Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ennyi elég lenne kezdő babakel...

Ennyi elég lenne kezdő babakelengyének?

Figyelt kérdés

Szóba jött itthon a babavállalás. Elsősorban anyagi kérdései vannak, így nem restelltem utána gondolni, hogy kezdő babakelengyébe mit is raknék és ez mennyit jelentene anyagilag. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, észrevételekre, miszerint ennyi minden, ebből az összegből valóban kijönne-e és a tapasztalt anyukák véleményét is örömmel várnám, hogy mire lenne még szükség ezeken kívül vagy mi az, ami teljesen felesleges. Minden ötlet, tanács, segítség jól jön!

Köszönöm mindenkinek előre is a válaszokat!

Tehát, én így gondoltam az első hónapra:

- 5 db rövidujjú body (2-2500 Ft)

(ha hideg van, akkor 5 db hosszú ujjú)

- 10 db textil pelus (1200 Ft)

- babakocsi (jobb minőségű használt: 30 000Ft)

- babahordozó (autóba szerelhető biztonsági ülés) 20 000 Ft, használt, jobb fajta

- 2 db kardigán (hidegben ebből is 5 db) (2000 Ft használtan)

- 3 db sapka (1500 Ft használtan, kiváló minőségben)

- pelenkázó (20 000 Ft)

- 2 csomag pelus (4500 Ft)

- 2 csomag törlőkendő (1500 Ft)

- köldökápoló holmik (2000 Ft)

- fürdetőkrém (1500 Ft)

- popsikrém (1500 Ft)

- 5 db kisnadrág (4000 Ft)

- 3 db cumisüveg (4000 Ft)

- esetleg 3 db cumi (3000 Ft)

- légzésfigyelő (15 000 Ft)

- 2 db pléd (1500 Ft)

- matrac (7000 Ft újonnan)

(Kb. 130 000 Ft körül jön ki)

2010. máj. 20. 00:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Elég jó kis lista! :) Én a kiságyat nem látom.. de lehet hogy már csak én vagyok fáradt.

Téli vagy nyári baba lesz? Mert ha téli, akkor kell overall is pld.

2010. máj. 20. 00:56
 2/13 anonim ***** válasza:
Ja, és rugdalózót sem látok a listában. A body fölé kell adni valamit, a lábára is.
2010. máj. 20. 00:57
 3/13 A kérdező kommentje:

Igen, erre mondják, hogy több szem, többet lát. Majdnem a két legfontosabb dolog maradt le. :)

Egyelőre tervezzük, de mivel nem tudjuk, hogy anyagiakban mire számítsunk, így nem tudjuk, hogy merjünk-e belevágni, bírjuk-e anyagilag. Mert az érzelmi háttér mellett fontos, hogy legyen pl. kiságy! :):)

2010. máj. 20. 01:02
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

Egyébként reális árakkal számoltál, szóval gratula :)

Igen, a 130-150 ezer már jó. Nekünk 400 ezerbe volt a baba születése, mindent vennünk kellett, nem kaptunk senkitől, nem volt pici baba a környezetünkben. Ebben már benne van a dokim "tarifája", ami 100 ezer volt, a szülésznő 30 ezer.. és a babaútor matraccal és ágyneművel együtt 100 ezer. Persze ezek egy se "kötelező" dolgok...

Ja, és most másfél éves a gyerkőc (3 hónapos kora óta tápszeres), cirka olyan havi 20-30 ezret költünk rá! (30-at akkor, ha ruhát, cipőt is veszünk, amúgy 20 a reális havonta)

2010. máj. 20. 01:27
 5/13 anonim ***** válasza:
84%

Textil pelusból a 30 se lenne kevés. Nekünk 20 van, és folyton mosásban vannak, olyan gyakran bukik a kisfiam. Meg ezt teszem párna helyett a feje alá, a csecsemőmérlegre, ezen szárítom a cumisüvegeket, pelust teszek a kiskád aljába, hogy ne csússzon, szóval kell belőle rendesen.

Plédből is jó a több: hajlamosak bukni rá, lehányni, szóval az is gyakran kerül mosásba. Bekünk 5 van, és nem tartom soknak.

Bodyból és rugiból méretenként elég a 4-5 db, nem kell sok. Egy hónap alatt kinövi. Szerintem nem éri meg újonnan venni, annyira drágák, és ehhez képest olyan kevés ideig viseli őket a baba. Interneten vagy turiban tökéletes állapotú használt babaruhákat lehet kapni, meg a rokonok is elárasztanak majd téged.

Rugdalózó/tipegő lemaradt.

