Miért nem szeret hason feküdni?
Szerintem adj neki időt, később majd megkedveli. Ő tudja, mi a jó neki. Lehet tornáztatni, csak hal esik neki. Küldök egyet: A gyakorlatok végzéséhez a gyermeket a hátára fektetjük.
1, A mondóka első szakasza alatt a gyermek két csuklóját megfogjuk és a karjait fel, a füle mellé, majd le, a teste mellé váltogatva emelgetjük. Törekedjünk arra, hogy a karja nyújtva legyen!
A második versszak alatt karjaival teljes kört írunk le, majd az utolsó versszak alatt karjait a mellkasa előtt szorosan keresztezzük, majd két oldalra kitárjuk. Egyszer a jobb, egyszer a bal karja legyen felül.
Sim- sum fúj a szél
Ez a kis fa, jaj, de fél.
Minden ága megremeg,
A levele lepereg.
Ej- haj, semmi baj,
Újra zöldül majd a gally.
2, A gyermek mindkét bokáját megfogjuk, térdét behajlítjuk és a teljes talpával minden szóra a földre dobbantunk váltott lábbal.
Egy, kettő, három, négy,
Te kis cipő hová mégy?
Kipp- kopp kopogok,
Apukához indulok.
3, A gyermek mindkét kezét csuklónál megfogjuk és az első versszak alatt lassan ülésbe húzzuk, majd a második alatt visszaengedjük. Cél, hogy a fejét egyedül tartsa. Az utolsó versszak alatt hanyatt fekve jobbra- balra billentjük.
János bácsi, János bácsi
Keljen fel, keljen fel!
Harangoznak délre,
Libapecsenyére
Bim- bam- bum.
Bim- bam- bum.
4, A gyermek mindkét lábszárát megfogjuk és bicikliző mozdulatokat teszünk.
Lóg a lába, lóga
Nincsen semmi dolga
Mert ha dolga volna,
A lába nem lógna.
5, A mondóka alatt a gyermeket egyik irányba lassan a hasára görgetjük. A mozdulat alatt a csípőjénél segítsük őt, és hagyjuk, hogy a felsőtestével önállóan dolgozzon!
Mielőtt a másik irányba görgetjük, minél hosszabb ideig tartsuk hason fekve.
Guri- guri guriga
Gurul a kis ...(neve)
6, A gyermek ismét a hátán fekszik. Térdeit behajlítva fogjuk és nagy köröket írunk le csípője mozgatásával.
Háp, háp, háp, jönnek a kacsák,
Hű, de éhes, hű, de szomjas, ez a társaság!
Bú, bú, bú, boci szomorú,
De hogy feszít tyúkjai közt a kukurikú!
Röf, röf, röf, orra sárba döf,
Sonka lábán Kucu- néni fürödni döcög!
Bú, röf, háp, sípok, trombiták
Víg zenével így köszönt e díszes társaság!
7, A gyermek talpait befelé fordítjuk, és azok külső élét a mondóka szavaira egymáshoz ütögetjük.
Cinege, cinege kis madár,
Mi van a lábadon? Aranyszál.
Kössük a babahajába,
Dobjuk az anya ágyába!
8, Egyik kezünkkel megfogjuk a gyermek bokáját, másikkal a lábfejét és a talpát. A mondóka első sorára fel- le mozgatjuk a gyermek lábfejét, majd az utolsó sornál körözünk vele.
Borsót főztem, jól megsóztam,
Meg is paprikáztam.
Ábele- bábele, bumm.
9, Hóna alatt súlyát tartva emeljük a gyermeket állásba. Figyeljünk, hogy letalpaljon (teljes talpával álljon a földön). És táncoltassuk a dalra.
Muzsika, muzsika,
Táncol a kis Zsuzsika.
Addig táncol egyedül,
Míg csak párja nem kerül.
Muzsika, muzsika,
Táncol a kis Zsuzsika.
Jobbra dől, meg balra dől,
Tücsök koma hegedül.
10, A földön ülve öleljük magunkhoz kicsinyünket és a fenekünkön előre- hátra haladva dülöngéljünk.
Megy a vonat, zakatol,
Meg is áll majd valahol.
Én vagyok a vasutas,
Te meg legyél az utas.
11, Álljunk fel, gyermekünket ültessük a tenyerünkbe arccal kifelé fordítva. Tartsuk biztonságosan, karjainkkal két oldalról támasszuk meg. Oldalra lengessük az ének közben.
Hinta, palinta,
Régi dunna, kis katona,
Ugorj a Dunába!
12, Maradjunk állva. Gyermekünket fordítsuk hasra karjainkban. A mellkasánál lévő kezünkkel jól fogjuk meg a karját, a másik kezünkkel pedig a combját. És hintáztassuk!
Zsipp- zsupp, kender zsupp,
Ha megázik kidobjuk!
Zsuppsz!!!
13, Amíg a gyermek nem tud ülni, addig háton fekve megfogjuk mindkét alkarját, fölé hajolunk és nyitott tenyerével simogatjuk arcunkat a mondóka soraira. (később felváltva egyszer az ő, majd a saját arcunkat cirógatjuk) Az utolsó sornál megdögönyözzük a baba pocakját.
Ciróka- maróka,
Érik a boróka.
Elszaladt a róka,
Uccu utána!
Ciróka- maróka,
Mit főztél? Kását.
Hová tetted? Pad alá.
Megették a kiskacsák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!