Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Most akkor hogy is van? ha...

Most akkor hogy is van? ha idén szülök, akkor a tavalyi átlagkeresetem után kapok gyedet, igaz? és mi az a tgyás?

Figyelt kérdés
2008. ápr. 1. 14:06
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Állítólag igen, a szülés időpontját megelőző naptári év átlagkeresete,a bruttó havi kereset 70%-a, ebből vonják le az szja-t, és a járulékokat, de azt hiszem nyugdíjjárulékot nem.A tgyás(terhességi gyermekágyi segély),vagy szülési szabadságnak is nevezik.Fél évig kapod, a szülés napjától, vagy előtte négy héttel már elkezdheted igénybe venni.Itt is az előző évi bruttó átlagkereset 70%-át kapod, de beleveszik a jutalmat, 13.havit, plussz pénzeket, így egy kicsit ez még több, mint a gyed

2008. ápr. 1. 14:29
 2/9 A kérdező kommentje:

és ezt a tgyást kötelező igénybe venni?nem lehet egyből gyed?

köszönöm a választ

2008. ápr. 1. 14:51
 3/9 anonim ***** válasza:
Én sztem a netto 70%át kapod,és ha jól tudom olyan 90körül van a mx amit kaphat az ember....hiába van jobb fizud.a tgyás összege uaz mint a gyedé
2008. ápr. 1. 15:09
 4/9 A kérdező kommentje:

ezt értem.de ha fél évig van a tgyás, akkor átcsúszok a 2009-es évbe.akkor a gyedet 2008ra számolják?mert a 2007-es számolás jobb lenne :D

ezért nem kellenne nekem a tgyás, hanem egyből gyed.

2008. ápr. 1. 15:14
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszoló vagyok:nem lehet megkerülni, ennek ez a rendje.A tgyás csak akkor egyenlő a gyeddel, ha fix törzsbérért dolgozol, és egész múlt évben nem volt semmi plusz pénzed(jutalom, bérmunka stb.)

Lehet, h a gyedet már 2009-ben kezded, de akkor is a szülés időpontjától számítják az előző évet,ami ugye 2007.lesz a tgyás, és a gyed esetében is. [link]

Ezen az oldalon mindent megtalálsz

2008. ápr. 1. 16:04
 6/9 anonim ***** válasza:
Kattints a linkre, és olvasd el, melyikről mit ír...
2008. ápr. 1. 16:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Egyébként mindig a bruttó jövedelemből számolnak, táppénz esetén is.
2008. ápr. 1. 16:06
 8/9 A kérdező kommentje:

köszönöm, köszönöm szépen.akkor a lényeg: a gyedet mindeképpen a 2007-es kerestemből fogják számólni :D

ez jó

2008. ápr. 1. 16:10
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Én nem tudom honnan veszik ezt a hülyeséget hogy a tgyás maximalizálva van.A TGYÁS NINCS MAXIMALIZÁLVA. A gyed viszont igen. Ha idén szülsz a tavalyi béred után kapod a tgyást,de ez sokkal jobb pénz mint a gyed mert nincs felső határ.Ha viszont a tgyással át csúszol a 2009-es évbe,az sem olyan nagy baj, mert a 2008-as évbe lévő keresetedet, meg a tgyás összege is beleszámít. A gyed összege 2008-ban 96600-ft amiből 8,5% magánnyugdíjat levonnak.Remélem tudtam segíteni én már intézem a tgyást.És a tgyást a Bruttó összeged 70% mivel adót nem vonnak belőle.Megkérném azokat a válszólókat akik csak hallomásból tudnak erről, előbb olvassanak utána,pontosan minden érthetően le van írva. Én azért tudom mert bérszámfejtő mellett dolgoztam, és mi intéztünk ilyeneket.Jó babavárást 37 hetes kismama
2008. ápr. 2. 14:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!