Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hónapról hónapra mivel lehet...

Hónapról hónapra mivel lehet bővíteni a kisbaba étkezését?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra, hogy pl. mikortól kaphat túrót, joghurtot, pudingot, vajat, felvágottat, kiflit, kenyeret, kekszet, stb. Egyészen 4 hónapos kortól kérnélek benneteket, hogy soroljátok fel nekem, Ti hogyan csináltátok, csináljátok, vagy csinálnátok.
2010. dec. 13. 10:42
 1/6 anonim ***** válasza:

Szia!

5 hónapos múlt a lányom eddig tudom megosztani a tapasztalatom. 4 hónapos korában adtam neki: almát, meggyet, őszibarackot, banánt, krumplit, s.répát, s.tököt, brokkolit. Volt hogy én készítettem volt hogy bébiételt kapott. Most adom neki a húsos bébi ételeket és azokat amiket az előbb felsoroltam.

2010. dec. 13. 12:16
 2/6 anonim ***** válasza:

6 hónapos kortól adható

alma, őszibarack, meggy, gesztenye

burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla

gabona-pelyhek, rizs, búza, zab, kukorica

7 hónapos kortól adható

banán, körte, narancs, citrom

paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,

fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka (sütve vagy főzve),

passzírozott zöldborsó (héj nélkül), tökfélék

hús: csirke, pulyka

étolaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

8 hónapos kortól adható

kenyérhéj, kifli

szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye

zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka,

vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót,

sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab

hús: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal

Ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,

natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként

árpa, rozspehely

bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán

gyümölcsteák

10-11 hónapos kortól adható

káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold

főtt tojássárgája heti 1-2 alkalommal

1 éves kortól adható

uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek,

vöröshagyma és fokhagyma nyersen,

szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika

tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok,

juhtúró, juhsajt

teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina

méz, tojásfehérje, mandula, napraforgómag,

tökmag és egyéb olajos magvak

gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)

Másfél éves kortól adható

kiwi, ribiszke, feketeribiszke, szeder, egres,

csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca,

déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)

2010. dec. 16. 15:04
 3/6 anonim ***** válasza:

megpróbálom röviden...

11 hónapos a lányom, a tejen, tejszínen, tojásfehérjén kívül lényegében mindent kap, csak nem olyan fűszeresen, leginkább általam főzött főzelékeket husival, kenyeret, sonkát, körözöttet(én csinálom), medvesajtot...stb.

szóval 4 hónaposan érdemes gyümölccsel kezdeni, lehetőleg délelőtt, hogy még aznap kijöjjön a hatása, márha ha van.

alma, barack az első ízek...most nincs friss barack, de adhatsz neki üvegeset. először pár kiskanállal, és ha nincs kedvezőtlen hatás, akkor mehet egyre több, illetve ezeket vegyítheted. az alma szorulást okozhat, más rossz hatásról nem tudok.

aztán ha ezeket már megeszi, kaphat pl. meggyet, pár szem az almába, egy kis szilva, szintén keverve érdemes, mert az meg hashajtó hatású. megpróbálhatod a banánt is, de az is okozhat szorulást.

ha már a gyümölcsöket ismeri, és elfogadja, pár héttel később megpróbálhatod a zöldségeket. répa, krumpli, cékla, sütőtök. ezeket párold, vagy sokan sütik a sütőtököt és a céklát és azt kóstoltasd. ne aggódj, ha először nem eszi meg őket, ez nagyon más élmény, mint az anyatej illetve a tápszer. a lányom a krumplit meg sem ette magában, de répával, illetve a többi zöldséggel már megette. kb. 5 hónapos volt, amikor már a tízórait kiváltottuk a gyümölccsel, aztán kóstoltattam a zöldséget ebédre. ezeket szintén kis adagokban kell elkezdeni. tulajdonképpen csinálhatsz főzeléket, a krumpli jó sűrítő anyag, én egyebet, pl. sinlacot nem használtam. minden főzelékében volt krumpli. és most is van.

az alap zölségek után, kb fél éves kortól jöhet egy kis husi, illetve egy kávéskanál olaj vagy vaj is. sőt, ha 4 hónaposan elkezded a hozzátáplálást, akkor már csinálhatsz rántást is ennyi idősen. én 5 hónapos korában adtam babakekszet, amiben már volt glutén, pár hétig kapott 1-2 kekszet a gyümölcshöz. amikor láttam, hogy nincs gond, a főzeléket berántottam. egy kávéskanál olajon kb. ugyanennyi liszt..elég röhejesen nézett ki a kis lábasban, de megoldható.

