Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tényleg olyan nagy probléma,...

Tényleg olyan nagy probléma, ha kimarad a mászás?

Figyelt kérdés

A babóm 8.5 hós és nem akar mászni, csak hátrafelé kúszni, és a felállással próbálkozik.

A gyerekorvos azt mondta, hogy ha kimarad a fejlődésnek egy szakasza, abból már lehet következtetni, hogy a gyerek diszlexiás vagy diszgráfiás lesz. Azóta nem hagy nyugodni a gondolat. Egyébként már mondja a tata, mama, baba, nem szavakat.

2009. febr. 8. 16:43
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
70%
Sok baba nem mászik, hanem feláll és megy. Szerintem ne foglalkozz ilyenekkel, csak bebeszéled, még ha nem is így lesz. (bár bevallom, én még nem hallottam erről az összefüggésről)
2009. febr. 8. 16:45
 2/18 anonim ***** válasza:
96%

Szió!

Szerintem egyáltalán nem baj, ha még nem mászik. A védőnőnk a múltkor el volt csodálkozva, hogy 9 hónaposan mászik a lányom (azt mondta, hogy ennyi idősen még csak mászogatnak - bár gondolom, ez a tankönyvi idő). Szerintem egyszerűen még csak nem jött rá, hogy mászva könnyen elér egyik helyről a másikra és hogy mennyivel jobb önállóan eljutni bárhová.

Egyébként én is hallottam, hogy a mászásnak fontos szerepe van a beszéd fejlődésében, de a diszlexiás-diszgráfiás dolgot még sehol nem olvastam.

Zita

2009. febr. 8. 16:51
 3/18 anonim ***** válasza:
82%
Én meg nagyon is hallotam róla. Nekem pont ugyan így csinál a gyerek és korba is hasonlók vagyunk. Engem nagyon zavar. Nem véletlenül mondta az orvos is. Én Dévény módszeres maszásra akarom vinni. Az állítólag segít, de nagyon fájdalmas a babának. De még mindig jobb mintha később iskolában szenvednénk.
2009. febr. 8. 16:52
 4/18 anonim ***** válasza:
87%
Szia! Én óvónő vagyok és fejlődéspszichológiából tanultunk erről valamit, de utána kell nézzek. Az, hogy a te babád még nem mászik,de próbálkozik a felállással, azért még nem biztos, hogy ki fog maradni a mászás. Ha megtaláltam a könyveimben a dolgot, írok!
2009. febr. 8. 16:55
 5/18 anonim ***** válasza:
89%
Találtam egy ilyet"Nem egyenesen következik a fentiekből az, hogy minden gyermek, akinél kimaradt a mászás, vagy felcserélődtek a mozgásfejlődési fázisok, tanulási zavarban fog szenvedni..."-előző voltam.
2009. febr. 8. 17:07
 6/18 anonim ***** válasza:
89%

Igaza van a gyerekorvosnak. Nem jó, ha kimarad a mászás!

S tényleg a problémás, akár iskolás gyerekeket is tanítják mászni. Nem törvényszerű, hogy a gyerek "diszes" lesz, de tényleg van összefüggés a kettő között.

Nekem sem mászott a lányom, s tényleg diszlexiás.

Gyógypedagógus, 4 gyerekes anyuka

2009. febr. 8. 17:11
 7/18 anonim ***** válasza:
95%

A mászás az agyféltekék közötti kapcsolatokat fejleszti, ezekkel pedig fejlődik a síkbeli, térbeli tájékozódás, kialakul a dominancia (jobb-bal kezesség, lábasság, szemesség, stb.). Az utóbbi képességek pedig elengedhetetlenek az írás-olvasás tökéletes elsajátításához. Ezt igazolják különböző vizsgálatok, melyek szerint a tanulási zavarban szenvedő gyermekek többségénél kimaradt a mászás fázisa.

Néhány gyerek kihagyja a mászás fázisát, vagy felcseréli a járással. Ez egy bizonyos fokig nem baj, viszont ha teljesen kimarad a mászás, az a későbbiekben tanulási zavarokhoz vezethet. Amíg a felállás/lépegetés után pár héttel megjelenik a mászás, és ez marad a gyermek fő közlekedési módja, addig minden rendben van. Ez is Nektek szól, én ebből azt szűrtem le, hogy még bőven van ideje a babádnak mászni:-). Gondolom, hogy az orvos jót akart, de még egy kicsit korán ijesztgetett. Minden jót Nektek!

2009. febr. 8. 17:15
 8/18 anonim ***** válasza:
95%

Amit a 17,15-ÖS válaszoló írt,az nálunk be is következett.

A fiam 15 éves,és nem mászott egyáltalán.Egy héttel a tizedik hónap betöltése előtt elindult,és azóta rendesen ment.Nem mászott utána sem.Diszgráfiás,és bizony vannak tanulási nehézségei is.Tehát nálunk sajnos igazolódott a megfigyelés.Anyósom már rég mondta,Ő is gyógypedagógus.

2009. febr. 8. 17:29
 9/18 anonim ***** válasza:
67%

Azért azt se felejtsük el, hogy manapság nagyon könnyen rámondják a gyerekekre, hogy diszes. Könnyebb, mert ez sokminden alól felmenti a pedagógust is a gyereket is és a szülőnek is jobb érzés, mint korábban, amikor csak két álláspont volt a hülyegyerek, meg az értelmes gyerek. Én azt gondolom, hogy a ma diszesnek kikiáltott gyerekek bizonyos százaléka nem föltétlen az, mint inkább lusta, vagy későn érő, vagy apu-anyu nem foglalkozik vele, vagy a tanítónéni némi akadályba ütközik és inkább elküldik a gyereket hátha diszes, esetleg más érdekli azt a gyereket. Én konkrétan emlékszem, hogy milyen sokáig kevertem az sz és zs betűt és a számokkal is bajom volt. A kutya nem foglalkozott vele, csak gyakoroltatták. Szóval ez most divat is valahol, és egyfajta mentség a lustaság és a nemtörődömség bélyege alól.

De mielőtt a torkomnak esne bárki is nem azokra a gyerekekre gondolok akik tényleg komoly és valódi tanulási nehézségekkel küszködnek. A gazdag nemtörődöm szülőknek ez egy jó kibúvó. Egyszerűbb széttárni a kezüket egy igazolással, mint a gyerekkel foglalkozni. Pedagógusként végeztem az anyám 40 éve tanít és van tapasztalat bőven. De kár lenne messzemenő és ilyesztő következtetést levonni abból, hogy a baba még nem mászik. Játékközben te is megpróbálhatod rávenni, rávezetni a mászásra egy kis leleményességgel.

A vizsgálatokról pedig annyit, hogy a barátnőmet egy ilyen vizsgálat alkalmával, olyan figyelemhiányosnak ítélték, hogy komoly tanulási gondokkal kellett volna küzdenie. Na ehhez képest diplomája van szinte kitűnő tanuló volt és a doki akkor ájult el amikor közölte, hogy évek óta zongorázik, ami ugye ezek szerint szinte kizárt, mert a hangszertudás megosztott figyelmet kíván. Ének-rajz szakon diplomázott kiváló minősítéssel. Na ennyit érnek a vizsgálatok.

2009. febr. 8. 17:35
 10/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm lányok a sok választ. Remélem nálunk csak lustaságról van szó. 7.5 hós volt mire megtanult átfordulni hasról a hátára, és 8 hós amikor kúszni kezdett hátrafelé.

Mindent jót Nektek is!

2009. febr. 8. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!