Jó, ha "Istent játszanak" az orvosok?
Kérdésemet, bár provokatívnak tűnhet, nem szánom annak.
Adott egy család. Anya, apa, két kislány. Jön egy újabb baba, aki a születése közben oxigénhiányos állapotba kerül. Görcs, epilepsziás roham, lélegeztetőgép, idegkárosodás, gyógyszerre nem reagált, sorozatos tüdőgyulladás. Túléli. 90%-os sérültté válik.
Nyelési képtelenség, pislogás -, mozgási képtelenség, gyomorszonda. Soha nem fog tudni: beszélni, járni, ülni, enni, inni. Gyógyszerek: epilepsziára, vérnyomáscsökkentő, vízhajtó, gyomorvédő szerek...
Szóval a lényeg: Mindenáron meg kell menteni az életet?
Igen
Az orvos semmit nem néz csak azt hogy megmentse és ez már mindegy hogy mi lesz utánna csak életben maradjon.
Volt egy cikk (2 éve egy baba újságban) amikor egy anya a terhesség alatt csak azt akarta (mint minden anya) hogy a gyerek egészséges legyen, mindegy mi csak egészséges. Aztán szülési komplikációk és a gyerek élet-halál között remegett. akkor az anya csak azt kívánta hogy életbe maradjon. Akkor már nem érdekelte az egészség csak hogy életben maradjon.
amúgy sógorom gyerekorvos, szerintem az egyik legrosszab részlegen van dialyzis (remélem jól írtam), vagy is itt minden gyerek élet-halál között van, mert aki már ilyen kezelést kap ök annyira betegek hogy vagy transzplantációra várnak vagy az sem segít már. de ö imádja a munkáját még karácsonykor is dolgozott. ö azért lett gyerek orvos hogy gyerekek életét mentse meg.
Az orvosnak ez a dolga, megmentse a gyerek életét. Illetve tudása legjavát nyújtsa.
Egyébként hány gyerek életét nem lehet megmenteni, ha Isten azt akarta volna hogy meghaljon, akkor meghalt volna ez a gyerek is, mint annyian. De Isten azt akarta hogy hassanak a kezelések és éljen.
Hiszen ha józanul végiggondolod, hány ember hal meg ha nem hatnak a gyógyszerek, sorozatos tüdőgyulladást kap..
Szóval az orvos végezte a munkáját, semmi Isteni nincs ebben. Ha hagyta volna meghalni, akkor meg azon sírna a család meg perelné az orvost, hogy nem tettek semmit.
Ilyen tragédia esetén bármi van, semmi nem jó. De azért már túlzás, hogy azért is az orvos a hibás, mert életben tart valakit és mindent elkövet.
Igen, azaz nem :) Nem az orvost hibáztatom, eszemben sincs. Egyik kérdéshez volt linkelve egy cikk egy családról, akiknél ez a szituáció és szimplán csak elgondolkoztam, hogy tényleg mindenáron az élet a lényeg és nem a minőségi/nem vegetáló élet?
Igen, az orvos arra esküdött fel, hogy minden tudását felhasználja a gyógyításra. De ki dönti el, hogy mikor beszélünk gyógyításról és mikor ......? Nem is tudom .... Két és félszeres édesanya vagyok, nyilván kívülállóként könnyű azt mondani, hogy kár volt az életbe visszahozni/életben tartani ilyen áron. És nincs is jogom ilyet mondani, nem az én és a családom életéről van szó! Ugyanakkor (mivel előttem áll még a harmadik szülésem) bármikor kerülhetek hasonló szituációba. Tudom, nem szabad ilyenekbe belegondolni, de mégis :)
Az édesanya a terhessége alatt ha kiderül, hogy sérült a baba, dönthet arról, hogy bevállalja vagy sem. Az ilyen helyzetet készen kapod, tessék, birkózz meg vele! Megmentik az életét, de ahhoz, hogy emberi életet tudj neki biztosítani semmi plusz segítséget nem adnak (a linkelt cikk is pont arról szólt, hogy segítsünk ennek a családnak).
Egyik ismerősöm babája egy nehéz szülés után oxigénhiányosan született (gyakorlatilag halva). Nem sírt fel, szülés után kómában volt napokig. Az orvosok mindent megtettek érte és szerencséjük volt. kisgyerek 100%-an egészséges, sőt a fejlesztések miatt kicsit meg is előzi kotrásait. Gyönyörű, okos...nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége, így az orvos megmenti az életet.
Az már más dolog, hogy ha az életem minősége egyenlő a 0-val akkor miért nem dönthetek úgy én vagy a családom, hogy hagyjon meghalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!