A kcal kalória vagy kilokalória?
"A kcal kalória vagy kilokalória?"
A kcal az kilokalória, de a köznapi használatban kalóriának mondják. Mint ahogy kb. a kg jelentése "kilogram", de a köznapi használatban elterjedt, hogy kilónak mondják.
Magyarul: a kalória szónak KÉT jelentése van a magyar nyelvben:
- kcal, kilokalória (ez az elterjedt köznapi jelentése a szónak)
- cal, kalória (ez a tudományosan használt jelentése, tényszerűen ez a helyes, de a köznapi használatban ritka).
"Nem értem, hogy ez kilokalóriát takar és akkor százzal szorozni kell, hogy magát a kalóriaértéket megkapjuk"
Ezerrel, nem százzal. 1 kcal = 1000 cal.
"Pl. ha napi 1300 kalóriát akarok bevinni, mennyi kcalt ehetek?"
1300 kcal-t, mivel ezt valószínűleg egy tudományos műből vetted, s szinte csak tudományos művekben nevezik a kcalt kilokalóriának.
Sajnos zavaros, hogy így alakult ki ez a magyar nyelvben, hogy a "kalória" szó lett használatos - tévesen - a kcal-ra, dehát most már így van kialakulva, s ez a szokás, így ma már nem is tekinthető tévesnek.
De azt se grammban számold, hanem az összkalória százalékában, az ideális ha 80% természetes szénhidrátot, 10% fehérjét és 10% zsírt tartalmaz 1 napi összkalória
[link] weblapon láthatsz ezekről részletes infót, ott össze tudod állítani a napi étrendedet, tudsz számolgatni, stb.
És ajánlom figyelmedbe Dr. Douglas N. Graham - 80/10/10 című könyvét. Én most kezdem ezt a diétát, kíváncsi leszek 1 hónap alatt sikerül-e normalizálnom a koleszterin és triglicerid szintem.
már régi a kérdés,de valakinek még jól jöhet..
nagyon ajánlom a kaloriabazis.hu -t!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!