Miért adnak a szülők idő előtt olyan ételeket a babáknak, amiket még nem kéne?
Mert szerintem sokan nem is tudják pontosan, hogy mit mikortól lehet(ne), a kiskönyvet meg a netet meg lusta megnézni. Vagy az anyukája, nagymamája tanácsát követi...
Én 11 hónaposan adtam neki először egy dl tehéntejet (tápszeres volt a gyerekem), próbaképp, hogy történik-e valami? (allergia). Nem történt, azóta issza a tejet. 2,5 éves.
Én úgy állok hozzá, hogy mindenki maga döntsön saját belátása szerint. Egy jó anya érzi és ösztönösern tudja mi ajó. Nekem 1 hós korától iszik a gyerek gyümölcsteát citrommal és 6 hótól kapott bele mézet is.4 hótól hozzátápláltam a székrekedése miatt. Most 1 éves és reggel, este tejet iszik. Még megfázva sem volt soha. Makk egészséges és életvidám kislány.
Egy a lényeg! Nem szabad mások felett ítélkezni.
Ha valami extrém butaságot készül elkövetni a szülő és kérdéssel fordul hozzánk, nem lehülyézni kell, hanem ész érvekkel alátámasztva a megfelelő útra terelni őt. Segíteni!
Éljenek a Boldog gyerekek!
Szia! Hát ez megint egy olyan kérdés ami vitát fog szülni:)
Nos az én fiam 1 éves múlt nemrég és én bizony betartottam a táplálkozási "szabályokat"mert úgy voltam vele,hogy nem sietünk sehova rá érünk még,minek kockáztassak ha nem muszáj!
Persze voltak néha pici kóstolgatások,de durva dolgok sosem.
"Elvileg már jóformán mindent ehetne" de én a mai napig óvatos vagyok:)
Szerintem meg nem kell erről vitatkozni. Nyilván senki sem megmérgezni akarja a gyerekét. Nekem pld. semmi bajom azzal, aki korábban ad mindent. Ha allergiás rá, akkor úgyis abbahagyja. Maximum korábban képet kap a szülő arról, hogy na erre figyelni kell, mert ezt nem bírja a gyerek.
Én is korán kaptam mindent jóval korábban, mint a mostani gyerekek. Mégis itt vagyok egészségesen. A gyerekemnél nagyjából betartottam a mostani "protokollt" a hozzátáplálással.
Szóval én egyik oldalt sem ítélem el, mert senki sem szándékosan akar rosszat a gyerekének.
Ez a divat csak Magyarországon van 5-6 éve.Nem tudom, miért alakult,ki,talán az orvosok részesedést kapnak a tápszergyáraktól, de nagyon hibás.És ezt már igazolták is. Ebben a korosztályban valóban több allergiást találsz, mert nem találkozik a szervezete a liszttel és a tejjel és nem alakul ki az ezt bontó enzim,ami 1 éves kor után nem is fog. Valamiért saját magunk ellen dolgozunk.
Szerinted a déli országokban milyen gyümölcsöt adnak a pár hónapos babának.Azt, ami van és olcsó.Tehát narancsot.Ez náluk olyan,mint nálunk az alma.Nálunk mit mondanak róla??Hogy allergizál és ne add 1 éves korig.
Gondolkozz el ezen,és ez csak egy példa volt.Az üveges bébiételben viszont minden van,ami kell a gyereknek.Akkor hogy is van ez??
Részben azért, mert a szüleik és nagyszüleik is így csinálták, és a tradíció erős motiváció, részben azért mert az orvosok és védőnők is erre biztatják őket, részben meg mert saját ösztönük/fejük után mennek, és nem foglalkoznak azzal, hogy a tudományos kutatásoknak milyen erre vonatkozó eredményei vannak.
Sajnos az allergiák 10-20-50 év múlva is előjöhetnek. A családomban két olyan 50-60 közötti férfi van, akiknél mostanában jött elő súlyos ételallergia, mindkettőjüket pár hónapos koruktól hozzátáplálták tehén tejjel. Egyikük egész testéén csúnyán ekcémás lett, másikuk meg semmilyen tejterméket nem fogyaszthat, mert egy-két napig f.sik tőle a szó szoros értelmében sajnos nem tud felkelni a WC-ről.
És lehet, hogy egyesek megússzák, 80 éves korukban sem lesz semmi bajuk, de ezt előre nem lehet tudni.
Minden anyukának a saját belátása szerint legjobbat kell tennie. Nyilván, aki korán hozzá táplál, valamiért azt tartja jónak, nem hinném, hogy bárki rosszat akarna a gyerekének...
Én magam korán szembesültem ezzel, mert mindkét gyermekem allergiája már a kizárólag anyatejes időszakban kiderült, de mivel nagyon szigorúan figyeltünk rá, nagyobbik lányom 2,5 éves korára már kinőtte, a pici még diétázik...
Nézd én betartottam minden jelenleg érvényben lévő dolgokat.
De az is igaz, régen, mi már 3 hónaposan feles tejet kaptunk és az én generációmban nem igen fordul elő allergia. És 3 hónaposan pörköltet ettünk. Szóval azért vannak példák, hogy nem halálos és annyira nem is veszélyes ez, ha generációk nőttek fel így.
A másik pedig, hogy beszéltem csecsemőorvos barátnőmmel, aki akkor volt 30 éves és akkoriban szakvizsgázott. Azt mondta, az egyetemen még azt tanították, 4 hónaposan mindenféleképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást, mert... És 4 évvel később, mikor szakvizsgázott, már azt, hogy semmiképp nem 4 hónapos korban, hanem 6 hónapos korban. és ő állítja 4 év és bebizonyítják, hogy 3 hónaposan kell elkezdeni. És eltelik egy évtized, lehet azt mondják kell a babának a tehéntej 1 éves kor előtt, mert..
Úgyhogy lehet, hogy valakiket nem érdekelnek a trendek, csinálják, ahogy jónak látják. és ahogy az ő esetükben már bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!