Elegem van ebből az egész tiszteletadásból, mi a baj a mai felnőttekkel?
Komolyan mondom, nem az számit, hogy valaki hány éves. Minden felnőtt csak egyet tud mondani, hogyha mást nem tud: " Velem igy ne beszélj, mert én idősebb vagyok, mint te ". Ennek mi értelme ? Ha valaki annyira felnőtt, akkor hozzon fel belevaló okokat, amiért igaza van és ne ilyen lejárt dumákat. Nem mindig a felnőtteknek van igaza. Az lehet, hogy több tapasztalatuk van, de ettől még nem kell mindig letácsolni egy kamaszt, csak mert ők annyi mindent tudnak. Igen, tudnak sok dolgot, de nem mindent. És sokszor tévednek.
Ma is csak úgy rájött az egyik rokonomra, hogy belekössön a stilusomba. Aztán még ő krákogja, hogy én ne feleseljek neki. Persze, bárki letaknyosozhat, akár ti is, de ebben mi a logika ? Ha csak ennyire vagytok, hogy valakit lehordtok és úgy beszéltek vele, ahogy jól esik nektek, csak mert felnőttek vagytok, akkor az oké, de ti tényleg azt hiszitek, hogy én sose fogok felnőni ? Hogy nagy esélyem van akár jobb felnőtt is lenni, mint amilyenek ti vagytok ?
Mi a véleménye erről mindenkinek ?
anyám is mindig ezzel jön...
de mégsem én vagyok az aki elmegy bulizni aztán 2-kor jön haza részegen,részegen vezet,piál,dohányzik stb....valahogy nem tudom tisztelni hiába ő a felnőtt
A tiszteletet és a szeretetet ki kell érdemelni, kortól függetlenül.
Ha döntened kellene, hogy egy 50 éves esténként piáló kukás és egy 35 éves orvos élettapasztalatát veszed alapul, egyértelmű, hogy ki mellé állnál.
Hiába idős valaki, az életpályája, valódi tapasztalatai (amit nem a filmekből meg a szomszéd Bözsi nénitől vett) számítanak. Egyáltalán nem biztos, hogy egy világ életében rossz indulatú, mindenkinek ártó 75 éves vénasszonyra kell hallgatni, vagy tisztelni lehet ilyen embert, csupán a kora alapján.
Meg kell nézni mit tett és mit ért el az életben, ha másokon élősködött, lusta volt tanulni dolgozni, akkor csak azért mert 80 éves mit lehetne rajta tisztelni? Ja szült hármat? Na neeeeeeee, az kevés a tisztelethez, hogy mondjuk a gyerekeit verő anyuka volt.
Ezek csak példák, de talán rámutatnak arra, amit mondani akarok.
Ha nem vagy hajlandó tanulni tőlük, vagy legalább meghallgatni őket és megpróbálni megérteni, akkor esélyed sincs, hogy jobb legyél majd felnőtten, mint ők :P
16/F
szerintem is igazad van.oké,tiszteljük őket,de ők sem adják meg azt a "tiszteletet",hogy pl.végighallgatnak vagy bármilyen hihetetlen is a történet,néha hisznek nekünk.jó tudom,mi kamaszok is nehéz esetek vagyunk,de az életben nem képesek egyszer végig hallgatni,csak az lehet amit ők mondanak.És szerintem is hülyeség ez a "korom miatt tisztelni kell" dolog.Attól még,hogy tapasztaltabb igenis tévedhet.
szívemből szóltál.:)
Valóban ki kell érdemelni a tiszteletet. Viszont a kamaszok előszeretettel szemtelenek a felnőttekkel, amit azok elég nehezen tolerálnak, nem azért, mert nem tisztelik, hanem azért, mert adott kamasz semmit nem tapasztalt még a világból, de már ő a legokosabb:S
Hidd el, valóban bosszantó, amikor valaki, akinek a fenekén a tojáshéj szemtelen egy másik emberrel, pláne ha az felnőtt. Egyszerűen azért, mert már többet tett le az asztalra, mint te. Viszont a tiszteletet a kamasz is megérdemli, ok nélkül, csak a kötekedés miatt csak buta felnőttek szólnak be. Mindkét oldalt lehet megérteni, és lehet elítélni, hiszen itt is-ott is találunk olyat, aki megérdemli, hogy lehülyézzék.
39 éves vagyok,4 kisgyerekem van.
Én azt tanítom nekik,h a tisztelet MINDENKINEK jár,kortól függetlenül,tehát az osztálytársaiknak,csoporttársaiknak ugyanúgy,mint egy idős embernek.Ettől függetlenül természetesen vannak stílusbeli különbségek,mert a kortársaival mindenki szabadabban tud beszélni-főleg ha gyerekekről van szó-,mint egy idősebbel.
Viszont udvariasságból különbséget teszünk nálunk idősebbek és fiatalok között,tehát nem tegezünk le egy nagymamám korabeli nőt-vagy férfit-,és megelőlegezzük a tiszteletet a koruknak.
Én úgy gondolom,az udvariasság sokszor sokkal élesebb fegyver lehet mint a pimaszság,gondolj bele egy olyan szituációba,amikor egy idősebb bunkón,tegezve ordít veled-ez sajnos a legkisebb ok nélkül is előfordulhat,mivel a kor mint tudjuk nem okoz bölcsességet-,te viszont a legudvariasabban válaszolgatsz neki.Egyértelműen melléd fog állni mindenki,plusz nem kell azt érezned,h lesüllyedtél bárki szintjére.
"Én minden szívfájdalom nélkül lekur*ázok vagy lef*szkalapozok bárkit akár az utcán is ha belém köt, kortól és nemtől függetlenül! És mielőtt valaki beskatulyázna igen jó nevelést kaptam, és nagyon udvarias tudok lenni, feltéve ha én is megkapom a kellő tiszteletet!!"
Én is ezt csinálom, a férjem meg utálja, azt mondja így viselkedni nem intelligens dolog, de könnyű neki mert nem vele szórakoznak soha. Örülök, hogy van hasonszőrű sorstársam. Én is tudok normálisan viselkedni, de akin látom, hogy egy tetű azzal nincs kedvem és türelmem, elküldöm az ő szintjén az anyjába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!