Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan működik második gyermek...

Hogyan működik második gyermek születésénél?

Figyelt kérdés
Úgy tudom ha 2 éven belül születik akkor folytatólagosan kapom tovább a gyed-et.De ha 2,5 évre akkor már fél évig a csökkentett jön , majd születés után ujra számolják vagy visszaáll a az előzőleg kapott gyed összegére? Fogalmam sincs .Hogy van ez?
2010. okt. 4. 10:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Folytatólagosan semmit nem kapsz, mindent újra kell igényelni. A második baba után megállapított összeget nem fogják menet közben módosítani, ha kevesebb, akkor az végig annyi lesz.

A számítás lényege, hogy az igénylést megelőző év (irányadó időszak) jövedelméből számolnak. Ha semmilyen jövedelmed nem volt (csak ellátás, tgyás, gyed, gyes), akkor megnézik miért nem volt. Ha azért mert a kérdéses időszakban nagyobbrészt (6 hónapot, vagy többet) gyed-en voltál, akkor az ellátások alapja ugyanaz lesz mint az első babával, vagyis a gyed összege nem változik (maximum több lehet, kevesebb nem).

Ha viszont a kérdéses időszakban nagyobbrészt gyesen voltál, akkor az ellátások alapja a minimálbér lesz - ilyen esetben akár jóval kevesebb is lehet a gyed összege.

Láss egy példát: a nagyobbik 2010. szeptemberben lesz 2 éves, a kicsi 2011. júniusban születik. AZ irányadó időszak 2010, amikor nagyobbrészt (9 hónapig) gyeden voltál. Ilyenkor a gyed összege ugyanaz lesz - de újra kell igényelni, nem automatikus.

2. példa: a nagy májusban tölti a kettőt, a kicsi márciusban születik, az irányadó időszak ugyanúgy 2010, viszont abban az évben nagyobbrészt (8 hónapot) gyes-en voltál, így a gyedet a minimálbér alapján számolják (73500 70%-a).

Remélem érthetően le tudtam írni:)

2010. okt. 4. 11:07
 2/12 A kérdező kommentje:
Szuper vagy!!!:) Nagyon köszönöm tök jól leírtad , már minden tiszta. Köszönöm!!!!
2010. okt. 4. 11:15
 3/12 anonim ***** válasza:

Lehetne egy kérdésem nekem is? (bocsi kérdező, hátha neked is fontos) szóval hány hónapig lehetek max. gyesen, hogy az előző gyedből számolják a 2. baba után járó gyedet is?

Példa: pl. a nagy 2011. augusztusában lesz 2 éves, gyesen vagyok vele 4 hónapot, és a kicsi 2011. decemberben születik. Akkor még ugyan azt a gyedet fogom kapni, mint az elsővel kaptam? A 2. babának meg kellene születnie maximum addig, amíg a naggyal 4 hóig vagyok gyesen? Vagy meddig?

Remélem érthetően írtam a kérdést. Köszönöm segítséged.

2010. okt. 4. 11:32
 4/12 anonim ***** válasza:
Max. a 6. hónapig:) Mert ha addig megszületik, akkor az irányadó időszakban több időt leszel gyeden, mint gyesen, így az ellátások alapja ugyanaz lesz, mint az első babával. Ha a tesó decemberben születik, és te augusztustól vagy gyesen, akkor az azt jelenti, hogy 8 hónapot voltál gyeden, és 4 hónapot gyesen, vagyis a nagyobbrészt gyed dominál:)
2010. okt. 4. 12:06
 5/12 anonim ***** válasza:

Én is bocsi kérdező, de ha már van, aki ilyen jól tudja ezeket, nekem is lenne kérdésem, akkor már tisztázzunk mindent. :o)

Mi van ilyenkor a tgyással? A 2. gyerkőc után is jár?

És ha lejár a gyed és még nem szülök, csak pár hónap múlva, akkor addig gyest kapunk? Én azt hittem, hogy akkor is el lehet menni táppénzre, vagy ilyesmi... az a huszonx ezer ft nagyon kevés, még ha 1-2 hónapig is kapja az ember...

Konkrétan a babám 2011 novemberében lesz 2 éves. Ha mondjuk 2011 dec-ben megszületne a 2. gyerkőc, akkor 1 hónapig gyest kapnék, és a gyed alapja a 2010-es 8 havi gyed és 4 havi tgyás lesz? És mi lesz a 2. gyerkőc tgyásával? Hogy járunk jobban? Ha az első baba 2. szülinapjáig megszületik a tesó? Vagy az már mindegy, csak essek teherbe addig? Remélem érted a kérdésem! És mégegyszer bocsi az offért!

