8 honaposnak miket föztök? Ami kiados.
ötletmerítésnek, ahogy a nagykönyv írja:
6 HÓNAPOS KORTÓL ADHATÓ
alma, őszibarack, meggy, gesztenye
burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica
7 HÓNAPOS KORTÓL ADHATÓ
banán, körte, narancs, citrom
paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),
passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék
hús: csirke, pulyka
étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma
8 HÓNAPOS KORTÓL ADHATÓ
kenyérhéj, kifli
szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,
vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,
sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,
natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
árpa, rozspehely
bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
gyümölcsteák
10-11 hónapos kortól adható
káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold
főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal
1 ÉVES KORTÓL ADHATÓ
uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek,
vöröshagyma és fokhagyma nyersen,
szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika
tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok,
juhtúró, juhsajt
teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina
méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag,
tökmag és egyéb olajos magvak
gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)
MÁSFÉL ÉVES KORTÓL ADHATÓ
kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres,
csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca,
déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)
bocsi, a vége lemaradt...
azaz, hogy ez a nagykönyv szerinti ajánlás! de védőnője, divatja válogatja, hogy ezek közül éppen mi a trendi, vagy éppen a védőnő egyéni véleménye...
én személy szerint a 7 hónaposan ajánlott déligyümölcsöket 1 éves kor alatt nem adtam egyik gyerekemnek sem - trendi ide vagy oda, én így láttam jónak!
azért talán akad benne pár olyan új íz, fűszer, ami segíthet és kipróbálod! sok sikert!
Tulajdonképpen sok mindent lehet, csak kicsit "babásítva". :) Pl. a főzelékeket, amiket tejjel öntenék fel, inkább rizstejjel öntöm fel, illetve habarom natúr joghurt és liszt keverékével. 10 hónapos kor után már lehet tejföllel is csinálni.
Imádjuk például a gyümölcsszószokat (meggyszósz, almaszósz), ezt is csak natúr joghurt+liszt keverékével habarom be, hozzá párolt csirkemellet, és főtt krumplit eszünk. Ezt a babának is lehet adni nyugodtan.
Aztán ott vannak pl. a rakott zöldségek, ezeket mi is nagyon szeretjük, és a kisfiamnak is adhattam. Csak egy példa: kivajazott kerámia, vagy jénaitálba vagy akár tepsibe teszel mindenféle zöldséget (felkarikázott répát és cukkinit, apró rózsákra szedett brokkolit és karfiolt), ráraksz felkockázott csirke- vagy pulykamellet, leöntöd ízesített natúr joghurttal (10 hós kortól tejföllel) - bele pici só, fokhagyma, zöldfűszerek -, beborítod az egészet paradicsomkarikákkal, és irány a sütőbe. Ha akarsz, még egy kis reszelt sajtot is rásüthetsz. A babának turmixolod, vagy csak villával pépesíted-összetöröd, ti meg simán eszitek.
Én már jó ideje így főztem, hogy amit magunknak csináltam, azt "babásítva" mi is megettük, nem pepecseltem külön. Eleve kevés sót és fűszert használtam a mi ételeinkhez is, így nyugodtan ehette ezeket ő is.
Aztán például: resztelt máj krumplipürével. Pici olajon üvegesre párolsz egy hagymát, hozzáadod az apró csíkokra vágott csirkemájat, megszórod icipici pirospaprikával, majorannával ízesíted, felöntöd kevés vízzel, és puhára főzöd. Ha kész, biovegetával ízesíted, fedő alatt hagyod egy picit (átveszi a vegeta ízét, előbb nem szabad sózni, mert kemény lesz). A krumplipüréhez pedig megfőzöd a krumplit kevés vízben csipet sóval, aztán leszűröd, összetöröd a krumplit, majd pici vajjal, és rizstejjel kikevered püré állagúra.