Cumit ne vegyél, ha szoptatni akarsz, mert rontja a baba szopási technikáját. Esetleg ha már jó ideje stabilan szopik, akkor. A baba megnyugtatására viszont nekünk kiválóan bevált a kiságyra szerelhető zenélő forgó, illetve a babahinta/rezgő pihenőszék, és a hordozókendő. Amikor más semi más nem használt, akkor betettem a kendőbe, és elaludt. :-)

Eldobható pelusból elsőre csak kis csomagot vegyél, mert lehet, hogy az a típus nem válik be nektek. Olyat javaslok, ami a derekánál és a lábánál gumírozott, mert a kaki hajlamos kifolyni.

Frottír törölköző mellé hasznos a pelenka anyagú kifogó. A babák szeretnek belepisilni-belekakilni a tiszta törölközőbe fürdés után, és azt javasolnám, hogy legyen minimum három, ha nem akarsz mindennap mosni. Én 800 Ftért vettem olcsó kínai, de puha frottírt, egyszerű kapucni nélküli fürdőlepedőt, és tökéletesen megfelel. Ha a szobában fürdetsz, akkor hasznos lehet egy hősugárzó ventillátor (2000-2500 Ft), amellett biztos, hogy nem fázik meg a baba, bátran lehet meztelenkedni, és a haja is gyorsan megszárad.

Popsitörlő kendőből nem lehet eleget bespájzolni. :-) Javaslom, hogy dobozos utántöltőset vegyél, sokkal könnyebb dobozból egy pattintással, fél kézzel kiszedni egy kendőt, mint a zacskós csomagolással szerencsétlenkedni.

A nadrágokat elfelejtheted, amíg el nem kezd járni. Kényelmetlen is neki. Az első hónapokban sokkal jobb a rugdalózó. Kardigánból is elég méretenként egy-két darab bőven.

Sapkából olyat vegyél, ami a fület is takarja, és legyen közte vékony, nagyon vékony cérnasapi is nyárra vagy fürdetés utánra. Ilyet sajnos még csak újonnan láttam, és nem olcsó, darabja 690 Ft a Tégelben. Pedig falatnyi...

Ha nyári baba, akkor jól jön a napozó és a zokni a sétákhoz, valamint egy-két napellenzős kalap.

Ha már cumisüveg, akkor javaslom a mellszívót, már a kórházba is. Nekem ezzel indult be a tejem.

A fürdetőkrém, popsikrém és köldökápolási cuccok nekünk pont feleannyiba került (gyógyszertári), mint amit te terveztél be. Az egész gyerekorvosi cucc összesen került vagy négyezerbe, vitaminokkal és kamillateával együtt.

A légzésfigyelőt én feleslegesnek tartom, de nem akarlak lebeszélni róla, ha téged megnyugtatna. Van, akinek ez fontos.

Zokni, hálózsák, gumis szélű lepedő, lázmérő, orrszívó porszívó, körömolló, vízhőmérő, kiskád, előke/szakálka, éjszakai szoptatáshoz éjjeli fény/sólámpa lehet még a listán.

És egy nagyon fontos dolog: ne felejts el jól záródó szemetesvödröt venni a használt pelusoknak (esetleg külön szennyestartót a babaruháknak)! Az erjedt tejnek is elég savanyú szaga van, de az állott, haszált pelusnak kibírhatatlan.

Jó babatervezést!

2010. máj. 20. 01:54
 6/13 anonim ***** válasza:
22%

Szia! Valóban egész jó a lista:) A kiságy fontos, bele az ágynemű rácsvédővel, esetleg baldachin, bár ez nem lényeges, de a lepedő annál inkább:) Textilpelusból minima 20, kisnadrág az elejére nem fog kelleni, inkább írd át rugira, ha nyári akkor ujjatlanra, ha téli akkor hosszúujjúra. A köldökápoló holmik, popsikrém, fürdető nem kerül ennyibe, ha az orvos által felirt gyógyszertárit váltod ki! És amúgy is az a legjobb egy újszülöttnek:) Cumisüveget maximum 1-et vegyél egyenlőre, és cumiból is elég 1. Ebből is van olcsóbb, DéeM-es termék. Kiskesztyű kellhet még, de az is csak párszáz forint, meg hálózsák, pláne ha téli lesz a baba. És ami nagyon fontos ha téli lesz, OVERÁL!

Amit nem látok még az kiskád, pelenkázólap.

Ja és bizony kalkulád bele a szülés előtti időbe, az orvosi és szülési tarifákat, bár ez csak akkor érvényes ha fogadott orvosod lesz.

