Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Oviban ( nem ) alvásra van...

Oviban ( nem ) alvásra van jogszabály? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Van arra jogszabály ha egy szülő otthon van a kisebb gyerekkel akkor a nagyobb gyereket délben el kell vinni az oviból és nem alhat ott? Kiköthet ilyet egy óvoda?
2010. aug. 27. 16:15
 1/9 anonim ***** válasza:
77%
Nem kötheti ki, de az óvónők megkérhetnek rá, ha pl kicsi a csoportszoba és csak nagyon zsúfoltan férnének el az ágyak. Nem értem miért annyira fontos, hogy a gyerek az oviban aludjon... Délután már semmi fontos nem történik:ebéd, mosdó, alvás, uzsi, szabad játék hazamenetelig... 3 körül kelnek a gyerekek, a többséget 4 körül úgyis hazaviszik... Annyira fontos az a fél óra játék? A gyereknek is jobb, ha nem érzi magát kirekesztve az ovi miatt... 4 gyerekes óvónő anyuka
2010. aug. 27. 16:21
 2/9 anonim ***** válasza:
82%
Sajnos a szabályt nem tudom, de nekem több ismerősöm is van, aki otthon van a picivel , és a nagyobbak az oviban alszanak. Gondolom, olyan saját "törvénxeket" alkotnak.
2010. aug. 27. 16:22
 3/9 anonim ***** válasza:
75%

Jogszabály nincs rá, tényleg csak kérhetnek. Oka valószínűleg az,hogy sokan vannak és több gyereket nehezebb altatni.

Az első óvónő válaszolóval csak annyiban nem értek egyet, hogy valószínűleg nem azért a fél óra délutáni játékért szeretnék a gyereket ott tartani, hanem mert a kisebb testvér napirendjét felborítja. Mondjuk éppen akkor kéne ebédelnie, aludnia, amikor a nagyért menni kell.

egy szintén óvodában dolgozó pedagógus anyuka

2010. aug. 27. 16:25
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
1. vagyok. Azt is meg lehet oldani, ha az ember akarja... Én a 3 nagynál is megoldottam, egyik se aludt az oviban soha. A kicsi napirendjét ki lehet úgy alakítani, hogy pl. a séta alatt mennek el a tesóért...
2010. aug. 27. 16:30
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Én olyat is ismerek, ahol anyukának eszébe sem jutott, hogy az oviban aludjon a gyereke, mivel ő úgyis otthon van a kicsivel. Minden délben szépen hazahordta, amíg a gyerek nem kérte, hogy hadd aludjon ő is ott a többiekkel. Az óvó nénitől kérdezem: ilyenkor nem rossz az neki, hogy azért nem maradhat ott, mert az óvó néni nem akarja? (mert persze egy felnőtt érti, hogy kicsi a hely, de a gyerek csak azt veszi le belőle, hogy az óvó néni nem akarja, hogy ő is ott maradjon...)

Az említett esetben nem volt ilyen gond, mert a kisfiú azóta ott alszik, csak felmerült bennem a kérdés.

2010. aug. 27. 16:36
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a szülő nem mondja a gyereknek, hogy "Az óvónéni nem akarta, hogy ott aludj!", a gyerekben fel se merül a kérdés. A kisgyerek elsősorban az anyukájához kötődik, neki is jobb, ha otthon lehet. Főleg, ha a kis tesó még otthon van...
2010. aug. 27. 16:47
 7/9 anonim ***** válasza:

Én itthon vagyok, a gyerekeim mégis ott alszanak.Nálunk direkt kérték az óvónénik,mert a gyerekeknek fontos az a szabad játék ami utána van,szeretik is,mindig lázadoznak,h túl korán megyek értük.:)Náluk alvás után verset mondhat aki szépen aludt,ezt nagyon várják,és ki nem hagynák!

Egyetértek azzal,aki írta,h az ebéd utáni hazavitel a kicsi napirendjét borítja,én csak péntekenként csináltam,de olyankor a kicsik vagy elaludtak a babakocsiban,és felébredtek amikor hazaértünk-és a kevés alvás miatt voltak nyűgösek-,vagy egyáltalán nem tudtak aludni,és amiatt voltak hisztisek.Variálhattam ahogy akartam,nem volt jó sehogy se.

Jogszabály nincs,megkérhetnek,mert sokszor előfordul,h nincs hely az összes ágynak a csoportszobában.

2010. aug. 27. 17:31
 8/9 anonim ***** válasza:
A szülő nem mondja, ez igaz, de a gyerek ( a sajátomból indulok ki) kérdez: "anya, én miért nem aludhatok ott, mint a többiek?" Na és akkor anya mit mondjon? (A kérdés továbbra is elméleti, az ismerősöm fia ott alhat, az én fiamnál meg ez nem volt kérdés, mivel én dolgozom. Csak érdekel. )
2010. aug. 27. 20:34
 9/9 anonim ***** válasza:
Még mindig első. Én erre azt mondtam, hogy a többiek anyukája dolgozik, nem tudják őket haza vinni. De én itthon vagyok a tesókkal és ezért őt én el tudom hozni. Soha nem is akart egyik se ott aludni. Nagyon jól tudták jobb nekik itthon. Mivel óvónő vagyok, így belülről és anyaként kívülről is látom az óvodai dolgokat. Tudom, hogy egy 3 évesnek már kell a közösség, de bizony az elalvás idegen helyen a legtöbbjüknek nagyon nehéz. Persze, igyekszünk megkönnyíteni (oda ülünk melléjük, simogatjuk a hátukat, arcukat, akár ölbe is vesszük), de 25-30 gyerekre csupán 2 óvónő van. Nem lehet megoldani, hogy amíg el nem alszik, kizárólag 1 gyerek mellett üljünk... A kicsiknek az alvás azért nehéz, mert az időérzékük még kialakulatlan, nincs. Ők az alvást az otthonnal, az estével kapcsolják össze. Sokan attól félnek, hogy a szülei nem is fognak érte menni... Tehát nehéz. Ha meg tudod oldani, kedves kérdező, inkább menj el a gyerekedért délben, vidd haza. Sok problémától tudod megkímélni magatokat. A gyereked nem fog kevésbé jól fejlődni attól, hogy nem alszik az oviban. Délelőtt is eleget játszanak. Főleg, hogy kiscsoportban nincs is kötelező foglalkozás, azaz nem ültetik le az összes gyereket 1-1 foglalkozás idejére, hanem az óvónő a játékidő alatt néhány perces kezdeményezéseket csinál, az a gyerek vesz rajta részt, aki akar,A többi messziről figyel vagy játszik (még ilyenkor is sok mindent megtanulnak a kezdeményezés anyagából!!!) Szóval mivel a gyerekek fő tevékenysége a játék, minden azt szövi át, abból indul ki. Kiscsoportban egész délelőtt játszanak, ebbe ágyazódik bele a tananyag. Emellett mindennap legalább 1,5 órát kint vannak az udvaron, akkor is játszanak kötetlenül.... Te döntöd el, hogy ha megkérnek, haza viszed a gyerekedet vagy inkább ott akarod altatni. Ha a 2. lehetőséget választod, akkor se lesz emiatt hátrányban a gyereked, ez csak egy kérés, egy lehetőség. Nem kötelezhetnek semmire, még az iskola előtt is csak a délelőtti ottlét a kötelező, de ha neked az egész napos ellátás a jobb, azt is biztosítaniuk kell.
2010. aug. 28. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!