A tejleadó reflex beindítására van valami trükk?
Nekem nagyon nagy cicim van (80/G), megreked benne a tej. Alulról megtámasztom, kicsit megnyomom, és akkor még jön belőle. Szépen körbenyomogatom, kívülről a bimbó felé, és teljesen kimasszírozom belőle, még sok kijön így.
A tejleadó reflex beindítására a legjobb, ha az ember nem a tejre koncentrál, hogy jön-e, hanem a saját babájára gondol.
A második, többedik reflexet már nehezebb kiváltani, mint az elsőt, illetve akkor is hosszabb időt vehet igénybe, ha kevesebb tej van a mellben.
Itt olvashatsz a Marmet-módszerről, ami segít beindítani:
"C-fogás
Mi is ez a sokat emlegetett C-fogás, és mire jó?
C-fogásnál megfogjuk a mellet a bimbóudvar mögött úgy, hogy fölül van a hüvelykujjunk, alul a mutatóujjunk, és határozottan összenyomjuk, mint egy gumilabdát, majd nyomva tartjuk. Erősen kell csinálni, de fájnia nem szabad, akkor nem jó. Ha megfelelően csináltuk, akkor pár másodpercen belül érezhető a tejleadó reflex beindulása.
A fogás sikerrel alakalmazható a tejleadó reflex késése vagy elmaradása esetén akár fejés, akár szoptatás közben. Hasznos lehet akkor is, ha pici újszülöttünk folyton bealszik a cicin még mielőtt eleget evett volna, ekkor láthatjuk, hogy újra elkezd mozogni a baba szája, újra nyelni kezd. Más esetekben is jól jöhet, ha úgy tűnik, hogy a baba nem eszik eleget: ezzel a módszerrel ugyanis mind a tej összmennyisége, mind annak zsírtartalma növelhető."
Nem tudom, a fenti idézet honnan van, de a C-fogás nem ezt jelenti!
"Kezünkkel támasszuk alá a mellet, amíg babánk bekapja, és az etetés alatt is tartsuk végig: a hüvelykujjunkkal felülről, másik négy ujjunkkal alulról fogjuk közre (C-fogás). Ujjaink a bimbóudvar fölött úgy helyezkedjenek el, hogy a babát ne zavarják a ráharapásban." (www.lll.hu)
Ezen kívül annyit szoktak még javasolni, hogy ha nem olyan jól a tej vagy túl nagy az anyuka melle, akkor szoptatás közben időnként megemelhetjük így C-fogásban a mellet, hogy az alsóbb tejcsatornák is kiürüljenek.
Igaz, hogy az általam idézett Marmet-módszerben is van szó a mell húzásáról és sodrásáról (ahogyan a tehenet is fejik:), de én eddig nem olvastam olyan tanácsot, hogy össze kellene csípni a bimbó környékét. Ha ez olyasmi, mint a régen ajánlott cigaretta-fogás, akkor érdemesebb kerülni, mert azzal csak nehezítjük a bimbó mögötti tejöblök kiürülését.
Ha más nem is, akkor én is inkább a bimbók finom cirógatására, ingerlésére voksolnék, nem a bimbóösszenyomásra.
Kedves Utolso!
Nem olvastad el figyelmesen a C-fogast.Nem a bimbot kell osszenyomni,hanem az egesz mellre kell nyomassal hatni,de ugy hogy ne fajjon,en alkalmaztam es hasznalt.
Az idezet :Shneiderne Dioszegi Eszter IBCLC szoptatasi szaktanacsadotol van.
Nok Lapja Cafen megtalalod.
En mar sokszor kertem tole segitseget,szopis temaban.
Egyebkent pszihologus es negy gyermek anyukaja.
Na akkor ez nekem is új infó. Bocsánat és köszönöm, hogy megírtad a forrást is. Néha nem elég, ha csak a szakmai anyagokat olvasom. :)
Ismerem Esztert és nekem is segített. :)
Egyebkent irtad hogy tanacsadonak keszulsz,nem akarok okoskodni de erdemes olvasgatni Eszter kerdezz-felelek oldalat,rengeteget lehet tanulni belole.
A kedves Kerdezotol pedig elnezest kerek a mas tema miatt.
Köszi, meg is fogom nézni ezek után!
Csak eddig még a szakmai anyagokon se rágtam át magam teljesen.. hát van mit tanulni bőven. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!