2010. okt. 4. 12:29
 6/12 anonim ***** válasza:

:)

Tgyás a második gyerek után ugyanúgy jár, mint az első után, ugyanúgy 168 napig. Az egyetlen kivétel, hogy az első gyerek előtt általábna van az embernek 180 bérezett napja, így a tgyás korlátlan, a jövedelem 70%-a. Ha azonban a második baba előtt nem megy vissza az ember dolgozni legalább 180 napra, akkor a tgyásnak is lesz felső korlátja, ugyanannyi, mint a gyednek, 102900 bruttó. Ez kézbe többet jelent kb. 10 ezer forinttal, mint amennyi a gyed (tgyásból nem vonnak nyugdíjjárulékot, ezért több, mint a gyed).

A gyes valóban nagyon kevés, és természetesen el lehet menni táppénzre a második baba előtt, csak arra kell figyelni, hogy ha van tényleges jövedelem (amiből egészségbiztosítási járulékot vonnak), akkor az lesz a tgyás-gyed alap! Ha csak táppénzre mégy, akkor az első 15 munkanapra betegszabadságot kapsz, ami rendes bérjövedelem, csak csökkentett az összege a keresőképtelenség miatt 70%-ra. És mivel rendes bérjövedelem, így ez a 15 munkanapra kapott összeg lesz az alap (ha pl. 100.000 volt az első gyed alap, akkor ha csak betegszabadság lesz, akkor ennek a 70%-ából, 70000 Ft-ból számolják a juttatásokat! Ez nagyon lecsökkentheti a gyed összegét, így előtte érdemes számolni, hogy ne érjen meglepetés.

(összességében annyi elmondható, hogy a betegszabadság akkor nem csökkenti a tgyás-gyed összegét, ha a bruttód 210 ezer, vagy több volt. És sokat húz az összegen az is, ha nem egyből táppénzre mégy a gyed után, hanem előbb kiveszed a bent lévő szabikat.)

A te konkrét eseted:

2011 novemberében lesz 2 éves a nagy. Ha decemberben születik a tesó, akkor arra az egy hónapra akár a tgyást is megigényelheted (szülés várható időpontja előtt 28 nappal már kérheted). Ha gyest kérsz, akkor meg szüléstől igényelheted a tgyást.

Ha 2011 decemberben megszületne a 2. gyerkőc, akkor a gyed alapja már a 2011-es év lesz, mert igénylés előtti évet kell nézni, ami ebben az esetben a 2011 (hiszen majd fél évig tgyást kapsz, a gyed igénylés éve nem 2011, hanem 2012 lesz.)

A tgyás és a gyed nem lesz semminek sem az alapja, mert az egyik ellátás a másik ellátásnak nem lehet az alapja.

Ha nincsen figyelembe vehető jövedelmed (ilyen jövedelmet kapsz munka, szabadság és betegszabadság alatt). akkor a tgyás és gyed alap a szerződés szerinti béred, vagy az első baba után kapott ellátások alapja lesz (amelyik több).

Igazából legjobban úgy jársz, ha gyed után már terhes vagy, és kiveszed a szabikat, majd megkezded a tgyást. Ha ez szülésig nem tart ki, akkor jöhet a táppénz, csak mint írtam,érdemes előtte számolni.

2010. okt. 4. 12:50
 7/12 anonim ***** válasza:

Bocsi, hogy belekérdezek én is!

Akkor hogy lehet, hogy nekem 2009. jan-ig járt a gyed, utána gyesen voltam nov-ig, majd ugyanúgy kaptam mindent, mint a naggyal? Az több, mint 6 hónap. Vagy azért, mert az előz évben csak gyeden voltam és az alapján számolják?

Köszi és még1x bocsi!

2010. okt. 4. 13:05
 8/12 anonim ***** válasza:
köszönöm én is a kielégítő választ. Azt hiszem a válaszod alapján nekem a táppénzes megoldás is megfelelő... ezek szerint még ráérünk a 2. gyerkőccel, bár jó lenne, ő is téli baba lenne :o))
2010. okt. 4. 14:05
 9/12 anonim ***** válasza:

Tegnap 13.05

Így nem tudom megmondani, hogy neked mi alapján számoltak. A tgyást tuti biztosan a gyedes év alapján számolták, de elméletileg a gyed alapja az az év, amikor bőven gyesen voltál.

Többet kellene tudnom, hogy válaszolni tudjak, de akár az is elképzelhető, hogy elszámolták, és a tgyás kiszámításánál meglévő alapot egyszerűen ráhúzták a gyedre is. Ebben az esetben mázlid volt, mert jogilag a minimálbér után járna a gyed:)

2010. okt. 5. 15:50
 10/12 anonim ***** válasza:

Szóval max. 6 hónap. Oké, köszönöm szépen! Nehogy kicsússzak az időből, mert havi 50e-ből nem lehet megélni!:(

Azért jó lenne azokkal beszélni, akik kiszámolják ezt. Hol lehet érdeklődni személyesen? (A REP-nél gondolom.)

2010. okt. 6. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!