6 hónapos kortól kaphat brokkolit, cukkinit, tököt, borsót, de azt paszírozva. ezekből is készíthetsz főzeléket kis husival, ami kb egy jégkockányi.

tudomásom szerint 7 hónapos kortól mehet a csirkemáj is, én adtam illetve adom a lányomnak. szóval innentől kezdve kész a húsleves, egy kis tojásmentes tésztával.

8 hónaposan kaphat szép lassan tejterméket, túrót, sajtot, joghurtot. a sajt reszelve mehet a főzelékbe, a túróból csinálhatsz gyümölccsel jó tízórait, de lehet körözöttet is csinálni belőle, a joghurtot használhatod habaráshoz is.

8-10 hónaposan mehet a spenót, sóska is.

puffasztós zöldségeket nem igen adok a lányomnak, pl. karfiolt, káposztát, egyszer adtam neki zöldbabot, az is megkínozta. ezzel még várok. ja! kaphat ennyi idősen tojássárgáját, ebből is lehet kenyérhez krémet csinálni egy kis joghurttal, párolt hagymával, de mehet a főzelékbe is.

ízesítésnek egy kis sót, ha kell cukrot, petrezselymet, hagymát, kaprot használok, egyebet nem igazán. de már kapott úgy almafőzeléket, hogy egy csipetnyi fahéjat is tettem bele. egyébként a zöldségeket lehet vegyíteni a gyümölccsel is, így finom az alma-cékla főzelék, vagy az alma-krumpli is.

ha bevezetted a glutént, utána már rághat kiflit, kenyérhéjjat. a sima keksz az kemény, ahhoz fogak is kellenek, tehát előbb meg kell tanulni rágni. erre jó a kifli, a kenyérhéj, a buláta, a kölesgolyó. persze nagyon odafigyelve. én kenyérhéjat adtam a lányomnak, evés közben azt majszolta, majd kapott bulátát, aranyosan harapta a 4 fogával. most már kap kölesgolyót is, illetve rágott már kiflit is.

ha főzni akarsz neki, akkor is adj neki néha bébiételt, mert jól jöhet utazásnál, vagy ha nincs idő főzőcskézni. én néhány fajtát adtam, illetve adok a lányomnak, egyik kedvenc az alma-gesztenye-husi, illetve a paradicsom-krumpli-husi. ezeket is el lehet készíteni, de ezeket üvegesben kapja. ezek kecskeméti termékek.

a husik közül érdemes csirkével kezdeni, majd jöhet a pulyka, 8 hónaposan már a sovány sertés is. én leginkább csirkehúst adok a lányomnak, na meg májat, de kap pulykahúst is. sertést nem igazán kapott, mi se nagyon esszük, marhahúst már kóstolt.

egyébként 1-2 hónapja evett már virslit is, illetve pizzát, sült krumplit, rizi-bizit husival, rakott krumplit, de ezekből csak pár falatot, a fő táplálék a gyümölcs joghurttal, a főzelék, egy kis kenyér valamivel és persze tápszer reggel és este.

remélem segítettem valamennyit. valójában én ezt így csináltam illetve csinálom, de azért hallgass meg másokat is.

a kismamablog.hu oldalról letölthető a Nagy Babaszakácskönyv, onnan is olvashatsz jó recepteket és jó tanácsokat

2010. dec. 16. 15:29
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon kedvesek vagytok, szuperül leírtátok nekem! Köszönöm szépen!
2010. dec. 16. 15:44
 5/6 anonim ***** válasza:
Mentem :-)
2016. febr. 3. 21:44
 6/6 anonim ***** válasza:
En is mentem:)
2016. jún. 22. 23:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!