Tényleg olyan nagy probléma, ha kimarad a mászás?
A babóm 8.5 hós és nem akar mászni, csak hátrafelé kúszni, és a felállással próbálkozik.
A gyerekorvos azt mondta, hogy ha kimarad a fejlődésnek egy szakasza, abból már lehet következtetni, hogy a gyerek diszlexiás vagy diszgráfiás lesz. Azóta nem hagy nyugodni a gondolat. Egyébként már mondja a tata, mama, baba, nem szavakat.
Szió!
Szerintem egyáltalán nem baj, ha még nem mászik. A védőnőnk a múltkor el volt csodálkozva, hogy 9 hónaposan mászik a lányom (azt mondta, hogy ennyi idősen még csak mászogatnak - bár gondolom, ez a tankönyvi idő). Szerintem egyszerűen még csak nem jött rá, hogy mászva könnyen elér egyik helyről a másikra és hogy mennyivel jobb önállóan eljutni bárhová.
Egyébként én is hallottam, hogy a mászásnak fontos szerepe van a beszéd fejlődésében, de a diszlexiás-diszgráfiás dolgot még sehol nem olvastam.
Zita
Igaza van a gyerekorvosnak. Nem jó, ha kimarad a mászás!
S tényleg a problémás, akár iskolás gyerekeket is tanítják mászni. Nem törvényszerű, hogy a gyerek "diszes" lesz, de tényleg van összefüggés a kettő között.
Nekem sem mászott a lányom, s tényleg diszlexiás.
Gyógypedagógus, 4 gyerekes anyuka
A mászás az agyféltekék közötti kapcsolatokat fejleszti, ezekkel pedig fejlődik a síkbeli, térbeli tájékozódás, kialakul a dominancia (jobb-bal kezesség, lábasság, szemesség, stb.). Az utóbbi képességek pedig elengedhetetlenek az írás-olvasás tökéletes elsajátításához. Ezt igazolják különböző vizsgálatok, melyek szerint a tanulási zavarban szenvedő gyermekek többségénél kimaradt a mászás fázisa.
Néhány gyerek kihagyja a mászás fázisát, vagy felcseréli a járással. Ez egy bizonyos fokig nem baj, viszont ha teljesen kimarad a mászás, az a későbbiekben tanulási zavarokhoz vezethet. Amíg a felállás/lépegetés után pár héttel megjelenik a mászás, és ez marad a gyermek fő közlekedési módja, addig minden rendben van. Ez is Nektek szól, én ebből azt szűrtem le, hogy még bőven van ideje a babádnak mászni:-). Gondolom, hogy az orvos jót akart, de még egy kicsit korán ijesztgetett. Minden jót Nektek!
Amit a 17,15-ÖS válaszoló írt,az nálunk be is következett.
A fiam 15 éves,és nem mászott egyáltalán.Egy héttel a tizedik hónap betöltése előtt elindult,és azóta rendesen ment.Nem mászott utána sem.Diszgráfiás,és bizony vannak tanulási nehézségei is.Tehát nálunk sajnos igazolódott a megfigyelés.Anyósom már rég mondta,Ő is gyógypedagógus.
Azért azt se felejtsük el, hogy manapság nagyon könnyen rámondják a gyerekekre, hogy diszes. Könnyebb, mert ez sokminden alól felmenti a pedagógust is a gyereket is és a szülőnek is jobb érzés, mint korábban, amikor csak két álláspont volt a hülyegyerek, meg az értelmes gyerek. Én azt gondolom, hogy a ma diszesnek kikiáltott gyerekek bizonyos százaléka nem föltétlen az, mint inkább lusta, vagy későn érő, vagy apu-anyu nem foglalkozik vele, vagy a tanítónéni némi akadályba ütközik és inkább elküldik a gyereket hátha diszes, esetleg más érdekli azt a gyereket. Én konkrétan emlékszem, hogy milyen sokáig kevertem az sz és zs betűt és a számokkal is bajom volt. A kutya nem foglalkozott vele, csak gyakoroltatták. Szóval ez most divat is valahol, és egyfajta mentség a lustaság és a nemtörődömség bélyege alól.
De mielőtt a torkomnak esne bárki is nem azokra a gyerekekre gondolok akik tényleg komoly és valódi tanulási nehézségekkel küszködnek. A gazdag nemtörődöm szülőknek ez egy jó kibúvó. Egyszerűbb széttárni a kezüket egy igazolással, mint a gyerekkel foglalkozni. Pedagógusként végeztem az anyám 40 éve tanít és van tapasztalat bőven. De kár lenne messzemenő és ilyesztő következtetést levonni abból, hogy a baba még nem mászik. Játékközben te is megpróbálhatod rávenni, rávezetni a mászásra egy kis leleményességgel.
A vizsgálatokról pedig annyit, hogy a barátnőmet egy ilyen vizsgálat alkalmával, olyan figyelemhiányosnak ítélték, hogy komoly tanulási gondokkal kellett volna küzdenie. Na ehhez képest diplomája van szinte kitűnő tanuló volt és a doki akkor ájult el amikor közölte, hogy évek óta zongorázik, ami ugye ezek szerint szinte kizárt, mert a hangszertudás megosztott figyelmet kíván. Ének-rajz szakon diplomázott kiváló minősítéssel. Na ennyit érnek a vizsgálatok.
Köszönöm lányok a sok választ. Remélem nálunk csak lustaságról van szó. 7.5 hós volt mire megtanult átfordulni hasról a hátára, és 8 hós amikor kúszni kezdett hátrafelé.
Mindent jót Nektek is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!