Csak nekem tűnt fel, hogy a külföldi magyarosított nevek sokkal rosszabbak mint az erdeti? (többi lent. )
Nem igazán értem, hogy a Tamás mennyivel lenne rosszabb mint a Thomas.
De kérdezd ezt meg még vagy 6-szor!
Van egy csomó név, tényleg nem találsz olyat ami tetszik és amit nem "utálsz"?
Második válaszoló:
Szép fiú nevek: Benett , Alexander ,
Szép lány nevek: Evelin , Piroska , Jenifer
Nem értem , hogy sokaknak miért tetszik ennyire a Sándor. Régies , hagyományos , egyszerű és rengeteg ember viseli , többségük öreg.
Nyilvánvaló, hogy a külföldi neveket elsősorban külföldre szánták, más nyelvi környezetbe, más írásmóddal. Ld. Jennifer - Dzsennifer
A magyar helyesírási szabályok alapján, illetve az MTA döntése alapján kerül(het) be egy név a Magyarországon anyakönyveztethető nevek közé. Nyilvánvaló, hogy hiába néz ki formailag jobban egy angol név, angol írással (pl. Chace), ha a magyar szabályok alapján az MTA nem fogadhatja el ezt az írásmódot, csak maximum a kiejtés alapján. (Példánál maradva, maximum Csész-ként anyakönyveztethetnéd a gyermeked, ha elfogadnák. De ez így szörnyen fest, önmagában egy büntetés lenne a gyerek számára.)
Egyes nevek, pl. a Sándor, Tamás, József (hogy te a példádnál maradjunk), de rengeteg más nevet is felhozhatnék példaként, hiszen nyelvünkben százszámra vannak meghonosodott, idegen eredetű nevek (Ld: Gábor - Gabriel, Brigitta - Brigitte, Ilona - Elena, Hanna - Hannah, Márton - Martin, stb.), amelyek egyszerűen beépültek a nyelvünkbe, magyarosodtak, átalakultak és ha nem járunk utána, nem is tudjuk, hogy ezek eredetileg nem is a magyar nyelvhez tartoztak. Ha csak és kizárólag magyar neveket használnánk, nem lenne ilyen széles a keresztnevek tárháza, így kénytelenek voltunk/vagyunk idegen neveket "befogadni", magyarosítani, ráadásul az igények is változnak. Lássuk be, nem akarja minden anyuka Sólyomnak elnevezni a fiát, ami teljesen reális is. Szóval, a kérdésedre válaszolva, szerintem, nem minden magyarosított név rosszabb, mint az eredeti, szimplán azon múlik, hogy az adott név mennyire tud beépülni a nyelvbe és hangzásából adódóan mennyire passzol az adott nyelvkörnyezetbe. Értelemszerű, hogy minél magyarosabban hangzik (vagy magyarosabbra honosíttatható) egy név, annál kevésbé fog feltűnni annak idegen mivolta.
Ez teljesen egyéni ízlés kérdése. Nézheted onnan is, hogy egy külföldinek meg a nálunk tucat nevek lesznek az érdekesek és különlegesek. Aztán felsorolt nevek közül is sok több bibliai, tehát nem valószínű, hogy mi pont az angolszász változatból magyarosítottuk. Pl:
Érdekes megnézni - ahol felsorolják -, más nyelveken milyen változatai léteznek egy névnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!