Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek rosszul nevelem?

Szerintetek rosszul nevelem?

Figyelt kérdés

Délelőtt lementünk a játszóra a másfél éves lányommal.

Próbálom úgy nevelni, hogy tudja: kérni kell valamit, ha szeretne. Nem vesszük el mástól a játékot, nem lökünk fel senkit, nem ütögetünk, nem szórjuk a homokot, stb..

Szóval leginkább az általános etikai dolgokat próbálom nála érvényesíteni. Szerencsére elég jól hallgat rám és tudja, hogy vannak dolgok, amiket nem szabad csinálni még huncutkodásból sem (pl. homokot szórni).

Szóval:

Ültünk ma a homokozóba. Amíg ástam neki a nedves homokot, ő odahozta a formákat és lerakta maga elé. Keresett egy lapátot és elkezdte a homokot belerakni.

Ekkor jött egy másik kislány és elvette szinte az összes formát a lányomtól. Erre nem nagyon reagált, csak ránézett. Nem értette, hogy miért teszi a kislány (szerintem).

Megkértem a kislányt (kb. 4 éves lehetett), hogy máskor kérdezze meg, hogy játszhat-e velük vagy elkérheti-e?! Mondtam neki, hogy szívesen oda adjuk.

Ekkor a kislány elkezdte dobálni a formákat, majd rugdosni felénk a homokot.

Az anyuka persze annyit mondott a gyerekének, hogy XY nem szabad, gyere ide.

A lányom elkezdett sírni és alig lehetett vigasztalni. Végül mondtam neki, hogy csúszdázzunk.

Mivel még magától nem tud akkora lépcsőfokokat lépni, így felmászni szokott rajtuk. Amikor odaért a csúszdához, vártam rá és láttam, hogy a kislány meglöki.

Alig bírtam megfogni a lányomat. Ha nem állok ott, akkor simán esik vagy 1-másfél métert a földre.

Ekkor rákiabáltam a kislányra, hogy mégis hogyan gondolja ezt? És, hogy az a minimum, hogy bocsánatot kér.

Ekkor odajött az anyukája és közölte, hogy én itt ne üvöltözzek, főleg ne a gyerekével, mert én egy senki vagyok. Ha nem tetszik, akkor pedig el lehet menni a játszótérről a gyerekemmel együtt.

És közölte, hogy a lánya csúszni akart, de az enyém feltartotta.

Mondtam neki, hogy valószínűleg a homokozóban is a lányom tartotta fel a gyerekét, azért rúgta ránk a homokot és dobált minket a saját játékainkkal.

Mondtam neki, hogy kicsit magába kellene néznie vagy minimum a gyerekét a játszótéren, nem pedig a legújabb műköröm trendről traccspartizni másokkal!

Felkaptam a lányom és eljöttünk. Utánunk jött egy másik anyuka a gyerekével és bocsánatot kért a nevükben tőlem és a lányomtól.

Erre azt mondtam, hogy nem neki kellene, hanem a másik anyukának!

Most komolyan én nevelem rosszul a lányom?!

A játszótéren farkastörvények uralkodnak?

Legközelebb mi lesz?! Verekednek majd?!

2012. ápr. 5. 15:35
 1/10 anonim ***** válasza:
86%
Vannak bunkó anyukák. Nem tudsz mit tenni. Nagyon jól neveled a lányod!!!
2012. ápr. 5. 15:39
 2/10 anonim ***** válasza:
90%

Egyszer kővel dobta fejbe egy gyerek a lányomat, az anyja nem szólt rá, nem jött oda, pedig látta. Én reméltem nincs ilyen anya, de bakker van...

Valaki szarik nagy ívben a többi emberre és gyerekre, sőt néha még a saját gyerekére is.

Nekem egy ismerősöm van, aki mindig kiáll az igazáért. Csak az esetek olyan 60%-ában nincs igaza. Iszonyat, nem is lehet vele vitatkozni, gondolom ez az anyuka is olyan volt, akivel te találkoztál. Meggyőzni nem lehet a hülyeségéről, mert tudod, aki buta, de erőszakos, annál rosszabb nem nagyon van.

2012. ápr. 5. 16:25
 3/10 anonim ***** válasza:
18%

Mondjuk más gyerekére ne kiabálj rá, szerintem. Rá lehet szólni kiabálás nélkül is, vagy meg lehet keresni az anyját higgadtan is.

