Guttalax vagy beöntés? Fiam 2 és fél éves
Fiam egy ideje nem hajlandó kakilni. Minden létező módszert kipróbáltunk, 3 napja már beöntéssel tisztult ki, de azóta megint nem kakilt. Ezerféle dologgal próbálkozunk, semmi nem használ, illetve ingert okoznak, de a fiam mindig úgy dönt, hogy nem kakil. Tehát inger az van, csak nem olyan erős, hogy az ő döntése nélkül kijöjjön. Így ma ismét döntenem kell, guttalax vagy beöntés? Kétségbe vagyok esve.
Ti mire szavaznátok?
Nem tudok érdemben hozzászólni problémádhoz, csak megnyugtatni szeretnélek. Mások gyerekeivel többször foglalkoztam, de szervi probléma megoldásáról nincs különösebb tapasztalatom gyermekek esetén. Annyit szeretnék mondani, hogy természetgyógyászat-párti vagyok, e szakemberek gyakran a beöntést mint természetes módot javasolják. Valamint hozzáteszem: 3 évesnél kisebbekre jellemző a vizelet- és székletvisszatartás, amelynek pszichés okai vannak, mégpedig hasznos okai! (Az más kérdés, hogy a székletet egészséges dolog lenne idejében üríteni, tehát emez, és amaz közötti egyensúlyra kell ráérezni a gyermeknevelés során, ami nem könnyű.) Ezen pszichés okok közé tartozik két, egymással összefüggő tényező, mindkettő Freud által felvetett és vizsgált ún. anális korszakra jellemző (szervileg: a végbél, pszichésem: a döntések és elemzés, analízis), ami valamikor az 1-3 életévek közé esik, és hogy pontosan mikor, az egyénileg változó (egybeesik egyébként a dackorszakkal). Ennek motiválója tehát egyrészt a játék a salakanyag visszatartásával, mivel a végbél a legérzékenyebb szerv ekkor (Freud szerint mint erogén zóna is). Másrészt pedig tudati vonatkozása van, mindevvel összefüggésben: a döntések próbálgatása, a dac, a tagadás, visszatartás, az elemző, analizáló hajlam próbálgatásával, választási lehetőségek mérlegelésének kialakulásával is kapcsolatot mutat (kiválasztó szerv a vastagbél és végbél).
Tehát nem olyan ritka ilyen szinten sem a picuroknál, amiről írsz, azonban valóban szükséges naponta legalább egyszer a kicsiknek is üríteni székletet (inkább 2-3 alkalommal lenne ideális), vizeletet meg legalább napi 3-szor, ha iszik rendesen, persze a kevés vízfogyasztás is probléma mind a vizeletürítés, mind pedig a székletürítés tekintetében, tehát türelemmel, odaadó gondoskodással igényt kell ébreszteni a gyermekben kellő mennyiségű vízfogyasztásra, 1-3 éveseknek napi közel 7-9 deciliter az ideális. Más folyadék nem pótolja a vizet, ezt fontos szem előtt tartani! Egyedül az anyatej képes erre. Ha már nem szopik a pici, akkor a vízfogyasztásra oda kell figyelni esetében.
nem lehet, hogy pár hétre vissza kéne adni neki a pelust?
laevolacot próbáltad?
Szia!
Teljesen átérzem problémátokat,az én 2,5 éves kislányom 1/2 éve tudatosan visszatartja a kakiját. Egy darabig ment a laevolac,duphalac szirup,de azt is képes volt tartani. Ha kúpot kapott,akkor a kúpot kinyomta a kakit nem.... Több alkalommal úgy "szedtem"ki belőle a kakit.Aztán nem várt fordulat történt,ekezdett kakilni bilibe,egyik napról a másikra.
Orvosa javasolta,hogy próbáljuk ki a paraffin olajat. Reggeli kakaójába teszem bele,megsíkosítja a bélrendszert,ezáltal a végbelet is,a kaki kis nyomásra is kicsúszik.
Rengeteget olvastam erről a témáról,azt kell mondjam a minden fejben dől el mondás igaznak bizonyult.Amíg nem akarja nem is fog kakilni. Légy türelmes,tudom nagyon nehéz,én nagyon kétségbe voltam már esve. De megoldódni látszik a dolog.
Még annyi segítenék,hogy ha már napok óta nem kakilt,nem ér semmit ha hashajtózod,mert a végbélben levő székleten már nem tud lazítani.
