Ma derült ki hogy babát várok. Mennyi pénzt kapnék? (bővebben lent)
Segítségeteket kérném! Babát várok de van már 1 12hós kisfiam vele vagyok most gyeden.
Mennyi pénzt kapnék szülés után itt a gyedre és a tgyásra gondolok.
Van valaki hasonló helyzetben??
Szia!
Hasonló helyzetben voltam, de mivel nem tudtam mindent, így nem a legjobb anyagi verziót választottam :(
Mérlegelésed kell, mivel választási lehetőséged van.
A törvény lehetővé teszi, hogy ha jogosult vagy egyszerre gyed-re, tgyás-ra, táppénzre akkor te válasszál. Ez több szempontból is jó, csak ki kell számolni, hogyan jártok jobban.
A. verzió:
"Visszamész" dolgozni, ami abból áll, hogy lemondod a gyed-et, kiveszed a bentmaradt szabikat és elmész táppénzre. A szabi ideje alatt az emelt fizetésedet kell, hogy kapjad (feltéve, hogy volt fizetésemelés a cégnél). A táppénz idején a mostani gyed alapjául szolgáló jövedelmedből fognak számolni, ennek a 60%-a lesz. Plusz apa megigényli a gyest. Akármekkora volt a fizetésed családilag ezzel jártok a legjobban.
Ennek a menete az, hogy visszamondod a gyed-et, a fizetés nélküli szabidat megszünteted és a táppénz igénylésekor (akár kifizetőhely a munkáltatód, akár az oeptől igényled) csatolni kell a gyed lemondó levelet.
B. verzió:
Maradsz gyed-en, amikor majd megszületik a tesó az első gyedet lemondod, igényled a tgyás-t, majd a gyed-et. Ebben az esetben a két gyerek között nem mész vissza dolgozni, és így a tgyásnak is van maximuma (megegyezik a gyed maximummal)! Ekkor viszont megmarad a bentlévő szabid a ketteske utáni időszakra.
C verzió:
Végigviszed a gyed-et és valószínűleg a ketteskével már csak gyedre leszel jogosult. (Mivel a tgyást csak a szülés utáni 168 napig kapnád, akkor még tartani fog egyeskével a gyed - ha jól saccolom). Anyagilag ez a legrosszabb, mivel a gyed-ből többet vonnak, mint a tgyásból. Plusz mivel a szabi csak a tgyás időszakára és a gyed első évére jár, a ketteskével minimális szabit gyűjtesz, amit majd ki kell venned, mielőtt ténylegesen visszamész dolgozni.
Igen, igen.
Ezt nem hangsúlyoztam ki mindegyiknél, de ahogyan az utolsó írta, minden esetben, amikor nincs az igénylést megelőző évben 180 (ez maradt 180) bérezett nap (szabi+meló), akkor van maximuma a tgyásnak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!