Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hosszú lesz, de ez milyen...

Hosszú lesz, de ez milyen étkezési zavar?

Figyelt kérdés

Mi volt ez?

2,5 éve fogyózni kezdtem, és lefogytam 43 kgra. A fogyi végén már csak csirkemellet, zöldséget, gyümölcsöt, néha barnakenyeret ettem, a diéta közepén még volt túró, tojás stb.

- nem érdekeltek az édességek

- nem függtem a kcal-októl hisz nagyon leszűkült a diétám a csirkemellre, és zöldségekre.

- mániákusan futottam, sportoltam mást is.

-----

Elkezdtem többet enni, de nem mentem 1300 kcal fölé, fokozatosan ettem többet: 100 kcallal emeltem 1-1,5 hetente.

Utána az osztályfőnököm azt mondta édesanyámnak, hogy aggódnak a suliban miattam, és anyu megkért, hogy egyek többet. Ekkor tértem át az 1700-1800 kcalos étrendre, amiben alig volt édesség:

volt hogy egy hónapban nem is ettem édeset! DE! nem híztam! Tartottam a 43 kg-ot.

- minden(!) reggel megmértem magam, széklettel, wc előtt 43,5 körül voltam, ha voltam wc-n 43

- folyton azt néztem, milyen az egészséges étkezés: könyvtárban könyvek, neten stb. miben milyen vitamin van, mennyi rost, mennyi kcal a zöldségekben is

- elkezdtem fogyis, vagy étkezési zavarokról szóló sorozatokat nézni

- később főzőműsorokat is

- folyton a kalóriákat számolgattam, mérleggel lemértem még a zöldséget is amit megettem.

napi minimum 3-4 dkg gyümit megettem és a minimum 7-8 dkg zöldség volt, de volt hogy napi 10 dkg is.

Ettem barnakenyeret, és barnarizst vagy kölest, lencsét.

- Sajtot is, de persze mindent lemértem konyhai mérlegen egy kis szelet sajtot is. Olajat, zsíradékot nem használtam, de sajtot, és joghurtot, kefirt ettem. Ezek voltak az egyetlen zsíradékok, viszont ami furcsa:

este 17.50-kor ettem a vacsim ami lemérve kiszámolva 520 kcal között volt! Szóval elég sok... reggelim ugyanaz volt mint a vacsi: barnakenyér, sajttal (2 féle) zöldséggel, kefir/joghurt.

Az ebédem volt kevés kcal: rengeteg zöldség és lencse/barnarizs zsiradék nélkül.

- mindent feljegyeztem egy kisfüzetbe: nem telhetett el nap hogy ne írtam volna fel mennyit ettem (és mennyi pénzt költöttem de nem kajára azt sosem vettem)

- nem mentem étterembe, pizzázni haverokkal se sehová mert nem tudtam akkor kiszámolni hogy miben pontosan mennyi kcal van. itthon MINDENT lemértem.

- sportoltam, heti 1-2szer.

1700-1800 kcalt ettem ami nem nevezhető anorexiának... vega vagyok, szóval a hús kiesik, és zsíradékot nem szívesen ettem, de volt barnarizs, köles, lencse, krumpli, korpás keksz, sajt... szóval értitek, nemcsak zöldség gyümi meg joghurt.

Viszont NAGYON féltem hogy meghízok, és mindig az visszhangzott a fejemben: "anya azt mondta egyél többet, ne foggy" és tényleg nem akartam tovább fogyni de HÍZNI SE!! ott volt a fejemben: "jaj csak nehogy hízzak, csak nehogy többet mutasson holnap reggel a mérleg" de tudtam hogy fogynom sem szabad.

És tényleg nem ettem édeset, mert megszállotja voltam annak hogy a cukor méreg... és mérgezi a testem, bejut a sejtjeimbe a méreg és egészségtelen. CSAK egészséges dolgokat voltam hajlandó enni, de nagyon leszűkült a lista amin a "jó" ételek voltak: lencse, barnarizs, kockasajt és trappista/edami sajt, kefir, natúr joghurt, nagyon ritkán túró és krumpli ritkán!, paradicsom, uborka, paprika, répa, hagyma, köles, borsó, korpás keksz, mandarin, narancs ritkán banán, alma. Másfél havonta tojás, ha más nem voltt itthon. MINDENNEK egészségesnek kellett lennie. Volt hogy egy coldrexet sem mertem meginni a benne lévő cukor miatt... pedig beteg voltam.

Ez most ortorexia, anorexia, EDNO, vagy milyen zavar?

2012. máj. 12. 21:22
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
ui.: jelenleg nem áll fenn ez a "zavar".
2012. máj. 12. 21:23
 2/13 A kérdező kommentje:
Ja és lehet hogy hihetetlen, de tényleg nem híztam 1 kg-ot se. Pedig mindent pontosan kiszámítottam, tényleg 1700-1800 kcal között ettem. Mindenhová gyalog mentem, és sportoltam is de heti 1-2szer csak. Ha nem én csináltam volna végig, magam sem hittem volna, hogy ilyen lehetséges.
2012. máj. 12. 21:26
 3/13 anonim ***** válasza:

Elég szép anorexiád volt/van.

- túlzott mozgás

- rettegés ételektől (cukor, zsír)

- hízástól való félelem

- az anorexia nervóza nem kalória, hanem gondolkodásmód függvénye, a mániákus kalóriázás már a fogyási kényszer után jön

- nem mész étterembe, sehová, ahol nem tudod mi mennyi kalóriás

2012. máj. 12. 22:12
 4/13 anonim ***** válasza:
Ja, én egy éve már 4-5x annyit eszek, mint anorexisan tettem (akkr max 300, most meg minimum 1400 - több nem megy), mégsem hízok, mert kevés ez is :S
2012. máj. 12. 22:14
 5/13 anonim ***** válasza:
sztem is anorexia..:/
2012. máj. 12. 22:25
 6/13 anonim ***** válasza:

mintha csak rólam írtál volna:/

annyi különbséggel, hogy nekem a napi max. 700 kalória. tudom, hogy ez nagyon egészségtelen de nem tudok emelni. eldöntöm, van, hogy lemegy egy nap 1000 kalória, ezért következő nap max. 400-at eszek. ördögi kör:/

150 kcal/100 g fölött nem eszek ételt, a gyümölcscukortól is félek, egy tojást nem vagyok már hajlandó megenni... és én se eszek olyat, amin nincs kalóriatartalom feltüntetve. SŐT! interneten ellenőrzöm...

2012. máj. 13. 11:04
 7/13 anonim ***** válasza:
EDNOS anorexiás tendenciával szerintem. (utolsó voltam)
2012. máj. 13. 11:04
 8/13 A kérdező kommentje:

Lehet valaki úgy anorexiás, ha szeret enni? Mert szerettem enni, de csak azokat az ételeket amiket felsoroltam.

Öröm volt számomra reggel pl. leülni, és kiszámolni a kalóriákat de enni is szerettem!

2012. máj. 16. 11:49
 9/13 anonim válasza:
Hát szerintem ez nem anorexia csak megszállottság nekem is volt hasonló korszakom csak én nem fogytam ennyit :) am az elején azt írtad h ettél csirkemellet aztán meg h vega vagy most akk melyik ?? :)
2012. máj. 20. 21:36
 10/13 A kérdező kommentje:

2-2,5 éve ettem csmellet,

kb. 1,5 éve vagyok vega

2012. máj. 20. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!