A beöntés melletti voksomat továbbra is fenntartom, látom, dokid is. ;) De azért az első : a helyes táplákozás, és csak végső esetben kell beöntés - mint jelenleg a ti esetetekben, már ha a következő javaslataim után sincs javulás. Ugyanis, látom, sok a táplálkozási hiba a picurra nézve, de semmi baj, javaslom kipróbálásra az én tapasztalataimat:
MELLŐZD A GABONÁKAT, legalább kicsinyed ne egyen, javaslom. Hacsak nem pl. jól megfőtt barnarizst. Indoklom:
A gabonák legtöbbje glutént tartalmaz, és ezt senkinek nem tesz jót, TEHÁT NEM "HAJTÓS" KAJA A LEGTÖBBGABONA,sajnos! Arról van szó, hogy a felnőttek 70-80%-ának, a gyermekek meg kb. 50-60%-ának szervezete megküzd vele, míg a többieké nehezen - ezt hívják lisztérzékenységnek. Ergo ha komolyabb emésztési probléma áll fenn, akkor lehetőleg mellőzni kell a gabonákat, vagy együtt élni a bajjal, ha valaki nagyon szereti (mint én). KIVÉTELT KÉPEZNEK A GLUTÉNMENTES GABONÁK: rizs (de egyéb okokból csak a barnarizst javaslom, mert a fehér rizs, azaz hántolt hiánybetgséget okot), köles, amaránt (bár utóbbi nagyon drága). (A gabona nem létfeltétel, számos természetgyógyász szerint -pl. Szendi Gábor szerint, aki egyben pszichológus is-, de ezen utolsó megállapításukhoz nem tudok hozzászólni, csupán felvetem.)
A narancs is káros a nem trópusi ember számára. Ráadásul nagyon savas is, míg a legtöbb helyi gyümölcsöt -legjobb az alma (lehetőleg hámozva), de ne starking, és ne hibridjei; kiváló a meggy, cseresznye, barack, dinnye- HA ÜRES GYOMORRA fogyasztjuk -ne feledd azt sem, hogy másfajta étkezés előtt minimum egy órával be kell fejezni a gyümölcsevést, hogy másfajta étel fogyasztásakor már kiürüljön a gyomorból a gyümi-, szóval a legtöbb Európában termő gyümölcsöt nekünk, európaiaknak fogyasztva: lúgossá alakul az emésztőrsz-ben, és épp az is egy mutatója az egészséges szervezetnek, ha enyhén lúgos irányba mozdul el; ehhez képest a legtöbb felnőtté és gyermeké enyhén savas, sajnos... Néha erjedés lép fel az üres gyomorra fogyasztott gyümi esetén (HA NEM ÜRES GYOMORRA FOGYASZTJUK, AKKOR MEG TUTI ERJED, több a kára ilyenkor a gyüminek, mint haszna!!), de erre vannak az erjedésgátló fűszerek, felnőttnek inkább magában, por formájában ajánlom, de gyermekek esetleg félrenyelhetik, így nekik "belefér" az is ,ha fél deci vízhez kevered. Adagolás: 1-2 késhegyni, esetleg picit több. KURKUMA, GYÖMBÉR - KIVÁLÓAK E CÉLRA, tehát élelmiszerboltban nézz körül, javaslom, a fűszeres tasakok között; a kurkuma olcsóbb, 15 gramm kb. 120 Ft, hónapokig elegendő.
A lekvárok is erjednek, csupán élvezeti cikkek. Van, akit meghajt, van, akinek székrekedést okoz, ráadásul egészségtelenek.
MÉG VALAMI A GYÜMIKRŐL (bár igazából nemesített zöldség a banán): A BANÁN HASMENÉS ELLEN VAN, SZÉKREKEDÉST OKOZ.
- Kérdezted: "Még egy kérdést szeretnék feltenni az első válaszolónak. Mit ért azalatt, hogy ami nem víz, az nem folyadék. Tiszta vizet kellene innia napi 7-9 decit? Az üdítő, tej, leves nem számít ide? Én eddig nem így tudtam. Vizet gyakorlatilag szinte egyáltalán nem iszik a gyerek."
- Erre azt válaszolom, hogy NEM azt írtam ,hogy nem folyadék, ami nem víz. :) Azt írtam, hogy a víz nem pótolható más folyadékkal -csak anyatejjel, de ugyebár azt meg 4-5 éves kortól már semmiképp nem javasolják, sőt, a legtöbben legfeljebb másfél évesig adják-, tehát, igen, NAGYON FONTOS A VÍZ FOGYASZTÁSA! NEM EGYSZERŰEN A FOLYADÉKÉ! A VÍZNEK A FOGYASZTÁSA KIHAGYHATATLAN, SŐT, KELLŐ MENNYISÉGBEN. :) Azaz: hiába iszol meg te, vagy gyermeked, vagy akárki napi 3 liter gyülölcs levet, vag ytejet, vagy "mittoménmit" . ;) AZ MIND OLDAT. :) Folyadékoldat. Na de ezekből alig jut VÍZHEZ a szervezet, mivel ezen folyadékok tartalmát a benne levő víztartalom feloldja. Márpedig kellene naponta minden felnőttnek minimum 1-1.5 liter víz (vannak term.gyógyászok, akik minimum 2-3 litert javasolnak), kamaszoknak közel ennyi, kisiskolásoknak napi minimum 1 liter, 6 év alattiaknak meg minimum 7-9 deciliter VÍZ. Víz!! :) És az vonatkozik rá, mint a gyümölcsfogyasztásra! Azaz üres gyomorra kell vizet inni, sőt, ez után várni -ha nem is egy, de- fél órát! Hasonló okból, mint gyüminél: bár a víz nem savasít, de szintén rothasztja a belekbe került tápanyagot, kivéve, ha ÖNAMGÁBAN került a gyomorba, és úgytávozott onnan a vékonybélbe, hogy nem kerül hozzákeveredve semmi más. Ha valami egyéb folyadék kerül hozzá, az kevésbé káros, de az is káros, mivel kevesebb vízhez fognak jutni a SEJTEK, a szervezet sejtjei!
