Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Manapsag minden gyerek úgy...

Manapsag minden gyerek úgy megy iskolába hogy tud mar olvasni?

Figyelt kérdés

Lehet hogy fura kérdés, de nagyon kiváncsi vagyok es egy kicsit aggaszt is. Van egy 6 éves lányom, szeptemberben kezdi a sulit, még nem tud olvasni. Mostanában, az utóbbi egy hónapban kezdett jobban érdeklődni a betűk iránt, kérdezgeti melyik milyen betű, néha meg is jegyzi es kezdi összeolvasni szavakka. Eddig úgy gondoltam nem erőltetek rá semmit amit nem akar es nem merulunk bele a suliban tanulando dolgokba, mert akkor unatkozni fog az iskolapadban. Nem is zavart, hogy eddig nem érdekelte az olvasás. De most meg azt látom, hallom mindrnhonnan, hogy sok ekkora gyerek mar olvas. Az ovistársai kozul mar többen, itt is szoktam ilyenről olvasni. Akkor vannak iskolai felkészítő füzeteink, ott is mar pár betűs szavakra kérdeznek. Ezek után úgy érzem, ha ő úgy menne iskolába, hogy nem tud olvasni es az osztálytársak nagy része meg igen, akkor lehet ezt hátránynak élne meg. Nem versenyeztetni szeretnem, ez távol áll tőlem, csak ismerve a lányomat, ha azt latja hogy sok gyerek tud valamit amit ő nem, az nagyon elbizonytalanítja.

A ti gyereketek osztályában sok gyerek tudott olvasni sulikezdeskor?

2016. jan. 2. 23:00
1 2
 1/19 Vilcsianyuja ***** válasza:
A lányom most töltötte a 6-ot decemberben, én is szándékozom iskolába adni szeptembertől, és nem tud olvasni. De nem is nagyon tudok arról, hogy az óvodai csoportjában ez központi téma lenne, hogy ki tud meg ki nem. Egyébként eléggé értelmes és fogékony fruska :) Próbálgatja a betűket, a számjegyeket is felismeri, de azért az olvasástól még nagyon-nagyon messze van. De én úgy gondolom, hogy az 1. osztálynak erről kellene szólnia, és nem is aggódom amiatt, hogy hátrányos helyzetből indul.
2016. jan. 2. 23:06
 2/19 anonim ***** válasza:
55%
6 éves korig a tanulási képességeknek kellene kialakunia, amiben a mozgásfejlődés segít és nem pedig magolással, tanulással butítani a fejlődő idegpályáit.
2016. jan. 2. 23:10
 3/19 Vilcsianyuja ***** válasza:

Utolsó, azért ezt így nem annyira értem. A magolás nálam azt jelenti, hogy mondjuk betanul egy verset szóról szóra. Esetleg úgy, hogy közben nem is érti. A kis szivacsagyú óvodásomnak ez jelenleg mindennemű megerőltetés nélkül megy. Ez akkor butítás volna?

Az olvasás nem hinném, hogy összehasonlítható a magolással, bár nem vagyok neurológus, fogalmam sincs, milyen agyi területeket használ, de sejtésem szerint az egy jóval bonyolultabb folyamat, mint hogy szimplán betanuljunk valamit. Ettől eltekintve persze egy véleményen vagyunk, annyi minden van még, amivel fejleszteni lehet az ovis gyerekeket, főleg ha mozgással kapcsolatos :)

2016. jan. 2. 23:23
 4/19 A kérdező kommentje:

En is így gondolom.

Nem is téma ez az oviban, csak úgy hallom hébe-hóba, hogy ez meg az mar tud olvasni. Meg most kapott a lányom karácsonyra egy logico picolo-t, iskola előkészítő csomaggal, es abban is van olvasos rész, ahol par betűs szavakat kérdez. Csak egy kicsit furcsállom.

2016. jan. 2. 23:24
 5/19 A kérdező kommentje:
Vagyis egyet értek mindkettőtökkel.
2016. jan. 2. 23:26
 6/19 anonim ***** válasza:

úg yértettem, hogy egy gyerek biztos, hogy nem magától tanul meg olvasni iskolás kora előtt, hanem tanítják arra.

