Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Lányok! Leírná valaki nekem,...

Lányok! Leírná valaki nekem, hogy gyermekem megszületése után milyen papírokat kell beszereznem és milyen doksik kellenek hozzá?

Figyelt kérdés
Gondolok itt a gyerek TAJ és adókártyájára, lakcímkártyájára, TGYÁS-ra, egyszeri anyasági támogatásra. Nem tudom mi van még.
2010. ápr. 29. 10:11
 1/8 A kérdező kommentje:

Pl. az anyakönyvi kivonatot nem tudom hol kapom meg.

Gondolom a TAJ kártyát az OEP-nél, adókártyát az APEH-nél, lakcímkártyát az önkormányzatnál, TGYÁS-t a munkahelyemen, anyaságit is az önkormányzatnál. Az igénylésükhöz milyen papírok kellenek?

2010. ápr. 29. 10:14
 2/8 anonim ***** válasza:
Pesten fogsz szülni?
2010. ápr. 29. 10:22
 3/8 anonim ***** válasza:

-a gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata – azért az eredeti, mert kidekorálják a hátulját, rávezetik az igénylés tényét, úgyhogy másolat nem jó

-kórházi igazolás 10-es, szülést jelölő kóddal, ezt automatikusan adják a zárójelentés mellé. Otthon szülőknek ez értelemszerűen nem kell, de jelezni kell, hogy ezért nincs.

-szülést megelőző időponttól igényelt tgyásnál terhesállományba vételről szóló igazolás vagy eredeti kiskönyv és nyilatkozat a szülési szabadság megkezdésének időpontjáról

-nyilatkozat a tgyás megállapításához - ez egy formanyomtatvány, ami arról szól, hogy sem az igénylő, sem a háztartásból

más nem igényel erre a gyermekre vagy más gyermek után más ellátást: Letöltés

-nem kifizetőhelyen történő igényléskor a munkáltató által kitöltött foglalkoztatói igazolás: Letöltés

-foglalkoztatói igazoláshoz tgyás pótlap: Letöltés

-“Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” - ez egy tömbből kitépett, kézzel írt, jövedelmet havi bontásban tartalmazó igazolás, csak akkor kell, ha az igénylés és az előző év január 1. között más munkáltatónál is dolgozott az igénylő*

-“Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” - köznapi nevén TB kiskönyv, csak akkor kell, ha a tgyás kezdete előtti 2 évben több helyen dolgozott az igénylő*

*Lehet, hogy belépéskor oda lett adva a munkáltatónak és nála van.

Szülés előtti időponttól indított és akkor meg is igényelt tgyásnál a születési anyakönyvi kivonatot, a kórházi igazolást és a nyilatkozatot szülés után be kell nyújtani, különben leáll a folyósítás.

2010. ápr. 29. 10:25
 4/8 anonim ***** válasza:
Én Debrecenben szültem tavaly, itt a gyerek Taj, Adó és lakcím kártyáját kiküldték + a születési anyakönyvit is kiküldték mire hazajöttünk a kórházból. A családit és az egyszeri anyaságit a MÁK-nál kell igényelni a TGyÁS-t meg a munkahelyeden. Ezekhez kellenek a gyerek születésije, TAJ, Adó és lakcím kártyája( de szerintem a másolat is elég) a te TAJ, adó és lakcímkártyád is kell( másolat is jó)
2010. ápr. 29. 10:26
 5/8 anonim ***** válasza:
anyakönyvet az önkormányzaton kell kérned!Ezzel kezd majd!
2010. ápr. 29. 10:27
 6/8 anonim ***** válasza:

A TAJ kártyát az OEP, adókártyát az APEH kiküldi postán. Anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát az önkormányzatnál kiállítják, az anyakönyvvezetőnél apa mindkettőt átveheti. Az anyaságit nem az önkormányzatnál kell intézni, ki kell töltened egy igénylést, és beadni a területileg illetékes MÁK-hoz, az oldalukon le tudod tölteni az igénylőlapot. Kell hozzá baba TAJ-kártyája, igazolás, hogy 4 alkalommal megjelentél terhesgondozáson, és a baba születési akvi kivonata.

A TGYÁS igénylőt az OEP honlapon találod, ki kell tölteni, és a baba születési akvi kivonatával, a te kórházi zárójelentéseddel (szerepel rajta, hogy a keresőképtelenség kódja 10-es), és a TAJ kártyával be kell adni a munkahelyedre, ők intézik, vagy továbbítják.

Családi pótlékhoz is van igénylő a MÁK honlapon, oda is kell a baba születési akvi kivonata. Persze ezeket másolatban küldd, eredetit ne adj ki a kezedből, ha kérik, akkor vidd be bemutatni, nehogy eltűnjön valami.

ҝ

2010. ápr. 29. 10:27
 7/8 anonim ***** válasza:
A TAJ és Adokártyát igénylés nélkül kapod!
2010. ápr. 29. 10:28
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi lányok, egyébként Tatabányán szülök.
2010. ápr. 29. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!