Újabb "hiszti" kérdés. Mit csináljak?
Igen, van ilyen, hogy ennyire be tudnak pörögni, már annyira belemélyülnek a hisztibe, hogy azt sem veszik észre, ha leszakad az ég... Ismewrős, lányomnak is volt ilyen periódusa. Szerintem ezért nem hat nálatok az ignorálás, mert annyira magával van elfoglalva. Nálunk ilyen hisztik esetében az arcmosás vált be. Nem kell durván, veszekedve, egyszerűen beviszed a mosdóba, hűvös vizzel megmosod az arcát, ettől picit észhez tér, és akkor elmondod neki, hogy ez csúnya viselkedés, nem tetszik neked, hagyja abba. Lehet, hogy ennyitől lenyugszik, de valószínű, hogy újra kezdi, csak már kisebb intenzitással... Ez bizony türelemjáték. Egyébként nagyon jól csinálod, kitartás, az a fontos, hogy tényleg ne engedj neki.
A földre fekvéses hisztit a lányom 2 éves kora után csinálta. Olyankor szépen közöltem vele, hogy én akkor most tovább megyek, és el is indultam. Mikor látta, hogy tényleg otthagyom, egyből felpattant, és loholt utánam, a hisztizésről megfeledkezve.
Szia!
Az enyém még csak 2 hónapos, úgyhogy nálunk még nem jellemző az ilyen hiszti, de el tudom képzelni...
azért én úgy látom abból amit írtál, hogy nem teljesen igaz, hogy nem engedsz, talán próbálsz nem engedni, de közben mégis engedsz :)
Szerintem eleve nem kellene utánamenni a bundáskenyérrel, hanem már azzal kezdeni, hogy "ha most visszaülsz ide és befejezed a reggelit/vacsorát, akkor utána körülnézhetünk itt/ott, ahol szeretnél, vagy csinálhatjuk, amit szeretnél, stb." Tudom, hogy a nagy üvöltés közben úgy érzed, hogy nem sokat ér, de gugolj le hozzá, és mondd el neki szép nyugodtan, hogy miért kell így és így csinálni a dolgokat. Azt írod, hogy türelmes és nyugodt vagy, így szerintem meg tudod csinálni. Ha viszont ez nem használ, akkor "szuperdadus módszer"! Büntisarok/szék/párna/akármi... 3perc/6perc, mindegy, csak előre mondd el neki, hogy "amiért nem figyeltél rám/nem úgy csináltad, ezért most itt kell ülnöd ennyi ideig". Ezután már ne magyarázd tovább se 5 percig, semeddig, ne mondd neki, hogy nem tárgyalsz vele, miközben továbbra is ott vagy és beszélsz hozzá! Hagyd ott. Persze, nem fog ottmaradni, de ilyenkor szó nélkül vissza kell vinni, annyiszor, amíg ott nem marad.
Biztos hosszú lesz először, lehet, hogy többször fél óra, de szerintem megéri, mert hosszútávon kell most megalapoznod, hogy tudja, hogy amit te mondasz, az "törvény"! :-)
Teljesen egyetértek a 9.39-es Anyukával! 2 hónapos a Gyermeked és már sokkal többet tudsz, mint jópár Anyuka itt. Gratulálok!
A kérdezőnek: vacsora az asztalnál van, nem a lakás különböző pontjain. Ha nagyobb lesz, akkor mivel magyarázod, hogy ne egyen a nappaliban?! Ha nem kell a bundáskenyér az asztalnál, ne kelljen máshol sem.
A kiságyba meg, hogy belerakod, hogy ne tudjon onnan kijönni, nagy butaság (már bocs). Így azt fogja gondolni, hogy ezzel bünteted és előbb-utóbb meg fogja utálni az ágyát, aztán majd csodálkozol, hogy miért nem akar benne aludni.
Szóval nyugi és következetesen próbáld csinálni a dolgokat! Sok sikert!
hát igen...könnyű okosnak lenni egy 2 hónapossal. elméletben annyi minden működik, az ember elképzeli hogy na ő majd aztán ezt meg az t meg amazt sose fogja megengedni/megtenni...haha, aztán jön a reálitás.
a kérdésedre visszatérve, az egy dolog, hogy szerintem nem kellene úgy etetni, hogy ideoda mászkál, te meg rohangálzs utáéna a kajával, és könyörögsz hogy egyen. ha éhes, eszik az asztalnál is és punktum. niylván éesz belőle egypár óriási balhé, de meglátod, hogyha nem engedsz ebbpl, akkor hamar megtanulja az új módit.
a másik, hogy nem hagyja abba: vannak ilyen típusú gyerekek, ráadásul még az is bejátszhat, hogy ennyi idősen még nem tudja magát lehiggasztani. tehát, lehet hogy ő már abbahagynaá, de nem tudja. ilyenkor tényleg jól jöhet az arclemosás, vagy hogy felveszed vele a kontaktust, mondjuk felveszed, és ha nem tol el magától dühösen, akkor jöhet a békülés, magyarázás. az ágyba sem tenném bele, mert tényleg megutálhatja, mert összeköti a büntivel. én ilyenkor ott szoktam hagyni ahol épp fetreng (nálunk mostanában kerültek napirendre a lefekvős hisztik), és akkor ott elvan magának. van hogy ő sem tudja abbahagyni, akkor afentieket alkalmazom.az is beválik, hogy adok neki valamit, valami érdekeset, amit szabad csinálni, és azzal lenyugszik. persze ezt csak huzamosabb hiszti után- és utána megbeszéljük, hogy mi is volt ez az egész. 15 hónaposnál meg aztán abszolút nem működik a büntisarok meg párna meg satöbbi. ott se maradna, meg se értené....
sok sikert mindenkinek a hisztikezeléshez! :)
16 hós ördögkislány anyukája
Szerintem nyugodtan szálljatok le rólam!
Először is azért írtam le az elején, hogy az enyém két hónapos, és nincs még ilyen gondunk, hogy ez tiszta legyen! Nem mondtam egy szóval sem, hogy nálunk nem fog ez előfordulni.
Jóindulatúan próbáltam segíteni, de ha nem kell a segítség, akkor ne írj ki kérdést!
A többi válaszoló meg inkább a saját tanácsaival legyen elfoglalva, attól, hogy nekem estek még nem oldódik meg a kérdező problémája! Aki tud, adjon jobb tanácsot!
További sok sikert a gyerekneveléshez mindenkinek! Csináljátok, ahogy akarjátok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!