Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyes alatt visszamenni dolgozni?

Gyes alatt visszamenni dolgozni?

Figyelt kérdés
Kis cégtől mentem el szülni, ahol szeretik figyelmen kívül hagyni a munkaügyi törvényeket. Az a helyzet, hogy most 2és fél éves a lányom, a férjem munkanélküli lett, így hirtelen muszáj lenne visszamennem dolgozni. A főnököm azt mondta, hogy per pillanat nem tart rám igényt, nem tud munkát adni. Tudtommal ezt nem teheti meg, és ha arról lenne szó, akkor ezt tudatnám vele. Szeretném megtudni mik a lehetőségeim, illetve mi a hivatalos módja annak, hogy "munkára jelentkezhessek". Kell írnom esetleg egy levelet, hogy ekkor és ekkor újból munkába állnék. Nem akarok erőszakkal mindenáron itt dolgozni, de arra sincs időm, hogy hónapokig önéletrajzokat küldözgessek, hisz kell a pénz.
2010. szept. 16. 21:43
 1/9 anonim ***** válasza:
Írj egy levelet, hogy október 15-től (30 napot illik adni a munkáltatónak a reagálásra) munkéba kívánsz állni, és kérd, hogy tájékoztassanak a szabadságod mértékéről, és hogy ki tudják-e adni mondjuk október 1-től.
2010. szept. 16. 21:59
 2/9 anonim ***** válasza:

Egyszer itt valaki belinkelt egy cikket és a gyes alatt sajnos mondhatja a munkáltató,hogy nem vesz vissza.

Nem olvastam végig őket,de hátha találsz valamit:

[link]

[link]

[link]

Az utolsó linban egy másik fórumon is hasonló feltett kérdés van.A válasz benne van.

2010. szept. 16. 23:42
 3/9 anonim ***** válasza:
Sajnos igy van, a gyerek 3 éves koráig nem köteles visszavenni, az ő szabad döntése. Ugyanis felvehetett valakit a helyedre, fixen addig, aki helyettesit téged. Ha a gyerek 3 éves, akkor viszont köteles. Csak az a következő fél évben rajtad nem segit...
2010. szept. 17. 09:22
 4/9 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Nem értek egyet veletek. A munka törvénykönyve azt írja elő, hogy a munkáltató köteles a gyerek 3 éves koráig a szülőnek fizetés nélküli szabadságot adni. Azt nem írja elő, hogy ezzel a szülőnek élnie is kell! Magyarul, ha a kérdező ír egy levelet, hogy X. naptól megszünteti a fizetés nélküli szabadságát és X+1 naptól kéri a bentmaradt szabadságok kiadását, a munkáltatónak nincs más teendője, mint így eljárni. Az más kérdés, hogy ez a munkáltatóval szemben nem fair eljárás, hiszen időt kell naki is adni arra, hogy munkát tudjon biztosítani a kérdezőnek.

2010. szept. 17. 11:56
 5/9 anonim ***** válasza:

Jogilag úgy nézett ki a dolog, hogy le kellett papirozni az otthon maradásodat, tehát hivatalos levelet irtál a munkáltatónak, amiben fizetés nélküli szabadságot kértél. Ebben időpopntot is irtál: várhatóan a gyerek 3 éves korát, hogy addig kéred a szabit. Ezzel feljogositottad a munkáltatót, hogy addig határozott időre felvegyen valakit maga helyett és ezért nem kötöeles ő visszavenni téged előbb.

No, ez a teljesen korrekt válasz, mert az utolsó felvetés jogos, csak nem akartam ilyen bonyolultan...

Szóval azt te tudod, hogy kértél-e fizetés nélküli szabit, ha igen, akkor meddig.

A papirforma az, hogy a gyerek 3 éves koráig kérik ezt az emberek...

2010. szept. 17. 12:03
 6/9 anonim ***** válasza:
Én egyébként ezért nem írtam bele, hogy a gyerek 3 éves koráig kérem...
2010. szept. 17. 12:12
 7/9 A kérdező kommentje:
Nem írtam olyan papírt, hogy fizetés nélküli szabit kérek... Ilyenkor mi van?
2010. szept. 17. 12:42
 8/9 anonim ***** válasza:
Hivatalosan akkor is fizetés nélküli szabin vagy, bár nem tudom, hogy akkor hogyan adminisztrálják le a dolgokat, ha nem kérted...
2010. szept. 17. 14:37
 9/9 anonim ***** válasza:

Hát jogilag akkor vajon min vagy? És mennyi ideig?

A főnöködnek honnan kéne tudnia, hogyx mennyi időre kell téged helyettesitenie?

No, mindegy, olyan szempontból elvileg szerencse, hogy akkor nagyon nem tud mit mondani, miért nem mehetsz akár holnaptól dolgozni. Ki nem rúghat, hiszen a gyerek 3 éves koráig védett vagy.

2010. szept. 17. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!