Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Elveszítjük a közgyógy ellátás...

Elveszítjük a közgyógy ellátást és a tartós betegséget?

Figyelt kérdés

Kislányom öt éves és nemsokára aktuális lesz a hosszabbítás.Felhívtam az orvost, és azt mondta, hogy januárban új törvényt hoztak, ami április 30-tól lép érvénybe. Új kritériumok szerint kell a gyerekeket megvizsgálniuk és besorolnuk, és lehet, hogy elveszítjük a közgyógy ellátást is és a tartós betegséget is.

Eléggé megviselt a dolog mert még így is rengeteg pénzt költünk a gyógykezelésére. Öt nap ovizás után 3-4 hét itthon lét. Minden létező gyógymódot kipróbáltunk már, hogy javuljon a helyzet, de eddig sajnos nincs változás. Felsőlégúti örökletes (tehát nem szerezett) asztmája van. Már immunológiailag is kivizsgáltattam. Mindennek az alapja az asztmája. Ha most elveszítjük a támogatást nem is tudom hogyan fogunk megélni.

Aki tud már valami konkrétumot kérem ossza meg velem! Előre is köszönöm.

2013. febr. 23. 16:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
ha április 1 elött csináltatsz hosszabitást akor nem vesztesz el semmit. az új szabály aprilis 1 töl él.
2013. febr. 23. 16:36
 2/14 anonim ***** válasza:
a módosításokról hol találok infot?köszönöm!
2013. febr. 23. 16:51
 3/14 anonim ***** válasza:
Szia!Én is úgy tudom,hogyha április 1 előtt kitöltik a papírokat,akkor az még érvényes.Én nem értem miért akarják ezt is elvenni a beteg gyerekektől.az én gyerekem is beteg nagyon sokszor az asztmája miatt,az állandó gyógyszereken kívül nagyon sok elmegy még más gyógyszerekre is.
2013. febr. 23. 17:49
 4/14 anonim ***** válasza:

Benne többek között:

-3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról

Teljes szöveg: [link]

VÁLTOZÁS!!!!!!!!!!

3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról

A jogszabály jelentősen módosítja a magasabb összegű családi pótlék igényléséről szóló korábbi rendeletet:

A magasabb összegű családi pótlék igényléséhez igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az 1. mellékletben felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved és a betegség súlyossága megfelel az ott meghatározott feltételeknek. Ha az 1. mellékletben felsorolt valamely betegség egyidejűleg az 1. melléklet I. Része szerinti fogyatékosságot is okoz, az igazoláson a betegség betűjele mellett a fogyatékosság betű- és számjelét is fel kell tüntetni. Az 1. melléklet II. Rész 16. sora szerinti többszörös és összetett betegségek esetén az egyes betegségek, fogyatékosságok betű-, illetve számjelét egyenként is fel kell tüntetni.

A Cst. 7. § (2) bekezdésében meghatározott személy ( tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy) akkor jogosult a magasabb összegű családi pótlékra,ha az orvosszakértői szerv szakvéleménye vagy szakhatósági állásfoglalása szerint a 18. életévének betöltése előtt

a) munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette,

b) legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy

c) az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján nem haladja meg az 50%-os mértéket.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról szóló 3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet hatálybalépését (2013. április 1-ét) megelőzően e rendelet 2013. március 31-én hatályos rendelkezései szerint kiállított igazolás az igazoláson feltüntetett érvényességi időn belül – a tartós beteg vagy súlyosan fogyatékos állapot véglegességének tényét megállapító igazolás esetén a gyermek 18. életévének betöltéséig – felhasználható.

A rendelet mindhárom melléklete helyébe a módosító rendelet mellékletei lépnek:

1. számú melléklet: A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok

2. számú melléklet: A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolás kiadására jogosult szakorvos

3. számú melléklet: IGAZOLÁS tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermekről

A rendelet 2013. április 1-jén lép hatályba.

Megjegyzések:

A támogató szolgálatok esetében a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság a szociális rászorultság egyik lehetséges jogalapja. Ezért a rendelet módosításai a szolgáltatás igénybevételére is kihatnak. A rendelet egyes számú melléklet alapvetően változik, a fogyatékosságoknak önállóan is nagy teret ad, emellett az eddigiektől eltérő szerkezetben tárgyalja a különböző egészségügyi állapotokat.

Fontos, hogy amennyiben valamelyik betegséghez fogyatékosság is társul, azt fel kell tüntetni az igazoláson, ez a támogató szolgáltatások esetében hasznos lehet. ugyanilyen jelentős az a rendelkezés, hogy a többszörös, vagy összetett fogyatékosságok esetén) mindegyiket jelölni kell a dokumentumon, így a halmozottan fogyatékos ellátottak valós állapotuknak megfelelő igazolást kaphatnak.

A jogszabály rendelkezései alapján a 18. életévét betöltött ellátottaknak komoly felülvizsgálatokon, minősítéseken kell átesni, így az ellátás folyósítása nehézkesebbé válhat.

3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról

Magyar Közlöny 2013. évi 3. szám (2013.I.07.)

én ezt találtam rola.

2013. febr. 23. 17:58
 5/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Átrágom magam rajta. Hiába intézkedek én ápr. 1 előtt szarni fognak rá mert 30-án jár le. Előtte el sem kezdenek az üggyel foglalkozni! Tehát ez az út nem járható. Mindenkinek köszönöm a válaszát!
2013. febr. 23. 18:04
 6/14 anonim ***** válasza:
Köszönöm,nekünk maradni fog.Tejallergia miatt.
2013. febr. 23. 18:37
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó kommentedhez szeretnék szólni: kezdd el nyugodtan intézni, nem fognak rá sz@rni. Az én fiamra más betegség miatt jár az emelt csp. Most március 19-ével jár le a mienk, de már február elején küldte a MÁK a hosszabbításhoz a papírt. Tehát nyugodtan beadhatod mondjuk március 28-án, ha nagyon előtte nem akarod.
2013. febr. 23. 22:26
 8/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Pont márc. 28-ra van időnk a pulmonológushoz. Elvileg akkor tölti ki a papírt, de őt is ellenőrizni fogják már elmondta ezt is. Tehát én már kezdem tudomásul venni, hogy az eddig betegnek nyilvánított gyerekem ezentúl nem beteg, holott az állapota egy szemernyit sem javult két és fél év alatt....
2013. febr. 23. 23:38
 9/14 anonim ***** válasza:

Szia!mivel márc 28án még a régi rendelet lesz hatályba ezért szerintem a dokinak a régi rendelet szerint kell kiállítania a papírt.én

így értelmezem ezen a cikken.

EMMI rendelet hatálybalépését (2013. április 1-ét) megelőzően e rendelet 2013. március 31-én hatályos rendelkezései szerint kiállított igazolás az igazoláson feltüntetett érvényességi időn belül – a tartós beteg vagy súlyosan fogyatékos állapot véglegességének tényét megállapító igazolás esetén a gyermek 18. életévének betöltéséig – felhasználható.

2013. febr. 24. 08:33
 10/14 A kérdező kommentje:
Hát igen én is így értelmezem! És ezt közölni is fogom vele! Nagyon köszönöm, hogy írtál!
2013. febr. 24. 10:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!