és ez a fajta tanulás már nem az, aminek lennie kellene óvodás korban.

csak példa:

a matematikai képességekre az egyensúlyérékelés van nagy hatással és nem az, hogy tud e óvodáskorban összeadni..

vagy pl tud e szín, forma szerint csoportosítani, szétválogatni hasonló dolgokat az már viszont matematikai képességekete(halmaz ismeret)alapoz.

az otthon betűk és olvasás tanítása már nem az, ami kognitív képességeket mozgat meg amivel alapozni lehetne a későbbi befogadóképességet.

2016. jan. 3. 00:16
 7/19 anonim ***** válasza:
100%
Fiam idén lett elsős, úgy ment suliba, hogy nem tudott olvasni. Az osztályába 28 gyerek jár, ebből 8 gyerek tudott már az év elején. Én nem erőltettem, és nincs is vele semmi gond. A tanárnője szerint sem baj, azért vannak ők, hogy a helyes olvasásra, betűírásra megtanítsák.
2016. jan. 3. 08:18
 8/19 A kérdező kommentje:

Egyébként en is tudtam, pedig senki nem tanított meg rá. Emlekszrm rá mikor mentünk az utcán el tudtam olvasni a hosszú utcaneveket. En is csodálkoztam rajta, de legfőképp anyukám. Mondjuk olvasás es olvasás között is van különbség, mert egy mesét mar nem biztos hogy el tudtam volna olvasni, csak egy-egy szót.

De itt egy példa amit az utolsó válaszoló irt, erre gondoltam. Mondjuk ha 8 gyerek tud csak az még nem baj, de ha a többség, az elég rossz arra nézve aki nem tud.

2016. jan. 3. 08:57
 9/19 anonim ***** válasza:

Tanítsd inkább arra, hogy felismerje a szavakban a hangokat. ha jár logopédiára, akkor ismerős a "hallasz-e benne m hangot?" típusú feladat. Ne "em" vagy "mö" hangot mondj, csak mm legyen. Magánhangzókkal is ajánlatos gyakorolni. Sok elsős nem hallja, hogy a ő vagy ű, esetleg ó vagy ú van egy-egy szóban, ami eléggé megnehezíti az életüket.

Beszéljetek robot módra (szótagolva), ha már jól megy, akkor jöhetnek "az eleje ró, a vége ka" típusú találós kérdések, és a "lemerült a kisrobot", mikor már nem is szótagol, hanem hangonként mondja a szavakat. "l ó" A legtöbb nagycsoportosnak ez nem magától értetődő, könnyen lehet, hogy lámpa vagy olló szavaknak fejti meg a feladványt.

Megtaníthatod a "madárnyelvre" is. Tuvudsz ivígy beveszévélnivi?

2016. jan. 3. 22:51
 10/19 anonim ***** válasza:

Utolsó nagyon jókat írt, nekünk a fejlesztőpedagógus javasolt ilyeneket a fiamnál, ő 6 éves, elég komplex eset, vissza lesz tartva és csak köv évben kezdi a sulit, 7,5 évesen.

A lányunk most kezdte a sulit, őt nagyon érdekelték a betűk, iskola előtti nyáron állandóan kérdezgetett-próbálgatott összeolvasni. A nyomtatott nagybetűs olvasás ment is neki. Az osztályból pár gyerek volt hasonlóképpen, 1-2 a kisbetűket is olvasta már, de a többség egyáltalán semmit. A tanítók nálunk nagyon jók, senkit nem siettetnek, differenciálnak ahol kell, és az alapozásra fektetik a hangsúlyt, nem a látványos eredményekre. A szomszéd osztály tanítónénijét hallottam, hogy azzal dicsekszik, már5 gyerekem olvasott folyékonyan karácsonyra - ahha, a másik 20 meg még szótagolással meg a hangok differenciálásával kűzd...

2016. jan. 4. 11:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!