Hiányzik még valami a testkontroll-összefoglalásból?
Ezt az összefoglalást a neten találtam, de nem tudom, hogy tartalmaz-e minden szükséges információt ahhoz, hogy eredményes legyen ennek a segítségével az életmódváltásom. Szerintetek hiányzik belőle valami? Köszi a segítséget mindenkinek! :)
!!!A testkontroll diétában igen kevés a kalcium, cink, vas, B12 vitamin és D vitamin!!!
Tej helyett célszerű leveles zöldségek fogyasztásával pótolni a kalciumot.
Élettani ciklusok:
12 – 20 óra: Fölvétel (evés és emésztés)
20 – 04 óra: Beépülés (felszívódás és felhasználás)
04 – 12 óra: Kiválasztás (a szervezet melléktermékeinek és az étel salakanyagainak
eltávolítása a testből)
1. Magas víztartalmú táplálék elve:
Az elfogyasztott ételek 70 %-a gyümölcs, zöldség legyen,
a maradék 30% sűrített ételféleségekből álljon: kenyér, gabona, hús, stb.
TILOS evés közben vizet inni!
2. Az ételek megfelelő társításának elve:
Vagy szénhidrát, vagy fehérje, zöldség szabadon,
Fehérjéből csak egyfajtát egyszerre.
Szénhidrátot keményítővel szabad keverni.
Egynél több fajta keményítő is ehető egyszerre.
A szénhidrátdús ételeket nem szabad fehérjét tartalmazó táplálékokkal együtt fogyasztani.
Napi étkezéseinket az élelmiszerek három csoportjából állítsuk össze: semleges, fehérje és szénhidrát csoport.
A fehérje étkezés például állhat 10-15 dkg húsból és 40 dkg párolt zöldségből, salátából. A szénhidrátétkezés során 20 dkg burgonyához fogyaszthatunk tetszés szerint 40 dkg párolt zöldséget vagy salátát.
Egyes semleges ételeket mértékkel, a többit korlátlanul fogyaszthatjuk.
Semleges csoport - mértékkel fogyaszthatók:
Zsírok, savanyított tejtermékek, szójatermékek, sajtfélék, szárított vagy füstölt felvágottak, pácolt vagy füstölt halak, mogyorófélék és magvak, szeszes italok, tojássárgája, mazsola.
Semleges csoport - korlátlanul fogyaszthatók:
Zöldségfélék, leveles saláták, gombák, csírák, zselésítők, zöldfűszerek, mustár, gyógyteák, áfonya.
Fehérjecsoport:
Főtt, sült húsok, halak, gyümölcsök, citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, tojás, tej, sajt, szójatermékek, gyümölcslevek, száraz bor vagy pezsgő.
Szénhidrátcsoport:
Teljes kiőrlésű gabona, burgonya, banán, aszalt gyümölcsök, édesítőszerek, sör.
3. A gyümölcsfogyasztás helyes módja
Csak magában, elsősorban délelőtt. Egyszerre csak egyfélét, fél óra múlva lehet másfajtát. A banán után 2 órát kell várni. De pl. ha csak epret eszünk, akkor azt ehetjük egyfolytában, nem kell várni. A dinnyeféléket minden más gyümölcs előtt fogyasszuk, mert magas víztartalmuk miatt gyorsabban emésztődnek, mint a többi gyümölcs.
Reggeli ébredéstől min. délig csak gyümölcsöt együnk.
A gyümölcstől különböző étel fogyasztása után mennyit kell várni ahhoz, hogy megint gyümölcsöt, illetve más típusú ételt ehessünk.
Étel Kivárandó időtartam
Saláta vagy nyers zöldség , banán 2 óra
Megfelelően összeállított étel hús nélkül 3 óra
Megfelelően összeállított étkezés hússal 4 óra
Bármilyen nem megfelelően összeállított étkezés 8 óra
4. Folyadékfogyasztás:
Buborékmentes ásványvíz, gyümölcslé legalább 2 liter naponta.
Tilos: üdítők, alkohol, feketetea.
A testkontroll nem helyesli a tejtermékek fogyasztását. Ha iszol is tejet, az étkezésnek számít, nem folyadéknak
6. Egy falattal se együnk többet, mint ami jólesik.
Receptek
Pörköltek: Sok zöldségből készíthetünk ismert módon pörköltöt: gombából, tökből, cukkiniból, patisszonból.
Rántott zöldségek: Gombát, tököt, karfiolt stb. ránthatunk, ha tojás helyett vizes-lisztes pépbe, majd morzsába mártjuk.
Natúr szelet: Cukkini, padlizsán pici olajban, fűszerekkel süthető ki, úgy, mint egy szelet hús.
Mártások: Bármilyen főtt zöldségből turmixolhatunk különböző ízesítéssel mártásokat. Pl. sóska, spenót, sárgarépa, karfiol, sütőtök, ezekbe nyers zöldségeket (sárgarépát, zellerszárat, uborkát, retket, káposztát) mártogathatunk.
Levesek: Rántás helyett a levest besűríthetjük a benne főtt zöldség egy részének pépesítésével.
Sült zöldségek: Bármilyen párolt zöldség vajjal, reszelt sajttal a sütőben nagyon finom. Ilyenkor szénhidrátot (krumplit, rizst, kenyeret) ne együnk!!!
Párolt zöldségek: Kis olajban, pici vízzel egy kicsit pároljuk a zöldséget.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!