Kötelező a fényképes igazolvány a gyerekeknek?
költözünk, immár 4. alkalommal mióta megszületett a kisfiam. a lakcímkártyáját nem tudtam megcsináltatni mert már kötelező személyi??? ti hallottatok ilyenről?
csak azért furcsállom mert az okmányirodás csaj szerint 2009óta, nekem akkor született a fiam és azóta 3x simán elintéztem a lakcímkártyát, soha nem kértek személyit
Bármennyire is hihetetlen, de kötelező a gyerekeknek is a személyi igazolvány!!! Méghozzá törvény van róla!
"A 168/1999. (XI. 24.) Kormányrendelet értelmében minden magyar állampolgár részére kötelező a személyi igazolvány, így a gyerekeknek is. Akinek még nincs, azt nem büntetik, csak felhívják a figyelmét a mulasztásra"
Így van, kötelező, csak ezt nem nagyon publikálják az érintettek.
Igazából azt sem értem, hogy a kórház, ahol szül az anyuka, miért nem tájékoztatja a szülőket erről?!
Lényegében MO-n minden iratot a kórház intéz el a született gyermeknek. Távozás után 2 héttel minden a postaládában van.
Meddig tartana egy személyit is csináltatni? Hiszen, egy kép kell a gyerkőcről csak hozzá és kitölteni egy adatlapot. Nem nagy bonyodalom...
Plusz a lányom 3 éves és amikor külföldre mentünk többször is, kellett a személyi. Meg is csináltattuk (mert ugye az ingyenes, ellenben az útlevéllel). A fotó rajta "ősrégi", végül is változott eleget 3 hónapos kora óta, de a főbb vonásai megvannak most is, mint ahogy bármelyik embernek a világon.
Plusz 3 évenként kiskorúaknak lejár és ingyenesen újra lehet csináltatni.
14 évesen meg már pénzbe kerül. Így, ha 14. életévét nem tölti be a gyerkőc és előtte pár héttel-hónappal csináltatja meg a szülő, akkor is ingyen van.
Én is úgy tudtam, hogy kötelező a fényképes igazolvány, van is nekik.
A 2009-es év csak azért volt vízválasztó, mert az év közepétől lehetett 14 éven aluli számára személyit igényelni.
3 évig jó a gyerekek személyije.
Annyiból nem felesleges, ha EU-n belül utazol + Horváto., meg még nem tudom mik, akkor nem kell útlevél és ez ingyenes. Meg szerintem egyáltalán nem ártalmas, ha az embernél van egy dokumentum, hogy a gyerek aki vele van, az az övé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!