Most akkor hogy is van? ha idén szülök, akkor a tavalyi átlagkeresetem után kapok gyedet, igaz? és mi az a tgyás?
Szia!
Állítólag igen, a szülés időpontját megelőző naptári év átlagkeresete,a bruttó havi kereset 70%-a, ebből vonják le az szja-t, és a járulékokat, de azt hiszem nyugdíjjárulékot nem.A tgyás(terhességi gyermekágyi segély),vagy szülési szabadságnak is nevezik.Fél évig kapod, a szülés napjától, vagy előtte négy héttel már elkezdheted igénybe venni.Itt is az előző évi bruttó átlagkereset 70%-át kapod, de beleveszik a jutalmat, 13.havit, plussz pénzeket, így egy kicsit ez még több, mint a gyed
és ezt a tgyást kötelező igénybe venni?nem lehet egyből gyed?
köszönöm a választ
ezt értem.de ha fél évig van a tgyás, akkor átcsúszok a 2009-es évbe.akkor a gyedet 2008ra számolják?mert a 2007-es számolás jobb lenne :D
ezért nem kellenne nekem a tgyás, hanem egyből gyed.
Az első válaszoló vagyok:nem lehet megkerülni, ennek ez a rendje.A tgyás csak akkor egyenlő a gyeddel, ha fix törzsbérért dolgozol, és egész múlt évben nem volt semmi plusz pénzed(jutalom, bérmunka stb.)
Lehet, h a gyedet már 2009-ben kezded, de akkor is a szülés időpontjától számítják az előző évet,ami ugye 2007.lesz a tgyás, és a gyed esetében is. [link]
Ezen az oldalon mindent megtalálsz
köszönöm, köszönöm szépen.akkor a lényeg: a gyedet mindeképpen a 2007-es kerestemből fogják számólni :D
ez jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!