Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért nem tud ülve kakilni a...

Miért nem tud ülve kakilni a kisfiam?

Figyelt kérdés
3 éves lesz augusztusban, 2 hónapja szobatiszta, de úgy hogy 3 nap alatt átszokott és azóta nem pisil be még az éjszakai és a délutáni alvásnál sem. Adok rá pelust de mindig száraz. A kakilással viszont gondok vannak. Annyira megszokta hogy elvonul a sarokba és állva kakil, vagy elfekszik a szőnyegen autózik és közben, hogy a bilin vagy a vécén egyszerűen nem tud nyomni. Már volt hogy mondta hogy kaki lesz ráültünk a WC-re nem jött semmi. Vártunk,semmi. Leszálltunk, ment játszani és rá 5 percére bekakilt a bugyiba. Mit tegyek hogy menjen a WC-be történő kakilás?
2011. júl. 6. 15:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
tanacsot adni sajnos nem tudok,nalunk is pont ugyanez a helyzet,nagyon kivancsi vagyok a valaszokra.
2011. júl. 6. 15:56
 2/13 anonim ***** válasza:
Nálunk is ez volt a helyzet de egyik pillanatról a másikra megváltozott mikor egyszer hasmenése volt.
2011. júl. 6. 20:58
 3/13 anonim ***** válasza:

Az egyik -átlagban- leghosszabb idő alatt kialakuló kisgyermekkori képesség az ürítési kontroll. Hagyj időt neki, javaslom. Még a 4. szülinap felé szobatisztának lenni sem késő, sőt, vannak, akik még olykor bevizelnek alvás során akár 7-8 évesen is. Ez mind életkori sajátosság és semmiféle problémára nem utal, mert minden kisgyermek más és más sorrendben enged teret a különféle képességei fejlődésének.

Konkrétan ilyen problémával még nem kerültem szembe személyesen (mármint hogy csak állva kakil még), ezért mindössze ötletet írok, bár ha van mód köztünk párbeszédre itt , akkor hátha közelebb jutunk a probléma okához, és azon keresztül lehetséges megoldási módokhoz, de a lényeg a megértés és a türelem a kicsi irányába, gondolom ez meg van részedről és nem is erőlteted a folyamatot.

Ötletem: engedd bilihez vinni a játékait, amikor szól, hogy kakilnia kell. Szokta? Ha igen, per pill más ötletem nincs.

Most még vmi eszembe jutott: a kisgyermekek többsége fél a wc-től, és/vagy nagyobb a veszteségélménye, ha oda kakil (BÁR BILIZÉSKOR IS LEHET FESZÉLYEZŐ TÉNYEZŐ EZ!), ugyanis a kisgyermekek még SZERVES RÉSZÉNEK tekintik a testüknek a székletüket. Ha pl. látja ,amint lehúzzák, aggodalmat vált ki belőle, hogy eltávolították egy fontos részét! Ha látja, amint kiöntik a bili tartalmát a wc-be, hasonlót élhet át, bár ez egyénileg változó, hány hónapos korig intenzív ez az érzelem. Ám bili esetén kisebb erre az esély, ráadásul ha nem a szeme láttára öntöd ki a tartalmát, akkor ennyivel kevesebb aggodalom jelentkezhet nála (bár,mondom, nem feltétlen jelentkezik a te gyermekednél, tehát nem tudni kinőtte-e már ezt a társítást).

2011. júl. 6. 21:01
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat és a felajánlott segítséget. A türelemmel nincs gond, nem erőltetek semmit, igazából nem is nagyon foglalkoznék a dologgal, de szeptemberben kezdi az óvodát és nem tudom az óvónénik hogy fognak ehhez a kérdéshez állni. Egyáltalán így mehetünk, szobatisztának számít ovi szempontból?

Ha apa vagy anya kakil beengedjük mert kéri hogy hadd nézhesse meg a mi kakinkat, és mi megengedjük. Ha a bugyiba megy, jön utánam és nézi ahogy a wc-be öntöm és ő húzza le. Valahol az a szerencsénk, hogy keményebbet kakil és nem folyik ide-oda. Ahogy a második válaszoló is írta lehet ha egyszer hígabb lenne a széklete akkor zavarná a dolog és lehet hogy változnának a dolgok.

Köszönöm a segítségeteket előre is!

2011. júl. 7. 16:04
 5/13 anonim ***** válasza:

0706 21:01 vagyok.

Ha ő húzza le, attól még nem biztos, hogy kinőtte már a kakijához való ragaszkodást, mert egyben játék is számára, de ez esetben valószínűbb, hogy kicsinyed már túllépett ezen a ragaszkodásán.

Az általad felvetett szempontból szerencsésebb persze, hogy nem híg, de egészségügyi szempontból se nem a kemény, se nem a híg a jó jel, hanem a kettő között.

Ovi: mostanság nem tudom, mi a szabály, de a közelmúltban az volt jellemző, hogy még nem vették fel, aki nem szobatiszta minden szempontból nappalra és ha olykor esélyes, hogy bekakilna be csendes pihenő alatt. Persze ha NÉHA előfordul BÁRMILYEN "baleset" nappal, az még "belefér" oviban is, a bepisilés nem gond NÉHA a csendes pihenő alatt sem.