Ennyi tápl. hibáva ne csodáld, hogy akár nagy baj is lehet... mondom, a különbség felnőtt felnőtt, ill. gyerek-gyerek között csak annyi, ha egyformán hibásan táplálkoznak, hogy az egyiknek a szervezete képes úgy-ahogy megküzdeni a hibával (DE MINEK TERHELNI A SZERVEZETET, HIBÁKKAL??!), míg másoké már ne mképes eléggé... Szóval ezért van az, hgoy bár sokan táplálkoznak hibásan (vagy táplálják gyereküket hibásan), de csak 20-30%-a, vagy ha szigorúbban vesszük, akár 40-60% szervezete sínyli meg, és mégkevesebb, akin látszanak is a tűnetek, tehát gyakroi a rejtett (látens) emésztési probléma! Ha úgy vesszük iylen szempontból szerencsétek van, hiszen vannak tünetek, azaz jelek, ami jelzi, hogy változtatnod kell. :) Ha nem lenne jel, a baj közel ekkora lenne iylen táplálkozási szokások közepette, csak akkor még fel se tűnne a probléma, és az nagyobb gond...
(Csak zárójelben teszem hozzá, hogy mindezen javaslataim közül a leghathatósabb MEGOLDÁST az éveken át magamon kikísérletezett módon véghezvitt, MEGFELELŐ MÓDON VÉGZETT lakto-vegetáriánizmus -ezek között vannak mindenkire érvényes tényezők, és vanna kegyénilegeltérők, mely részét értelemszerűen mindenki önmagán tud kikisérlezetni, ill. a szülő a gyermekén úgymond-, ugyanis a hús a legnagyobb lelki és testi méreg ,a só, az alkohol, a nikotin , a teobromin (LÁSD: CSOKI!!) és a drogok (kokain, lsd, satöbbi) után... A só csak bizonyos kúrákhoz használatos. Ezek 90%-át 15 éve betartom, és sokkal jobb lett az emésztésem és lelkierőm szintje! De erről ne nyisunk vitát, mert most nem ez a lényeg; a lényeg, hogy azt teszel, amit akarsz, én csak javaslok, és ha csak a többi javaslatom megpróbálod, 1-2 héten belül elkezd gyógyulni a gyerek! Hacsak nem ment már tönkre vmelyik szerve, de akkor meg pláne javaslom betartani, csak persze lassabban fog gyógyulni, ha már tönkrement valamije szegénynek... Tehát szervi kivizsgálást se árt végeztetni egy dokival, hogy kizárhasd a legrosszabbat.)
Lehet, h maradt mellégépelésem, elnézést érte. ;) Szurkolok a gyerkőc javulásáért! :) De a legfontosabb, h továbbra se add fel, pl. az én, 15 év alatt kikésérletezett eredményes szokásaimat -volt persze, ami pár hét alatt alakult ki nálam, stb.- is kipróbálhatod akár azonnal, ezek nagy részét szakképzett természetgyógyászok közül az erre szakosodottak is javasolják.
Vannak kisebb viták köztük is ,de hát a táplálkozástudomány egy része mindig is vita tárgya volt. Én tapasztalatból is beszélek, és ezek legalább 70%-a mindenkinél ugyan olyan vonatkozású, hatású, nagyjából.
Azért vettem fáradtságot hosszasan leírni a lényeget erről, mert irtad: kétségbe vagy esve, ráadásul kisgyerekről van szó.
___________Egy régen hasonló problémákkal küzdött pedagógus férfi.
...Apropó, még egy alapvető dolog, bár igen sok a hibalehetőség általában, nem csak a ti esetetekben, hanem általában véve az emberi táplálkozás terén:
ki kellene vizsgáltatni, nem tejérzékeny-e! Főleg a tehéntej szokott allergiát okozni. Inkább sajt fogyasztását javaslom, de ne a nemespenészesek közül és
ne a "tejet sose látott" bolti trappistát! (Azt tejporból készítik, meg még ki tudja melyeket, ezen felül...)
Ha anyatejet szopizna még most ,2és fél évesen is, az volna amúgy a legideálisabb számára. (Szopizik még?) Két éves korig csak anyatejen is elél a gyermek, de utána is képes nagyrészt ezen, tehát pl. 2-3 éves kor között a táplálékának ha 70-80%-a anyatej, és csak a többi más és egyben megfelelő étel, megfelelő módon a szervezetbe víve, az teljesen oké.
(Az előző és egyben a legelső beíró vagyok.)
___JAV:
[...] pedagógusként is kell valamilyen szinten érzéknek lenni ehhez és benneM van is, mint eddigi tapasztalataim mutatják [...]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!