Sok szerecsét Nektek:)

2010. máj. 20. 08:07
 7/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Én mikor terhes volt nagyon túlvásároltam magam kisruhákból,pólókból pulcsikból nadrágokból,és ezeket egyszersem adtam a kisfiamra.Azt,hogy mit fog ráadni akkor tudod meg mikor már megszületett.Bodyt sem mertem a kisfiamra adni 1 hónapos koráig.Addig csak rugiba volt.Május közepén született.Textilpelusból volt vagy 15 darab,de kevés volt és még kapunk a nagymamáktól vagy 30darabot.Nekem is nagyon sokat bukott picin a kisfiam meg én akárhova lefektettem 3 hónapos koráig mindig tettem alá textilpelust.

Cumisüveg és tápszer mindenképp legyen otthon.Sajnos nekünk nem volt tápszer itthon mikor kellett volna egy vasárnap este.Ne járj úgy ahogy én jártam.Hat hetes koráig csak szoptattam de már nem volt neki elég a tejem és egy vasárnap este kilenckor cici után ordított a gyerek mert még nagyon éhes volt,de nem tudtam neki mit adni.Végül nagy nehezen elaludt de másnaptól kapott pótlást már délután is.

Ha szétnézel a teszveszen akkor ott babakocsit is találsz 30ezertől olcsóbban.Én is ott vettem 20ezerét és imádom.:)

Cumit is vehetsz ha gondolod,de csak 1 darabot vegyél egyenlőre,hogy kipróbáld hogy elfogadja e a pici.Nekünk sosem fogadta el kisfiam.

Vékonyabb overál is fontos mindegy mikor születik a pici.

Mint már írtam nekem májusi babám volt de nyáron is voltak hidegebb napok és akkor egy macis overált adtam a picurra mikor mentünk valamerre.

2010. máj. 20. 08:27
 8/13 anonim ***** válasza:
fürdőkádat is vegyél,az is fontos.
2010. máj. 20. 08:35
 9/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Szerintem légzésfigyelő nagyon fontos, jó, hogy felírtad, engem nagyon megnyugtat, hogy van, és látom minden lélegzetvételét a babának, amíg ő alszik.

Nem kell sok ruha, nekem mindenki ezt mondta. A tapasztalat az, hogy én nagyon sokat beszereztem, de kellett is. Lehet nem ennyi, de igenis kell, mert gondolom nem akarsz te sem mindennap mosni, vasalni.

Orrszívó is kell, porszívós a legjobb.

Nekünk a kenguru is hasznos, mert elég körülményes levinni a babakocsit és ha hirtelen megyek csak a közelben valahová akkor nagyon szupi.

Kisnadrág felesleges, legfőképpen a talpas. Nekünk vékony Babánk van és mire a dereka jó lett, a talpa miatt már nem fért bele.

Textilpelusból 20-30 kell.

Kell még pelenkázó is. Lehet kiságyra rakható ún mobilt is kapni.

Nézz szét a neten kelengye ügyben, mert még sok minden más is kell, de én azt tanácsolom ne így kalkulálj. Ugyanis nagyon sok mindent meg lehet venni használtan is, szinte új állapotban. Ennek meg nem tudod az árát.

Ajánlom babaruha ügyben az angol használt babaruhákat, jóval olcsóbban meg lehet venni és nagyon szépek, és még ajánlom, hogy nézz szét babaexpo ügyben. Ha elmész egy expora, fel tudod mérni a terepet, mi kell és mi mennyibe kerül akár újonnon akár használta.

Remélem segítettem!!

2010. máj. 20. 09:56
 10/13 anonim ***** válasza:

Nagyon jó a lista! Ami hiányzik azt a többiek írták. Két dolgot fűznék hozzá:

- én javasolnám, hogy vegyél egy üveg hidegfertőtlenítő folyadékot (én jó hasznát vettem a kórházba, mert nálunk nem lehetett másképp megoldani a saját mellszívó fertőtlenítését!)

- azt javasolnám, hogy 0-0-s rugit ill. talpas nacit vegyél csak, ha mindenképp ilyet akarsz kb:3 db-ot, mert rajtunk kívül még egy ismerősünk is úgy járt, hogy a 6 hetes ortopédiai kontroll-on az orvos gyógycipőt írt fel, amit kizárólag zoki+naci, ill. harisnya+naci v. kisruha kombinációval lehet/lehetett hordani. Van olyan rugink, amit soha nem adtam a lányomra :(

2010. máj. 20. 10:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!