A kislány viselkedése sajnos előfordul ebben a korban, de az anyukájának mellette kellett volna lennie, hogy az ilyen helyzeteket ki tudja védeni, vagy meg tudja nevelni a lányát.

2012. ápr. 5. 16:41
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos vannak ilyen szülők, és az a szörnyű, hogy kezdeni sem lehet velük semmit, mert meg vannak róla győződve, hogy nekik van igazuk. Teljesen jól reagáltad le a dolgot, sajnos mást nem lehet tenni.

Én már van olyan játszótér, ahova pont emiatt nem járok a gyerekkel, pedig ő már nagyobb. Nekem végül az tette be a kaput, hogy volt egy kislány, aki rendszeresen terrorizálta a többi gyereket (verekedett, elvette a játékaikat, összerombolta a homokvárat, ilyesmik), az anyja meg még jót is nevetett rajta, hogy milyen kis eleven, már ha éppen odafigyelt rá. Aztán egyszer amikor a homokozólapáttal verte a kisfiam fejét, rászóltam, hogy hagyja abba, erre odajött, belém rúgott, és úgy megharapott, hogy napokig lila volt a lábam. Mondhatom köpni-nyelni sem tudtam hirtelen, csak fogtam a kislányt, hogy legalább ne tudjon még egyszer megharapni. Erre odajött az anyja, hogy azonnal engedjem el a gyerekét, mert feljelent!!! Mutatom neki, hogy hát egy laza 10 dekát kiharapott a tündibündi kislánya a lábamból, és erre annyi volt a válasz, hogy reméli, nem lesz semmi baja a kislányának, hogy a koszos (???) lábamat nyalogatta, és ha nem tetszik, el lehet innen menni. Na hát azóta sem voltam ott...

2012. ápr. 5. 16:49
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is így nevelem a gyerekeimet, mint te. Szerintem is ez a helyes. A hülye szülők ellen meg nem sokat lehet tenni - mi már kiszűrtük azokat a játszótereket, ahová nem érdemes menni az idióták miatt. Szerencsére van olyan hely, ahová gond nélkül mehetünk, mert kifejezetten normális emberek járnak.
2012. ápr. 5. 17:13
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Nálam is volt már hasonló sőt nem is egyszer.Sajnos elég sok bunkó anyuka van.Nem csináltál semmi rosszat hisz én is ezt tettem volna.

Ne is foglalkozz vele,mert csak felhúzod magadat,annyit meg nem ér az egész.

Szoktak oda járni?Vagy sose láttad még ott őket?

4 gyerkőc anyukája

2012. ápr. 5. 17:15
 7/10 A kérdező kommentje:

Ez a játszótér itt van előttünk. Szinte mindegyik 10 emeletes mellett/között van egy játszótér. Kb. 10-12 darab, amiből 3-4 darab olyan, amire rá lehet fogni, hogy kisgyerekkel lehet menni vagy 1 év alattival!

Láttam már ott őket, akkor sem volt épp "nyugodt" a gyerek, de nem foglalkoztam vele, mert magában ült a homokozóban és ordított. Az anyja lese kakilta. Egyszer oda ment hozzá, felráncigálta, hogy álljon és valamit mondott neki. Ezután a gyerek leült a padra és ott maradt kb. 10-20 percig, majd ment játszani. Lehet büntetésben volt.

Nem szokásom más gyerekére kiabálni, de ha a lányomat lelökik a csúszdáról és nem állok ott, akkor lehet, hogy még meg is téptem volna a gyereket az anyjával együtt.

1-másfél éves távolságról leesni egy gyermeknek nem éppen balesetmentes!

Megküzdöttem a lányomért sok esetben (terhesség, szülés) nem vagyok hajlandó egy primitív, sznob, paraszt miatt elveszíteni, aki nem foglalkozik se a gyerekével, se mással.

Délután lent voltunk és sokan mondták, hogy van rájuk panasz bőven. Tehát nem csak én vagyok az, aki "patáliázik".

2012. ápr. 5. 21:15
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha másoknak is van baja velük, akkor fogjatok össze. Ha mindenki szól nekik, ha gond van, akkor talán észreveszik magukat, s vagy változtatnak, vagy nem mennek arra a játszóra.

