Miért nem mosolyog még rám a 2,5 hónapos babám? Ha szólók hozzá sem forditja oda a fejét! Nem szeret?
Az enyém sem fordította oda a fejét ilyen korában, de kb. 2 hét múlva már igen, egyik napról a másikra, hirtelen. Akkor se mindig, csak ha kedve volt, gyakran a csupasz falat is érdekesebbnek találta :))
A mosolygásról pedig: nálunk eleinte csak az apjára mosolygott, rám nem. Úgy hallottam, hogy aki mindig velük van - az anyuka - azt eleinte a saját részüknek gondolják, nem olyan érdekes. De hamar megváltozik ez is, nyugi!
Ilyen kis korban még nem játszanak, csak nézegetnek, néha eltalálják a kezükkel a felfüggesztett dolgokat.
A nyűgösség lehet a pocija miatt, pláne, ha hamarabb született. Az enyém is, 3 héttel. De nálunk 2,5 hónaposan már az ínye is fájt a fogzástól, nyáladzott és buborékokat fújt szegénykém.
Az én babám is 5 héttel hamarabb született. Ilyenkor a fejlődésénél a valós életkorából le kell vonni még a koraszülöttség heteit. Tehát: 10 hetes most, akkor a fejlődése szerint csak az 5 hetes babáknál szokásos dolgokat lehet csak elvárni tőle.
A koraszülöttség súlyos trauma a babának, ki kell hevernie. Nálunk is kb. ennyi idősen sokat sírt a baba. A védőnőm azt mondta, hogy örüljek neki, hiszen elsírja a bánatát nekem. Sokat szeretgettem, sokat énekeltem neki (csak egy-két féle dalt összesen). Egy idő után megnyugodott. A mosolygás pedig csak 3 hónapos kora után kezdődött (fejlettsége szempontjából kb. 7-8 hetes korában).
A "nem figyel a hangodra" dologra pedig azt tudom javasolni, mielőtt orvoshoz rohannál: csak akkor kell menned, ha egyáltalán semmilyen hangra nem reagál. Figyeld egy kicsit. Akár csörgess valamit, vagy kelts bármilyen zajt, és figyeld a reakcióját. Ha egy picit is megrezzen, vagy megmerevedik, megáll egy pillanatra, akkor a hallásával nincs gond.
Az én lányom is 2.5 hónapos, de ő már spontán mosolyog, ha rá nevetünk és ha meghallja a hangom arra fordítja a fejét ahonnan észlelte. Próbáld ki, hogy fogsz egy csörgőt és a füle mellett megcsörgeted / ne közvetlenül mellette, csak, hogy észlelje/, ilyenkor ha hallja abba fogja hagyni vagy a cumizást, vagy a mozgást pár pillanatra..
A védőnő mindig így nézi nálunk a hallást, amikor kijön. Elméletileg neki az a dolga, hogy ilyeneket észre vegyen, te pedig bátran fordulj hozzá segítségért. Az sem természetes ha mindig sír a baba.
A egészségügyi kiskönyvében amit a baba kapott hónapra le van bontva mikor mit kell csinálni ezek általánosságban vannak, de jelző értékű lehet ha nem teszi. Szerintem beszélj a védőnővel és a gyerekorvossal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!