden szénhidrátbevitelre, mozgás is megvan heti 3-4 alkalommal 15 km szobabiciklin közepes intenzitással.

Dokihoz csak 16-én megyek de addig megöl a kíváncsiság :)

Ahogy én látom nem javult csak rosszabb lett :(

Régi 2013.08.12

Glukóz 5,4 mmol/L 3,8 6,0

60 perces glucose 6,9 mmol/L --- ---

120 perces glucose 4,7 mmol/L 4,1 7,8

Inzulin 10,4 mIU/L 2,6 24,9

Inzulin 60 perc 66,2 mIU/L --- ---

Inzulin 120 perc 39,8 mIU/L --- ---

Inzulin rezisztencia (HOMA index) 2,50 Normális:<2 Valószínű:> 2.5 (felnőtt) Valószínű:>3.2 (gyerek és serdülő) Diabetes:>5.0 --- ---

Friss 2013.12.02

Glukóz 3,8 mmol/L 3,8 6,0

60 perces glucose 8,0 mmol/L --- ---

120 perces glucose 8,5 mmol/L + 4,1 7,8

Inzulin 0 perc 10,6 mIU/L 2,6 24,9

Inzulin 60 perc 50,8 mIU/L --- ---

Inzulin 120 perc 73,1 mIU/L --- ---

Inzulin rezisztencia (HOMA index) 1,79 Normális:<2 Valószínű:> 2.5 (felnőtt) Valószínű:>3.2 (gyerek és serdülő) Diabetes:>5.0 ---

2013. dec. 3. 12:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem szeretnélek megijeszteni, de valóban rosszabb lett.

És nemhogy csak az inzulintermelés lett sokkal rosszabb arányú, de a cukrod is rossz. A 120 perces 8,5-ös cukor már a cukorbetegséget jelzi.

Biztosan szabályosan csináltál mindent a terhelés alatt?

Hogyan tartod a diétát? Dietetikus segített?

Nem értem. Szerintem emelni fogják az adagodat. Én középsúlyos ir-re, de mellette a cukrom jó volt 2*750-et szedtem.

De érdekes mert a homa index meg jó, úgyhogy én ezt nem értem.

2013. dec. 3. 13:53
 2/8 A kérdező kommentje:

Szia

köszi hogy írtál :)

Sejtettem hogy rosszabb :(

Mit értesz az alatt hogy szabályosan csinálta mindent?

Levették a éhgyomrit megittam a cukros lötyit és kiültem várni 1 óra és 2 óra múlva vissza és ennyi nem csináltam közben semmit. Bár le kellett sétálnom 2 emeletet mert csak ott volt jó a mosdó :)

A diétát nem eszem lisztes és cukros dolgokat. Általában valami csirkés vagy halasat főzök zöldségkörettel. Vacsira 1 alma vagy narancs vagy 1 egyszerű saláta.

2013. dec. 3. 14:21
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Az eredményeid rosszabbak lettek, valószínűleg kombinált gyógyszert fogsz kapni. Merckformin helyett én is Eucreast kaptam, mert a merckformin nekem sem használt.

A diétát nem jól tartod. Zöldség hússal nem jó. Nincs benne elég szénhidrát.

A diétának az a lényege, hogy napi 160 g szénhidrátot KELL fogyasztani, és ezt 5 étkezésre elosztani.

Nekem olyan arányban, hogy reggelire 30 g, tízóraira 20g, ebédre 50g, uzsonna 20g, vacsora 40g.

És figyelni kell a lassú és gyors felszívódású szénhidrátok arányára, természetesen a lassúakat kell preferálni.

2013. dec. 3. 14:29
 4/8 A kérdező kommentje:
A húsi nem mindig van zöldséggel néha rizs vagy krumplipüré van hozzá :) Meg ha olyat főzök akkor nincs köret. Pl sóska, vagy főzelékfélék vagy túrós tészta. Minden mértékkel :)
2013. dec. 3. 15:21
 5/8 anonim ***** válasza:

Igen, tényleg rosszabb lett. Ez már IGT, vagyis csökkent glükóz tolerancia.

Valószínűleg kevés a gyógyszer, és a diétád sem megfelelő. A 3. válaszoló nagyon jól leírta, hogy mire kell figyelni a diétánál. Egyébként ez az eredmény is visszafordítható, ez még nem cukorbetegség. Az én 120. perces értékem márciusban 8,6 volt. Most novemberben 4,7.

Ha priviben elküldöd az e-mail címedet, rengeteg anyagot tudok küldeni, ami megkönnyíti a diétádat.

2013. dec. 3. 15:27
 6/8 anonim ***** válasza:
45%

Szia, 3-as vagyok.

A sóskához egyél főtt krumplit, vagy bundáskenyeret.

A legtöbb főzeléknek (ami nem hüvelyes, tehát bab, borsó, lencse, stb) az a baja, hogy nagyon minimális szénhidrátot tartalmaz. Szénhidrátot pedig enni KELL.

A vacsorádnak is csak kicsivel szabad kevesebb szénhidrátot tartalmazni, mint az ebédnek.

Ami jó köretnek számít a zöldségfélék mellé: barna vagy basmati rizs, bulgur, köles, hajdina, teljes kiőrlésű tészták. Ezek mind lassan szívódnak fel, lassan növelik a vércukrot, és tovább tart a hatásuk.

Ezen kívül amit nekem mondott a dietetikus: reggelihez, ebédhez, vacsorához legyen valami állati eredetű fehérje. Nem feltétlen hús, jó a tojás, túró is.

Reggelire tilos a tej, azt csak tízóraitól lehet inni.

Krumpliból a krumplipüré a legrosszabb választás, sima főtt krumplit, vagy sült krumplit kell enni.

Javaslom, ha pesti vagy, menj el egy Diétás tanácsadásra a Mensmentisbe, kimondottan erre helyezik a hangsúlyt.

2 alkalom kerül 7000 FT-ba, tehát nem egy nagy összeg.

2013. dec. 3. 17:12
 7/8 Manka68 ***** válasza:

Szia!

Az értékeid valóban rosszabbak lettek, de két hónap után ez így szokott lenni, még jó diétával is. A homa indexed viszont javult sokat. :-)

Ne keseredj el, nem biztos hogy le kell cserélni a gyógyszert, csak időt kell neki adni. Nem véletlenül 3 hónap múlva hívják kontrollra az embert. :-) Eleinte mindig romlanak az értékek, azért nem is szokták még ilyenkor nézni.

Viszont az előttem válaszoló jól írta, a diétádon van még mit fejleszteni.

Vacsorára tényleg nem jó választás a gyümölcs, az gyorsan felszívódó szénhidrát.

Dietetikus tud segíteni, én is ajánlom a mens mentist, még akkor is, ha vidéki vagy. Megéri felkeresni őket. :-)

2013. dec. 3. 17:27
 8/8 anonim válasza:
Szia! Tudom, hogy régen tetted már fel a kérdést, de hasonlóképpen jártam, mint Te. Fél éve voltam terheléses vizsgálaton, akkor a cukrom normális volt, a 0 perces inzulin is, csak 120 percnél tízszeres volt az érték, ezért elkezdtem a szénhidrát diétát. Most újra voltam terhelésen, romlottak (!) az eredményeim: terhelésre az inzulin és a vércukorszint is katasztrófa. Merem remélni, hogy azért, mert előtte fél évig alig vittem be szénhidrátot (napi 110 grammot), ami állítólag egy IR-esnek kevés.Egyébként Neked javultak az eredményeid azóta?
2015. dec. 4. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!