Létezik olyan gyurma, amivel 3 év alatti kisgyerek is játszhat? Hol lehet ilyet kapni?
Emlékszem régen nagyon reklámoztak olyan gyurmát, ami nem ragad, nem tapad, könnyű lemosni, meg semmi bajt nem okoz kisebb gyereknél. Akkor még nem volt aktuális, mostmár igen, de nem tudom hol lehet kapni ilyesmit. Voltam pár gyerekjátékboltban, de nem igazán tudtak segíteni.
Tudtok mondani ilyen gyurmamárkát, vagy olyan boltot, ahol kapni ilyet?
Köszönöm!
Figya! Sógyurmában még nem gondolkodtál? 5 perc alatt elkészíted, színezheted is pl. őrölt paprikával, és garantáltan nem mérgező! (feltéve, ha a bébi nem gluténérzékeny)
Ráadásul az elkészült remekmű ki is szárítható, vagy sütőben "égethető".
Köll recept esetleg?
Persze, szívesen, van egy tuti receptem valahol, és képzeld, abból még gyönyörű (tényleg!) Adventi koszorút is szoktunk készíteni. Mindenki a csodájára járt eddig.
Holnap estefelé jövök, addig előkeresem Neked.
Amúgy biztosan találsz a neten is sok sógyurma receptet, biztosan jók azok is, viszont én csak a sajátomról tudom, hogy működik -mást nem próbáltam eddig. Jó éjt!
Sok recept van a neten, arra ügyelj, hogy "hagyományosat" válassz, valamelyik nap láttam egyet, amiben tapéta ragasztó is van, na az azért túlzás.
Én is sógyurmáztam kiskoromban, emlékszem a felét megettem mert finom volt. :D
Szia.
Ha jól emlékszem mi is ezzel játszottunk barátnőmmel. Összeöntöttünk lisztet, sót és vizet. Csak úgy találomra amíg megfelelő állagú nem lett és kész. Ha kinthagyod a napon akkor is kiszárad valamennyire. Később ha nem tetszik újra lehet használni, beáztatod vízbe majd szétmorzsolod benne picit.
De ha szépeket csináltok valóban ki is lehet utána égetni.
Én sokszor kinthagytam és a kutya beleevett. Tudom, hogy a gyerek nem kutya de ez nem mérgező semmi baja nem lesz tőle. Persze azért figyelni kell, hogy ne egye meg. :)
Be is lehet festeni akár vízfestékkel is, de a színezés is jó ötlet. Akár ételfestékkel is, bár az se valami egészséges.
Vagy azt tudom még mondani, amit nálam használt mindig nagymamám. Csinált valami nagyon egyszerű tésztát. Mint amikor süteményt süt az ember, de ebbe csak a legszükségesebb dolgokat tette bele. Ebből gyúrtunk, hajtogattunk és formáztunk figurákat, majd kisütötte nekem. :)) Este megcsináltuk ő kisütötte és reggel amikor felkeltem már tudtam vele játszani :)) Nagyon örültem neki amikor kicsi voltam.
Szerintem elég hozzá tojás, liszt, víz, kis sütőpor meg nem tudom miket szoktak. Egy sima alap tészta. Ez sárgásabb színű lesz ha megsül és a teteje picit sötétebb nagyon szép színe lesz.
Első vagyok!
Szia, ne haragudj, nagyon lebetegedett a kislányom, ezért nem tudtam jönni az ígért időpontban!
Biztosan találtál már sógyurma receptet, látom, hogy itt is segítettek Neked mások is.
Azért ha nem bánod, gyorsan leírom az enyémet is. Nekem egy könyvből van fénymásolva pár oldal, de sajnos nem tudom a könyv címét. Viszont az alábbiakat szó szerint idézem.
Tehát:
1. variáció:
20 dkg finomliszt
20 dkg finomsó (vákumsó)
125 ml víz
1 evőkanál ricinusolaj (esetleg helyettesíthető 2 evőkanál étolajjal)
2. variáció
Ez tapétaragasztós, ezt ide le se írom.
3. variáció:
10 dkg finomliszt
10 dkg burgonyaliszt
20 dkg finomsó
125 ml víz
1 evőkanál ricinusolaj
FONTOS A HOZZÁVALÓK PONTOS MÉRÉSE. Természetesen az alap adag többszöröse is elkészíthető egyszerre.
A magas sótartalom azért szükséges, mert az keményíti meg a kész tárgyat vagy képet.
Csomómentesen keverjük össze a tálban a sót és a lisztet, majd többször kis mennyiségben adagoljuk hozzá a vizet és az olajat. A jól kidolgozott gyurma sima tapintatú, mint a vajastészta.
Tállal, vayg folpack fóliával letakarva tartjuk felhasználásig. Munka közben is csak kis mennyiséget vegyünk ki a tál alól, különben a gyurmán a sótól hamar kéreg képződik. Az anyag felülete kiszárad, használhatatlan lesz.
Innen nem szó szerint másolom, de a szerző ötleteket ad a színezéshez is:
Pl. a finomliszt helyettesíthető rozsliszttel, az kicsit barnásabb. Keverhetünk a gyurmába kakaóport, vagy víz helyett egy csésze kihűlt kávét.
A gyurmához felhasznált vizet először temperával is színezhetjük (viszont fogalmam sincs, hogy az mérgező-e...) De pl.a pirospaprikát írtam már, és az tutira nem mérkező. Vagy most hirtelen eszembe jutott a kurkuma(?)-ugye ez az a sárga füszer??? Még soha nem ettem, ugye az nem csípős? Mert ha csípős, akkor természetesen nem felel meg sógyurma színezéséhez.
Na jó. Most mennem kell, ha esetleg van még kérdésed, jövök majd.
Jó gyurmázást! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!