Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van ez a "kétszínűség"?...

Miért van ez a "kétszínűség"? (Könyv vs számítógép)

Figyelt kérdés

Azt veszem észre, hogy ha valakinek a gyereke rengeteget olvas, akkor örül neki, büszke rá.

Ha sokat játszik a számítógépen/telefonon, akkor viszont panaszkodik, és foggal-körömmel küzd ellene, mert hogy nincs élete, nem mozdul ki, nincsenek barátai, stb.

Párkapcsolatban is, ha a pasi játszik, a barátnő/feleség panaszkodik. De az, ha valaki órákat olvas, nem probléma. Pedig ugyanúgy nem foglalkozik addig a párjával.

Miért van ez?

Mert a könyv értelmes, a játék nem? Ezzel ellen tudnék mondani. Sokat olvasok és sokat játszok, van olyan játék, ami komolyabb mondanivalóval bír, mint néhány könyv. Nyilván fordítva is van, tehát nem egyértelmű. De nem értem ezt a zsigeri elítélést.

Egy könyvmoly ugyanúgy antiszociális lehet, mint egy kocka.

Akkor mi ez a kettős mérce? Esküszöm nem látom a különbséget.

Van bármi konkrét okuk erre a különbségtételre a "felnőtteknek" azon kívül, hogy az ő gyerekkorukban még nem volt számítógép és akkor egyből ördögtől való?

Mielőtt letámadnátok: én sem engedném a gyerekem egész nap a gép előtt ülni, de ugyanúgy egész nap könyvet olvasni se.

2015. ápr. 23. 19:32
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
53%

Milyen könyvet olvas és mit csinál a számítógépen.

Ez a kérdés, nem pedig az, hogy mit használ a művelődéshez, vagy a butuláshoz.

2015. ápr. 23. 19:34
 2/21 anonim ***** válasza:
30%

A tapasztalat azt mutatja, hogy amelyik gyerek sokat ül a számítógép előtt, az nem olvas, sőt a gépen sem a hasznos tudnivalókat nézi. A barátaival beszélget, játszik, stb. Mellette alig mozog.

Aki szeret olvasni (jó könyveket), az nem ül állandóan a könyv mellett.

2015. ápr. 23. 19:44
 3/21 anonim ***** válasza:
50%
Én soha nem szerettem olvasni. Viszont számítógépen játszani igen. Kb 10 éves koromtól 18 éves koromig legalább napi 5-6 órát játszottam, de hétvégén volt, hogy 10-12 órát is. 17 évesen lett felsőfokú angol nyelvvizsgám, amit főleg a játékoknak köszönhetek. Mivel mindig érdekelt a számítógép és a technológia, mérnökinformatikus szakra mentem továbbtanulni. Elvégeztem, és a diploma megszerzése után két héttel már dolgoztam nettó 280 ezerért. Szóval nem olyan rossz kockának lenni. És nem voltam antiszoc, rengeteg barátom, haverom volt általános iskolában és a gimnáziumban is.
2015. ápr. 23. 19:44
 4/21 anonim ***** válasza:
27%
Azert egy konyvet nem kellene egy szamitogepes jatekhoz hasonlitani.A konyv muveltseget ad, a szamitogepes jatek aligha.
2015. ápr. 23. 19:46
 5/21 anonim ***** válasza:
37%

Nem minden könyv ad műveltséget és igenis rengeteget lehet tanulni játékokból. Hogy a Wizardry 7-nek milyen angol szövege volt... Amikor elémkerült, akkor még csak tizenpár éve használtam az angolt napi szinten, ehhez képest mondatonként 5 szót szótáraztam ki...

Gazdagít némely játék, relaxál, szórakoztat, a portal az agyon is mozgat valamit, bár ez más típusúakra is áll. De semmi bajom azzal se, ha valaki a Doomban henteli a szörnyeket, csak azzal annyira nem művelődik.

De ugye... A netezés könnyebben okoz függőséget, sok értelmetlen hülyeséget lehet csinálni ott, emiatt elfogultak lehetnek az emberek, habár csak mert netezünk, még nem tuti, hogy nem végzünk olyan nemes dolgot, mintha egy jó, értékes könyvet olvasnánk. De... gyakran tényleg nem, még az értelmesebb, olvasott emberek sem.

Személy szerint nagyon örülök, hogy 18 éves koromig nem találkoztam a Nettel, hanem olvastam. Sokkal értelmesebben töltöttem úgy az időmet, a Net valahogy könnyen elcsábítja az embereket olyan irányokba, amik nem a legszerencsésebbek. Én pl. gyk függő lettem s itt osztottam az észt a fogyókúrásban sokáig, pedig elvileg értelmes ember volnék. Ebben is van érték, de... Nem elég.

Attól még egy másik ember használhatja a Netet egészen értelmesen. De nagyon sok ember még rosszabb, mint én, eme szempontból.

Úgyhogy van alapja a sztereotípiának, de az az igazi, helyes hozzáállás, hogy csak mert Net, nem tekintjük rosszabbnak az olvasásnál... Meg kell vizsgálni, mi a helyzet. S még az öncélú szórakozásnak is van értelme, nem lehet mindig művelődni... Kell kikapcsolódás is. Jó esetben a kettő egybeesik, az nagy szerencse.

2015. ápr. 23. 19:55
 6/21 anonim ***** válasza:
62%

Én imádok olvasni, sokat olvasok is, de aki olvas az sem olvas egy huzamba 5-8 órát és hétvégén sem olvas 10-12 órákat.

Aki játszik az képes 8-10 órát is játszani úgy, hogy fel sem áll a székből.

2015. ápr. 23. 19:57
 7/21 anonim ***** válasza:
38%
Igazad van. A rengeteg gyík azt gondolja, hogy a könyvtől "okos" lesz az ember, és a gépektől meg hülye. Ez nem így van... A nagyanyámnéknak még az '50-es években állandóan mondta a dédnagyanyám, hogy "ne olvass, mert a végén kifolyik a szemed!" Most ugyanez van a gépekkel is... (Az egyetlen állandó dolog a változás.) Oszt 20 év múlva rájönnek, hogy a gépet nem kellene tőből elitélni... De addigra már valami új technológia fog megjelenni, és akkor annak a használata lesz "tilos" ...
2015. ápr. 23. 19:58
 8/21 anonim ***** válasza:
42%
A számítógépezés könnyebben vezet addikcióhoz. Az olvasás bővíti a szókincset. Egyébként a mondanivalóról annyit, hogy a videojátékok/regények szórakoztató eszközök. Egyetértek az első válaszolóval.
2015. ápr. 23. 19:58
 9/21 anonim ***** válasza:
70%

a számítógépes játékokról sok ember fejében olyan kép él, hogy az csak erőszakos lehet, csak értelmetlen lövöldözős lehet, és azzal csak a gyerekek játszanak

ilyenekkel hiába állsz le vitázni, sosem fogják megérteni, hogy milyen komoly munka áll ezek mögött, hány műfaj létezik, és néhány játékot miért hívnak interaktív könyvnek

2015. ápr. 23. 20:04
 10/21 anonim ***** válasza:
41%
A könyv művel és bővül tőle a szókincsed, meg lelkileg is gazdagodsz, viszont ha túl sokat kockulsz, attól nem lesz jobb se a szókincsed és lelkileg gazdagabb se leszel.
2015. ápr. 23. 20:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!