SOS! Nem értem, mi történne az ellátásokkal, ha jönne a kistestvér?
Ha teherbe esel mehetsz táppénzre. (ami csak 60%, nem 70)
Ebben az esetben a táppénzt a szerződéses béredből fogják számolni, a tgyás-gyedet meg a betegszabadság alatt kapott 70%-os béredből.
Vagyis a tgyás gyed alapod 196000Ft lesz, és nem 280000.
Viszont ez nem oszt, nem szoroz, mert ha nem mégy vissza legalább 6 hónapra dolgozni, akkor a tgyásnak is lesz maximuma, ugyanannyi mint a gyednek, 102900Ft bruttóban havonta. (az alap ekkor a minimálbér kétszerese)
Mivel a te béred a minimálbér kétszeresénél még akkor is több lesz, ha csak betegszabin vagy (ez a keresőképtelenség első 15 munkanapja), megéri elmenni táppénzre.
A gyed önmagában nem számít munkaviszonynak, csak a mögöttes fizetés nélküli szabadságon lét a munkaviszony. Ha egyszerre több ellátásra vagy jogosult, akkor igen, választhatsz, hogy melyiket kéred. Jelen esetben ha a kérdező jogosult a táppénzre, akkor a gyedet visszamondva mehet táppénzre.
Akármiből számolnak, így is úgy is a maxot kapod, mind a tgyásból, mind a gyedből. Annyival lehettek anyagilag előrébb, ha apa fel tudja venni a gyest (jan. 1.től már csak heti 30 órát lehet mellette dolgozni, vagy otthonról történő munkavégzés esetén), akkor neki meg kell igényelni, amikor lemondod a gyedet és elmész táppénzre.
A 14.36-os válasz elhamarkodott és pontatlan kijelentés volt.
Az a tény, hogy gyed-en van, nem jelenti azt, hogy élő munkaviszonya van, igaza van az utolsónak, a jogalap a fizetés nélküli szabadság, amin gyed ideje alatt van a kérdező.
Jelen esetben a kérdező egyértelmű volt, mert odairta, hogy a jogviszonya fennáll.
Csak hogy korrigáljuk a hibás válaszokat, nehogy valaki azok alapján tévesen következtessen a saját esetére.
Szerintem a táppénzt előző év béréből számolják, szerintem fizetés nélküli szabadság idején nincs fizetés sem, és így a táppénz alapja a január elsejei minimálbér lenne. És annak 70%-a nem sok.
Persze nem vagyok biztos benne, de ha meglehetne ezt így csinálni valószínűleg mindenki ezt csinálná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!