Vegyek kompot vagy? Érvek, ellenérvek?
Én is gondoltam rá, hogy veszek, és ezt találtam az interneten, engem meggyőzött:)
"A legegyszerűbb válasz talán ez: mert túl könnyűvé teszi a babáknak a helyváltoztatást. Segítségével anélkül fedezhetik fel környezetüket, elégíthetik ki kíváncsiságukat, hogy egyensúlyérzékük kialakulna, és mozgásfejlődésük eljutna arra a szintre, hogy valóban képesek legyenek függőleges helyzetben megtenni első önálló lépéseiket. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, több fejlődési fázison kell, hogy átjussanak (kúszás, mászás, önálló felállás stb.), meg kell erősödnie az izmaiknak. A bébikompban idő előtt olyan testhelyzetbe kényszerülnek, amire még nincsenek felkészülve.
A bébikomppal kapcsolatos kutatások szerint azok a babák, akik kb. 4 hónapos koruktól minden nap egy órát a kompban töltöttek, nem tanultak meg hamarabb járni, mint azok, akik sosem használták ezt az eszközt. Ha ennél többet, napi két és fél órát töltöttek a babák a bébikompban, mozgásfejlődésük késedelmet szenvedett.
Egy másik probléma a bébikomppal, hogy a baba benne ülve nem látja a lábait, márpedig ez fontos akkor, amikor önállóan járni tanul."
Így nem vettem.
Én nem vennék, felsleges és nem is jó.
Egyik gyereknek sem volt, 11 hónaposan elindultak.
Nem kell megzavarni a normális mozgásfejlődését, hagyni kell hadd másszon, áldogáljon, lépegessen kapaszkodva, majd a maga ütemében elinduljon.
Érvek ellene:
- beleszól a normál mozgásfejlődésbe
- ha gond van, akkor sokba fog kerülni a gyógytornász
- rosszat tesz az egyensúlyérzék kialakulásának
- tönkreteszi a bokát
- olyan mozgást és terhelést kényszerít az ízületekre, izmokra, amelyekre még nem alkalmas
- életveszélyes, ha nagyot esik vele és mázlid van, akkor csak a két szemfoga törik ki
Érvek mellette
- könnyű lepasszolni bele a gyereket, addig is jól elvan foglalkozás nélkül, így lehet főzni, takarítani
Akkor én írok konkrét esetet,mint ahogy írtam már máshova is.Unokaöcsém a komp miatt kezdett lábujjhegyezni,és évekig tartott amíg leszokott róla-gyógytorna-,ha nem figyelt oda,még nagycsoportos korában is lábujjhegyen közlekedett.NEKI okozott felesleges problémát,de anyukája nyugton volt tőle amíg kompozott.
Semmi szükség rá,mert ha valakinek tényleg csak napi 5 percre kell,akkor prímán elvan nélküle is.
Én aztán tudom milyen amikor nehéz a gyerek mellett bármit csinálni,ikreim is vannak,ők ketten négyfelé mentek.:)Egyszerűbb lett volna kompba pakolni őket,de nem tettem,sokkal hasznosabb ha kúsznak,másznak,kapaszkodnak.
Ha már stabilan ül a baba, már bele lehet rakni. Fiam most 10 hónapos imádja.
Igen, tény hogy ha beleteszem könnyebb a házimunka, főzés. Nagyokat kacag, tetszik neki hogy végigpörkölhet a lakáson. Viszont most hogy már kezd járni is, néha észreveszem hogy járás közben (még egyedül nem tud, csak ha fogom a kezét) előre akar dőlni, mintha meg akarna támaszkodni a kompban. Szóval ez a rossz hatása hogy azt hiszi úgy lehet menni mint a komppal. De gondolom sok gyakorlással majd elfelejte ezt az előredőlést.
Olyat is hallottam akinek a gyereke egyáltalán nem szerette.
Nekünk van és mindegyik gyerekemnek volt.Nem használtuk rendszeresen és huzamos ideig,de amikor elővettük nekik akkor szerették....az olvasottak alapján,szerencsénkre egyiknek sem lett baja ,sem a gerincének sem a járásának.
Mindegyikük a korának megfelelően fejlődött,nincsen gerincferdülésük és rendesen elindultak ,amikor kellett.Monjuk mi olyan 8-11 hónapos korig használtuk kb,aztán mikor felálltunk akkor el lett rakva.Most lesz 8 hós a kicsi ,azóta használjuk mióta rendesen tudja tartani magát,elvan benne de gondolom nélküle is meglenne.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!