Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hiányzik még valami a testkont...

Hiányzik még valami a testkontroll-összefoglalásból?

Figyelt kérdés

Ezt az összefoglalást a neten találtam, de nem tudom, hogy tartalmaz-e minden szükséges információt ahhoz, hogy eredményes legyen ennek a segítségével az életmódváltásom. Szerintetek hiányzik belőle valami? Köszi a segítséget mindenkinek! :)


!!!A testkontroll diétában igen kevés a kalcium, cink, vas, B12 vitamin és D vitamin!!!

Tej helyett célszerű leveles zöldségek fogyasztásával pótolni a kalciumot.


Élettani ciklusok:

12 – 20 óra: Fölvétel (evés és emésztés)

20 – 04 óra: Beépülés (felszívódás és felhasználás)

04 – 12 óra: Kiválasztás (a szervezet melléktermékeinek és az étel salakanyagainak

eltávolítása a testből)


1. Magas víztartalmú táplálék elve:

Az elfogyasztott ételek 70 %-a gyümölcs, zöldség legyen,

a maradék 30% sűrített ételféleségekből álljon: kenyér, gabona, hús, stb.

TILOS evés közben vizet inni!


2. Az ételek megfelelő társításának elve:

Vagy szénhidrát, vagy fehérje, zöldség szabadon,

Fehérjéből csak egyfajtát egyszerre.

Szénhidrátot keményítővel szabad keverni.

Egynél több fajta keményítő is ehető egyszerre.

A szénhidrátdús ételeket nem szabad fehérjét tartalmazó táplálékokkal együtt fogyasztani.

Napi étkezéseinket az élelmiszerek három csoportjából állítsuk össze: semleges, fehérje és szénhidrát csoport.

A fehérje étkezés például állhat 10-15 dkg húsból és 40 dkg párolt zöldségből, salátából. A szénhidrátétkezés során 20 dkg burgonyához fogyaszthatunk tetszés szerint 40 dkg párolt zöldséget vagy salátát.

Egyes semleges ételeket mértékkel, a többit korlátlanul fogyaszthatjuk.

Semleges csoport - mértékkel fogyaszthatók:

Zsírok, savanyított tejtermékek, szójatermékek, sajtfélék, szárított vagy füstölt felvágottak, pácolt vagy füstölt halak, mogyorófélék és magvak, szeszes italok, tojássárgája, mazsola.


Semleges csoport - korlátlanul fogyaszthatók:

Zöldségfélék, leveles saláták, gombák, csírák, zselésítők, zöldfűszerek, mustár, gyógyteák, áfonya.


Fehérjecsoport:

Főtt, sült húsok, halak, gyümölcsök, citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, tojás, tej, sajt, szójatermékek, gyümölcslevek, száraz bor vagy pezsgő.


Szénhidrátcsoport:

Teljes kiőrlésű gabona, burgonya, banán, aszalt gyümölcsök, édesítőszerek, sör.



3. A gyümölcsfogyasztás helyes módja

Csak magában, elsősorban délelőtt. Egyszerre csak egyfélét, fél óra múlva lehet másfajtát. A banán után 2 órát kell várni. De pl. ha csak epret eszünk, akkor azt ehetjük egyfolytában, nem kell várni. A dinnyeféléket minden más gyümölcs előtt fogyasszuk, mert magas víztartalmuk miatt gyorsabban emésztődnek, mint a többi gyümölcs.

Reggeli ébredéstől min. délig csak gyümölcsöt együnk.

A gyümölcstől különböző étel fogyasztása után mennyit kell várni ahhoz, hogy megint gyümölcsöt, illetve más típusú ételt ehessünk.

Étel Kivárandó időtartam

Saláta vagy nyers zöldség , banán 2 óra

Megfelelően összeállított étel hús nélkül 3 óra

Megfelelően összeállított étkezés hússal 4 óra

Bármilyen nem megfelelően összeállított étkezés 8 óra


4. Folyadékfogyasztás:

Buborékmentes ásványvíz, gyümölcslé legalább 2 liter naponta.

Tilos: üdítők, alkohol, feketetea.

A testkontroll nem helyesli a tejtermékek fogyasztását. Ha iszol is tejet, az étkezésnek számít, nem folyadéknak


6. Egy falattal se együnk többet, mint ami jólesik.


Receptek


Pörköltek: Sok zöldségből készíthetünk ismert módon pörköltöt: gombából, tökből, cukkiniból, patisszonból.


Rántott zöldségek: Gombát, tököt, karfiolt stb. ránthatunk, ha tojás helyett vizes-lisztes pépbe, majd morzsába mártjuk.


Natúr szelet: Cukkini, padlizsán pici olajban, fűszerekkel süthető ki, úgy, mint egy szelet hús.

Mártások: Bármilyen főtt zöldségből turmixolhatunk különböző ízesítéssel mártásokat. Pl. sóska, spenót, sárgarépa, karfiol, sütőtök, ezekbe nyers zöldségeket (sárgarépát, zellerszárat, uborkát, retket, káposztát) mártogathatunk.


Levesek: Rántás helyett a levest besűríthetjük a benne főtt zöldség egy részének pépesítésével.


Sült zöldségek: Bármilyen párolt zöldség vajjal, reszelt sajttal a sütőben nagyon finom. Ilyenkor szénhidrátot (krumplit, rizst, kenyeret) ne együnk!!!


Párolt zöldségek: Kis olajban, pici vízzel egy kicsit pároljuk a zöldséget.


2010. jún. 17. 17:45
Sajnos még nem érkezett válasz a kérdésre.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!