Anyukák, mit csináljak? 4 és fél éves fiú gyerekem retteg a sérülésektől. Bármi kis seb van rajta, üvölt, hogy "bibije" van.
Pár hete kezdődött ez, korábban nem érdekelte, hogy hogy néz ki, hogy áll a haja, van-e beszakadt bőr a kezén, van-e véraláfutás a térdén, stb. Most meg mindig áll a tükör elé, és vizsgálgatja magát. Ha felfedez egy kis karcolást, vagy akármi apróságot, visít, hogy bibije lett és mikor fog elmúlni...nem a fájdalom zavarja, mert amikor tényleg baleset történik, elesik, beüti magát, akármi, egy kis nyöszörgés után semmi baja, de ha tudatosul benne, hogy neki most ez látható sérülést csinált, olyan, mintha szégyellné magát. Múltkor mondta is, hogy látni fogják a többiek! Ma reggel azt mondta, az egyik csoporttársa mondta neki, hogy csúnya a "bibi". Szerintem ezért lehet, hogy nézi folyton, de már odáig jutott, hogy a haját is nézi, még az is idegesíti, ha a paplan gyűrődése reggel látszik a kis arcán. Emiatt is képes sírni. Mit lehet neki mondani, hogy hagyja ezt abba? Van valami jó tippetek?
(ő ilyen kis érzékeny egyébként, volt egy hasonló bekattanása tavaly nyár végén, akkor a bogaraktól kapott sikítófrászt, a legapróbb muslicától is rettegve sírt. Az se volt könnyű...de megoldódott. Mielőtt pszichológushoz küldenétek: akkor voltunk, de röhögve jöttem ki a rendelőből. Megállapította, hogy a gyerek túl okos, valóban érzékeny személyiség, korának megfelelő képességekkel, korát megelőző érzelmi intelligenciával, és ha továbbra is gond van, fantasztikus segítsége után - semmi ötletet nem mondott a bogárfóbia eredetét vagy a probléma kezelését illetően - majd kitalál valamit...hehe. Érdemes volt sorban állni 3 órát)
Tehát tippeket szeretnék tőletek, hogyan kezelnétek a kérdést? Mivel szerelnétek le ezt? Volt már valakivel hasonló szitu?
Az én fiam is tele van fóbiákkal! Nem bírja látni a bibijét, ha meg vérzik is akkor sokáig vígasztalhatatlan! Biciklire pl. azért nem mer ülni, mert elesett vele egyszer (ami már több mint 1 éve volt) de retteg, hogy megint megtörténik. Így 6 évesen nem tud biciklizni se. A bogárfóbia is mindig előjön. Nyáron megcsípte egy darázs, na azóta katasztrófa van ha egy bogár ott zümmög körülötte! Még a gombok amiket nem bír. Látni se szereti! Állandó küzdelem van ha fehér ingbe kell menni az oviba. Gombos nadrágot nem tudok ráadni csak gumis derekút.
Szóval nem vagytok egyedül, nálunk is ez van. Mindez a személyiségből fakad, az érzékeny lelkületből. Én is nagyon érzékeny voltam, vagyok.....igaz fóbiákra nem emlékszem. Tanácsot nagyon nem tudok adni, sok-sok türelem, megértés és szeretet kell nekik! Semmiképp nem dorgálás, leszidás, azt soha nem mondom neki pl: hogy jaj de gyáva vagy és nem hasonlítgatom más gyerekekhez sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!