Aztán ott van a bolognai. Durum spagettit kifőzöl (ez tojásmentes). A szószhoz pici olajon üvegesre párolsz egy hagymát, egy gerezd fokhagymát, rádobod a darált húst, és fehéredésig kevergeted. Akkor hozzáadsz egy konzerves darabolt paradicsomot (vagy leforrázol és felkockázol 2-3 leveses paradicsomot), aztán te magad fűszerezheted ízlés szerint (bazsalikommal, biovegetával, oregánóval), kicsi vizet ráöntesz, és összefőzöd. Az elkészült szószt a tésztával elkeverve, kevés reszelt sajtot rászórva vagy turmixolod, vagy csak villával összetöröd (ahogy szoktad).
Paradicsomos-halas tészta: Durum penne vagy spagetti tésztát kifőzöl. Pici olajon megfuttatsz 2-3 gerezd aprított fokhagymát, ráöntesz egy konzerves kockázott paradicsomot (vagy 2-3 leveses paradicsomot felkockázol leforrázás-lehéjazás után), rádobsz 2 konzerves rio mare tonhalat (garantáltan szálkamentes), és egy natúr tömlős sajtot (tudom, hogy furán hangzik, de nagyon jó krémes lesz tőle). Bazsalikommal és aprított petrezselyemmel ízesíted, és összerottyantod. A kész szószt a tésztára öntve turmixolod vagy villával összetöröd.
Céklaleves vagy céklafőzelék. Céklát megmosod, megszurkálod, egyenként alufóliába csomagolod, és a sütőbe teszed egy-másfél órára (átpárolódik, minden vitamin benne marad). Utána csak lehúzod a héját, majd teljesen pépesre turmixolod. Felöntöd vízzel, biovegetával, citromlével ízesíted. Natúr joghurt + liszt keverékével behabarod, összerottyan és kész. Levesnél több víz, főzeléknél több habarás kell bele. Utána a kész levest vagy főzeléket főtt krumplival és párolt husival adhatod a babának. 10 hós kor után tejföllel csinálhatod a habarást.
Tárkonyos raguleves: csirkehusit felteszek vízben főni, majd leszűröm a tetejét, ízesítem bio vegetával, hozzárakok felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret, felkockázott zellert, karalábét. Puhára főzöm a zöldségeket, majd teszek hozzá felkockázott krumplit és kevés borsót (15 perc elég neki, hogy megfőjön), tárkonnyal és citromlével ízesítem, aztán kevés natúr joghurtot keverek bele, egy éves kor után tejszínnel öntheted fel.
Még visszanézek pár receptemet, és beírom, miket főztem ilyen idős korában.
13.21-es vagyok. Írtam, hogy még adok receptet.
Cukkinis-paradicsomos-húsos tészta: olajon lepirítok egy fej hagymát, rádobom a darált húst, és fehéredésig hagyom fedő alatt. Adok hozzá két cukkinit felkarikázva, oregánóval, bazsalikommal és egy gerezd aprított fokhagymával ízesítem, majd házi paradicsomlével felöntöm (de szintén lehet lédús aprított paradicsommal csinálni). Összeforralom, és szintén penne vagy spagetti tésztával, reszelt sajttal a tetején tálalom.
Hamarosan szezonja lesz: padlizsános-cukkinis lecsót szoktam csinálni, amiből kapott kisfiam is.
1 kisebb fej hagymát üvegesre párolok pici olajon, rádobok 3-4 szem leforrázott, lehéjazott, felkockázott paradicsomot, rá a pucolt és feldarabolt cukkinit és padlizsánt, és kevés kicsumázott, feldarabolt paprikát. Csipet só, pici biovegeta, és készre párolom. Rizst és pár karika jó minőségű virslit rádobok még 10 percre, és fedő alatt készre főzöm.
A babának a paprika és virsli kivételével lehet adni belőle. Nem zsíros, nem fűszeres... Később mehet a virsli és a paprika is természetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!