Elveszítjük a közgyógy ellátást és a tartós betegséget?
Kislányom öt éves és nemsokára aktuális lesz a hosszabbítás.Felhívtam az orvost, és azt mondta, hogy januárban új törvényt hoztak, ami április 30-tól lép érvénybe. Új kritériumok szerint kell a gyerekeket megvizsgálniuk és besorolnuk, és lehet, hogy elveszítjük a közgyógy ellátást is és a tartós betegséget is.
Eléggé megviselt a dolog mert még így is rengeteg pénzt költünk a gyógykezelésére. Öt nap ovizás után 3-4 hét itthon lét. Minden létező gyógymódot kipróbáltunk már, hogy javuljon a helyzet, de eddig sajnos nincs változás. Felsőlégúti örökletes (tehát nem szerezett) asztmája van. Már immunológiailag is kivizsgáltattam. Mindennek az alapja az asztmája. Ha most elveszítjük a támogatást nem is tudom hogyan fogunk megélni.
Aki tud már valami konkrétumot kérem ossza meg velem! Előre is köszönöm.
Benne többek között:
-3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról
Teljes szöveg: [link]
VÁLTOZÁS!!!!!!!!!!
3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról
A jogszabály jelentősen módosítja a magasabb összegű családi pótlék igényléséről szóló korábbi rendeletet:
A magasabb összegű családi pótlék igényléséhez igazolást kell csatolni arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az 1. mellékletben felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved és a betegség súlyossága megfelel az ott meghatározott feltételeknek. Ha az 1. mellékletben felsorolt valamely betegség egyidejűleg az 1. melléklet I. Része szerinti fogyatékosságot is okoz, az igazoláson a betegség betűjele mellett a fogyatékosság betű- és számjelét is fel kell tüntetni. Az 1. melléklet II. Rész 16. sora szerinti többszörös és összetett betegségek esetén az egyes betegségek, fogyatékosságok betű-, illetve számjelét egyenként is fel kell tüntetni.
A Cst. 7. § (2) bekezdésében meghatározott személy ( tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy) akkor jogosult a magasabb összegű családi pótlékra,ha az orvosszakértői szerv szakvéleménye vagy szakhatósági állásfoglalása szerint a 18. életévének betöltése előtt
a) munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette,
b) legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy
c) az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján nem haladja meg az 50%-os mértéket.
A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról szóló 3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet hatálybalépését (2013. április 1-ét) megelőzően e rendelet 2013. március 31-én hatályos rendelkezései szerint kiállított igazolás az igazoláson feltüntetett érvényességi időn belül – a tartós beteg vagy súlyosan fogyatékos állapot véglegességének tényét megállapító igazolás esetén a gyermek 18. életévének betöltéséig – felhasználható.
A rendelet mindhárom melléklete helyébe a módosító rendelet mellékletei lépnek:
1. számú melléklet: A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek és fogyatékosságok
2. számú melléklet: A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolás kiadására jogosult szakorvos
3. számú melléklet: IGAZOLÁS tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermekről
A rendelet 2013. április 1-jén lép hatályba.
Megjegyzések:
A támogató szolgálatok esetében a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság a szociális rászorultság egyik lehetséges jogalapja. Ezért a rendelet módosításai a szolgáltatás igénybevételére is kihatnak. A rendelet egyes számú melléklet alapvetően változik, a fogyatékosságoknak önállóan is nagy teret ad, emellett az eddigiektől eltérő szerkezetben tárgyalja a különböző egészségügyi állapotokat.
Fontos, hogy amennyiben valamelyik betegséghez fogyatékosság is társul, azt fel kell tüntetni az igazoláson, ez a támogató szolgáltatások esetében hasznos lehet. ugyanilyen jelentős az a rendelkezés, hogy a többszörös, vagy összetett fogyatékosságok esetén) mindegyiket jelölni kell a dokumentumon, így a halmozottan fogyatékos ellátottak valós állapotuknak megfelelő igazolást kaphatnak.
A jogszabály rendelkezései alapján a 18. életévét betöltött ellátottaknak komoly felülvizsgálatokon, minősítéseken kell átesni, így az ellátás folyósítása nehézkesebbé válhat.
3/2013. (I. 7.) EMMI rendelet A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet módosításáról
Magyar Közlöny 2013. évi 3. szám (2013.I.07.)
én ezt találtam rola.
Szia!mivel márc 28án még a régi rendelet lesz hatályba ezért szerintem a dokinak a régi rendelet szerint kell kiállítania a papírt.én
így értelmezem ezen a cikken.
EMMI rendelet hatálybalépését (2013. április 1-ét) megelőzően e rendelet 2013. március 31-én hatályos rendelkezései szerint kiállított igazolás az igazoláson feltüntetett érvényességi időn belül – a tartós beteg vagy súlyosan fogyatékos állapot véglegességének tényét megállapító igazolás esetén a gyermek 18. életévének betöltéséig – felhasználható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!