Most mi legyen nem mondtam le a gyest a nagy fiam utan?
Ha betölti a gyerek a 3. életévét, automatikusan megszűnik a gyes, nem kell lemondani. Hanem ha a pici után akarod igényelni, akkor azzal kapcsolatban kell az igénylést leadni.
Nekem most szeptemberben lett 3 éves a fiam és nekem se kellett lemondani, csak a gyes megszűnéséről a papírt nem akarták küldeni, ezért írtam e-mailt az Államkincstárnak, hogy nekem arra szükségem van és küldjék. És meg is küldték.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..
Ez a másik kérdése, 2,5 éves a nagy, itt már leírtam neki mindent
Igen,de csak azért ,mert megszűntetett GYES-t nem lehet újra igényelni.
"
Kormányzat
Gyakran ismételt kérdések
GYED EXTRA - a választás szabadsága
Kormányzat
Hírek
A kormány tagjai
Minisztériumok
Miniszterelnökség
Külképviseletek
Kormányszóvivő
Kormánybiztosok
Felelősségi területek
Európa-politika
Elérhetőségek
Minisztériumok
Belügyminisztérium
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Honvédelmi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Külügyminisztérium
Nemzetgazdasági Minisztérium
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Vidékfejlesztési Minisztérium
GYED EXTRA - a választás szabadsága
2013. december 10. 19:01
A 2014. január 1-től hatályba lépő intézkedéscsomag megkönnyíti a gyermeket vállaló családok és a munkába visszatérő édesanyák életét.
1., Munka GYED/ GYES mellett
Januártól a GYED és GYES mellett már korlátlanul lehet munkát vállalni, ha a gyermek elmúlt egyéves. Eddig a GYED folyósítása alatt egyáltalán nem lehetett dolgozni, a GYES alatt pedig csak legfeljebb heti 30 órában.
A módosítás nemcsak azokat a szülőket érinti, akiknek 2014. január 1. után születik gyermekük, hanem azokat is, akik ennél korábban szültek és gyermekük már elmúlt egyéves.
A szülők döntési szabadságát tovább növeli, hogy a munkavégzést nem csak az előző munkahelyen, hanem bárhol lehet végezni és időkorlát sincs, vagyis akár pár napot, hetet, hónapot is lehet dolgozni GYED, GYES mellett. Azok a szülők pedig, akik gyermekük mellett már jelenleg is dolgoznak, és emiatt felfüggesztették a nekik járó ellátást, jövő januártól kérelmezhetik a lakhelyük szerinti egészségbiztosítási szervnél, hogy a még hátralévő időre ismét folyósítsák számukra a GYED-et vagy a GYES-t.
Az intézkedés választási lehetőséget nyújt a szülőknek, hiszen így már szabadon eldönthetik, mikor menjenek vissza dolgozni, nem kell attól tartaniuk, hogy elveszítik a fennmaradó időre járó ellátást. Fizetésük mellett megkapják a családtámogatást is.
2., Testvér GYED/ GYES
A gyermek után járó gyermekgondozási ellátások (GYED, GYES) továbbfolyósításra kerülnek abban az esetben, ha 2014. január 1. után újabb gyermek születik a családba, aki után a szülők szintén jogosultak lesznek ellátásra. Eddig ilyen esetben az idősebb gyermek után járó összeg folyósítása megszűnt, és csak az újonnan született testvér után járt ellátás.
Az új szabályozás szerint valamennyi gyermek esetében folyósításra kerül a gyermek után járó valamennyi ellátás a gyermek három éves koráig. Amennyiben tehát a nagyobb gyermek három éves kora előtt születik meg a kistestvér, a szülők jogosultak lesznek a nagyobb gyermek és az újszülött gyermek után járó ellátásokra egyaránt. Abban az esetben, ha nagyon rövid idő telik el az egyes szülések között, még az is előfordulhat, hogy egy ideig egyszerre akár három gyermeke után kapjon ellátást a szülő (pl. a legidősebb után GYES-t, a középső után GYED-et, a legfiatalabb után pedig TGYÁS-t). Az egyetlen kikötés, hogy GYES-ből egyszerre legfeljebb két ellátást lehet folyósítani (kivéve ikrek esetén).
Lényeges, hogy a továbbfolyósítás kizárólag a 2014. január 1. után született kisebb testvérekre vonatkozik; amennyiben tehát mindkét gyermek 2014 előtt született, és így az idősebb gyermek után járó ellátást már a fiatalabb testvér születésekor megszüntették, azt nem lehet újra megállapítani és az esetleg hátralévő időre továbbfolyósítani 2014 után sem."De ha mégsem szűnt még meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!