Segítenétk,6 ezer ft-om maradt jövőhét hétfőig egy hétre kellene főzzek a gyerekeknek?
tejbegríz
krumplistészta, krumplifőzelék
tejberizs, főtt rizs hússal
babfőzelék, borsófőzelék
grízes tészta lekvárral
Köszi írom is őket.
Hát én jobban kibírom ha éhes is vagyok mondjuk mint ők.
A legolcsóbb kajákat írom, ami perpill. eszembe jut:
tésztából krumplis, káposztás,
főzelékből lencse, sárgaborsó.
Meg szerintem a rizses hús sem annyira drága, kicsire kell vágni a húst, esetleg vmi zöldséget bele (pl. mexikói keverék kb. 300 Ft) és óriási adagot lehet belőle főzni, ami nagyon kiadós.
Tejbegríz, tejberizs, krumplistészta, krumplipaprikás, borsópörkölt, borsófőzelék, rántott csirkemell, csirkemellből kis pöri, vagy sütve, prézlis tészta.
fasírt a darált húsból, milánói (fűszerek és paradicsompüré kell hozzá)
bableves, borsóleves, pirított tarhonyaleves, rántott leves, befőttleves, krumplileves
Szóval egy csomó mindent lehet!!!!
Szia,
először ami van otthon:
1.nap: csirkemellből raguleves, kb 30 dkg húsból, ehhez répa, gyökér, kb 300 ft, zöldborsód van, másodiknak: darálthús+zöldbabból rakott zöldbab, ehhez egy tejföl kell, 100 ft,
2. nap: maradék leves, második: rizses hús fél kg csirkemellből, hozzá rizs, ehhez egy fej vöröshagyma kb 50 ft,
3. nap zöldbab leves, ehhez répa, gyökér kb 300 ft, másodiknak grízes tészta (ehhez ugye van lekvárod, búzadarád, tészta kell, kb 300 ft)
4. nap maradék leves, másodiknak krumpli pacsni: megfőzöd a krumplit, összetöröd, ha kihűlt összekevered liszttel, egy tojással és forró olajban kisütöd, lekvár a tetejére, vagy fahéj vagy kakaópor. Ehhez 1 db tojás kell, 10 db-os 500 ft
5. nap krumpli leves csurgatott tojással, köménymaggal, ehhez van krumplid, talán az előzőekből marad egy-egy répa, gyökér, tojást kb. 3-at csurgass bele, vagy egészbe is mehet bele. Másodiknak palacsinta ehhez van tejed, liszted, tojásod.
6. nap, innentől már elvileg mindened elfogyott otthon, jöhetnek az olcsó alapanyagok. Eddig 1550 ft-od fogyott a főételre, ezenkívül 5 nap reggeli-vacsi ami kb. napi háromnegyed kg kenyér 5*200 ft, napi 15 dkg felvágott vagy májkrém 5*300, egy kis sajt, paradicsom, paprika kb. 500, vagyis a hideg kajára 3000 (bár ezen spórolhatsz: lekváros kenyér, vajas-mézes kenyér, bundáskenyér). Tehát van még 1500 forintod és péntekig le van fedve a kaja.
Szombat-vasárnapra reggeli, vacsi kb 7-800 ft, marad 800 ft-od, ebből vegyél fél kg darálthúst, kb. 500 ft, meg egy konzervbabot (banduell bab+kukorica, ízesítve) kb 350 ft. Ebből csilis bab lesz, ne csípős konzervet vegyél, van sima is.
Ha bármelyik ételből is marad ki hétközben akár egy tányérnyi azt fagyazd le, és az utolsó napon még ha mindenki mást is eszik, de lesz egy-egy tányér étel. A reggeli-vacsit szerintem többnek kalkuláltam, mint amiből ténylegesen meg lehet oldani.
Remélem tudtam segíteni, szia!
először is bocs az offért!! : Akkor "gazdagabb" vagy mint én.... 3000 ft nincs a tárcámban,itthon semmink nincs,amit alap anyagnak lehet használni,és 3 éhes szájat kell etetnem,kérni nekem sincs kitől...
Én sokszor csinálok tejbegrízt,és kőt tésztából vagy kalácsot,vagy csigát,vagy lekváros táskát/kiflit.... (olcsó kőt tészta: Kevés tejben megfuttatsz 1 élesztőt,1-2 kávéskanál cukorral. Ha felfutott,1 kg liszthez teszed,egy csipet sót teszel bele,ízlés szerint/én 5-6 ek-al teszek bele összesen/cukrot,majd meleg tejet annyit,hogy könnyen gyúrható tészta legyen- 3-4 dl kell hozzá nagyjából,de még soha nem mértem. Hagyjuk kelni,kb 1 óra alatt duplájára kel.Majd átgyúrjuk,formázzuk,kicsit állni hagyjuk sütés előtt,mert még kelni fog egy kicsit,majd lekenjük tojással. Semmi perc alatt megsül előmelegített sütőben, közepes lángon. Nem kell hogy világos barna legyen a teteje,ha fehér,akkor is meg van sülve a tészta.)
Rendszeres menü nálunk a palacsinta,ezt töltheted pudinggal. Gyümölcs leveseket tudsz csinálni,a csirke mellből pedig vékony csíkokra szelve,átsütöd,rizzsel a fűszeres zsiradékkal átkavarod,esetleg kis zöldséggel készíted el a rizst. A zöldbabból lehet levest főzni,vagy rakott zöldbabot- pár percig enyhén sós vízben főzöd a z.babot,majd leszűröd.A darált húst megpirítod,fűszerezed,zsírozott hőálló tálba a z.bab felét teszed,rá a darált hús,rá a z.bab másik fele,tejföllel nyakon öntöd,irány a sütő.
Csinálhatsz lekváros tésztát(prézlis kifőtt tészta).
Vagy ha nem akarod a darált húst elpocsékolni rakott zöldbabra,akkor fasírtot tudsz csinálni,párolt rizzsel.
Én sokszor szoktam hamis húst csinálni-erre így hívják,ahonnan én jöttem,ott hamis kirántott.: Felversz 2-3 tojást,keversz bele lisztet,olyan galuska állagú,kicsi sóval ízesíted,ezt kanalanként teszed a forró olajba/zsírba. Lehet törtkrumplival és rizzsel tálalni.
A borsóból lehet levest vagy pörköltet csinálni. Mi a zöldbab pörköltet kicsi füstölt kolbásszal szoktuk,tésztával esszük.
Csinálhatsz krumplis tésztát,gríz gombóc levest.
Bocs,de több most így hirtelen nem jut az eszembe...
Remélem azért tudtam segíteni!!!
Sok sikert!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!