Egy beíró evvel szemben egy másik kérdésnél jelezte, hogy jelenleg nem elvárás óvodákban semmiféle szobatisztaság, ami számomra gyanus... de lehet, hogy a JELENLEGI szabályok szerint valóban így van már, ezt nem tudom. Egyébként vannak olyan magánovik, ahol az általam felvázolt szintű szobatisztaság SEM feltétel (én is megfordultam már olyanban), de számos magán és az összes állami oviban tudtommal igen.

Ha felvettek egy gyermeket oviba, de mégse alakul ki addigra a kellő szobatisztaság, nem tudom, mi a teendő, lehet, hogy csúszik az indulás, de ez csak tipp.

2011. júl. 7. 19:52
 6/13 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Eszembe jutott egy újabb ötlet: próbáltátok már azt is ,hogy nem ráül a bilire, hanem fölé áll? Ha még nem, akkor javaslom, de lehetőleg bili felett; aztán az se kizárt, hogy wc felett fog tetszeni neki a dolog, de javaslom, először bili felett álljon. Mondom, ilyen állva-kakilós szitut még nem tapasztaltam , ezért csak ötlet részemről.

Légyszi' ezen ötletemre is reagálj, meg a tegnapira is (tehát hogy próbáltátok-e már ,hogy viszi a játékait a bilizéshez?)

2011. júl. 7. 19:59
 7/13 anonim ***** válasza:

Én vagyok aki írta, hogy nekünk már sikerült. Mi tavaly voltunk ebben a helyzetben. Mi mindent kipróbáltunk nem félt a wc-től és a bilitől se mert már akkor régen használta. Az volt nálunk a baj, hogy csak állva és elbújva szeretett kakálni. El se tudta képzelni, hogy ülve is lehet kakálni. Rá ültettem a bilire, és amikor ott volt, hogy kakálnia kellett már állva csinálta. Sokszor mellé is ment. Pedig még a függöny mögé is raktam a bilit ahova mindig elbujt.Akkor jött rá, hogy ezt ülve is lehet csinálni mikor hasmenést kapott és nem tudta úgy szabályozni mert csak úgy jött belőle és mikor szolt akkor rögtön a wc-re ültettem. Utána már ment ha keményebb volt a széklete akkor is.

Az ovi kérdésben csak annyit tudnék mondani, hogy lehet, hogy egyszer se fog kakálni ott mert nincs meg az otthoni nyugalom. Nekem azóta is csak itthon kakál bezárt wc ajtó mellett. Neki úgy nem megy, hogy többen is vannak a wc-ben nagy a jövés menés.Úgy, hogy lehet, hogy ebből nem lesz probléma nálatok se.

2011. júl. 7. 21:02
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok jó tanácsot!

Igen, próbáltuk már azt, hogy beültünk a WC-be nyugodtan, behozta a kis autóját én meg a kedvenc mesekönyvéből olvasgattam neki, de semmi. Beszéltem egy bölcsis dadussal és ő azt mondta hogy lehet az oviban nem fog bekakilni, hazahozza és majd itthon. Nem tudom, mi lesz így? Szóljak az óvónéninek vagy ne?

Jó ötlet a bili fölött állva kakilás, majd kipróbáljuk és megírom milyen eredménnyel járt. Lehet nem minden nap tudok gép elé ülni, de ha sikerül bejelentkezem és beszámolok a fejleményekről. Addig is várom az ötleteket, tapasztalatokat, hátha van még valami javaslatotok.

2011. júl. 11. 11:08
 9/13 anonim ***** válasza:
Persze, hogy szólj a pedagógusnak. Minél több lényegi infót megoszt a gyermekről a szülő, főként ha a (fogantatása óta számított) fejlődéséről, annál könnyebben MEGÉRTI a gyermeket a pedagógus, ezáltal annál hatékonyabban, megfelelőbb módon lesz lehetősége hozzáállni a gyermek neveléséhez, a gyermekkel való foglalkozáshoz, gondozásához, hogy mi módon játsszon vele, mi esik jól a gyermeknek, mi esik a gyermek nehezére, stb.
2011. júl. 13. 10:43
 10/13 A kérdező kommentje:
Képzeljétek el, tegnap állt mellettem a kisfiam és észrevettem hogy nyom, egy kis adag kaki ment a bugyiba, de hamar felkaptam és rátettem a wc-re. Le akart szállni de mondtam neki hogy biztosan jön még várjunk egy kicsit és elkezdtem neki dumálni mindenfélét csak hogy eltereljem a figyelmét. Aztán halottam hogy pukizik és jön a kaki. (bocs hogy ilyen részletes vagyok de nagyon örülök) Bejött apuka is és együtt örvendeztünk , dicsérgettük milyen ügyes volt. Nálunk ez már nagy előrehaladás, remélem folytatódik tovább!!!
2011. júl. 14. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!