El lehet magyarázni kultúráltan, hogy a játszótér mindenkié, de mindenkinek be is kell tartania a szabályokat. Akinek meg nem tetszik, lehet másik játszóteret keresni. Nem lehet minden rosszaságot, csintalanságot megakadályozni, de legalább meg lehet próbálni - ha mindenki odafigyel rendesen a saját gyerekére, nem lesz gond. Tegye meg ő is, vagy vigye máshová.

2012. ápr. 6. 07:22
 9/10 anonim ***** válasza:
74%
Hú, mennyire megértelek! Én is nagyon rosszul tűröm az ilyesmit. Nekem is volt már konfliktusom hasonló anyukákkal, mint akiről te írsz. Tessék-lássék rászólnak a gyerekre, de szerintem valójában azt gondolják, hogy milyen jó, hogy ilyen kis "élelmes". Az én gyerekem soha nem lökdösne, dobálna másokat. Ha ilyen történne, azonnal tennék ellene+ bocsánatot is kérnék a másiktól. Éppen ezért nagyon nehezen viselem, ha mi vagyunk a szenvedő alanyai ilyesminek.
2012. ápr. 6. 14:15
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Testvérem iszonyatosan eleven és nehéz természet volt. Anyu is úgy nevelt engem is, illetve őt is, ahogy te neveled a kislányodat. Ha játszani szeretnénk valamivel, kérjük el. Nem lökdösődünk, nem veszekszünk, nem dobáljuk a homokot. Emlékszem tesómnál sokszor volt olyan, hogy nem mert odamenni elkérni valamelyik játékot, így kézen fogta anyut vagy engem és együtt kérték el a játékot. :) Nem volt ezzel sosem gond. Egyszer Lent volt egy szintén problémás gyerek. Megdobta a testvéremet egy kaviccsal többször is. Anyu megkérte a kisfiút, hogy hagyja abba, de anyuka fel volt háborodva, hogy ő ne nevelje a fiát még mosolygott is, hogy milyen aranyos, ahogy dobálja a kavicsot. Ezután beszélgettek a szülők, egy pillanatra nem figyeltek a gyerekekre, a kissrác ismét megdobta tesómat, aki erre úgy reagált, hogy akkorát harapott a gyerek fülébe, hogy kivérzett. A problémás szülő-gyerek páros azonnal rendőrséggel kezdett fenyegetőzni, mert ez a gyerek nem normális, közveszélyes. Amellett, hogy anyu is iszonyatosan kellemetlenül érezte magát, és tesómat azonnal kiszedte a homokozóból és indultak haza, büntetést kapott, azért elmondta az anyukának, hogy nagyon sajnálja a történteket, de nem érzi 100%-ban hibásnak magát, talán legközelebb rá kéne szólni a gyerekére, ha ő kezdeményezi a balhét, ez van.

Nem volt ez olyan nagyon régen és borzalmas ezeket a sztorikat úgy olvasni, hogy hamarosan remélhetőleg én is anya leszek és küszködöm majd hasonló helyzetekkel. Szerintem nincs semmi gond azzal, ahogy neveled a kislányodat, igyekezz ezt megtartani az ilyen események ellenére is! Esetleg ha valami atrocitás ér, akkor "gyerek nyelven" el is mesélheted a lányodnak, hogy milyen rossz volt ez a kislány, nem szabad dobálózni és lökdösődni. Aztán ha úgy gondolod ő szépen reagálta le a helyzetet, akkor őt meg is dicsérheted, hogy örülsz, hogy neked ilyen ügyes és okos kislányod van mint ő, nem ilyen lökdösődős. :) (Persze most még lehet pici ehhez, de majd ahogy nő egyre fontosabbak lesznek az ilyen visszajelzések.

Öcsém 3 éves volt, amikor ez a fül harapás történt, anyu megbüntette, mert bármi is történik, azért ekkorát harapni valakibe nem szép dolog, viszont elmondta azt is, hogy "gyerek nyelven", hogy nem szép dolog dobálózni és érthető a dühe, de azt nem így kell kifejezni. Persze sok szülő nem volt megbékélve az öcsémmel ezen eset után, nem engedték játszani a gyerekeiket vele, ki lettünk nézve a játszótérről, ami nagyon rosszul esett, de az ilyenekre sajnos fel kell készülni.

2012. ápr. 6. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!