Muszáj emlékezni az előző életeinkre, hogy bizonyítást nyerjen a reinkarnáció elve?
Sziasztok,
Sok reinkarnációról szóló kérdést olvastam és azt látom, hogy a szkeptikusok azzal érvelnek, hogy nincs előző, sem pedig következő élet, hisz ha lettek volna előző életeink emlékeznénk rá. Ez szerintem nem magyarázat több okból sem. Ha ezt a logikát követjük, nem adható értelmes válasz az alábbi kérdésekre:
- Ha valaki amnéziában szenved és nem emlékszik semmire, akkor valószínűleg ő korábban nem is létezett?
- Gondolom nincs olyan ember aki részletesen emlékezne a gyerekkorára. Szinte alig van egy két felvillanó emlékünk. Szóval akkor az meg sem történt?
A másik pedig az, hogy ha tisztában lennénk a reinkarnáció értelmével, működésével, akkor világossá válna, hogy nem véletlen az, hogy nem emlékszünk a korábbi életeinkre. Hogy élnéd az életed ma, ha tudnád, hogy előző életedben gyilkos voltál, vagy éppen áldozat? A korábbi életeid kihatással lennének rád és értelmét vesztené a halál, amely különválasztja az életeket egymástól. Mi értelme lenne meghalni, ha az emlékeid megmaradnak, nem törlődnek ki és igazából ugyan az a személyiség lennél mint korábban voltál? A halál nagyon is fontos szerepet játszik az életben. Ugyan úgy mint az iskolában az évefolyamok. Hiába járod ki ugyan azt az osztályt 10x, attól még nem leszel okosabb. A következő osztályba kell menned, hogy ismét új dolgokat tanulhass arra építve amit korábban az előző osztályban sajátítottál el. Ha nem lennének meghatározott intervallumok a tanulás idejét illetően, honnan tudnánk mikor léphetünk át a másik osztályba?
Természetesen van kiskapu és lehet azt mondani: amikor mindent megtanultunk, de hány éves korodig akarod járni a 8 általánost? 20? Nem véletlenül van mindenre határidő. Az ember hajlamos akár a végtelenségig is halogatni a dolgait, még akkor is ha határidő köti. Mi lenne ha nem kötné?
Konklúzió:
Szerintem az, hogy nem emlékszünk előző életeinkre még nem cáfolja a reinkarnációt. Igazából semmit sem cáfol és semmire sem bizonyíték. ...Szerintem.
Ti, hogy vélekedtek erről?
Köszi a válaszokat, akkor most én jövök:
2-nek:
"Az efféle emlékek nem objektívek"
Tehát ezek szerint vannak olyan emlékek amik valósak és amelyek nem valósak. Teszem azt honnan tudod hogy amit "tegnap" szerinted csináltál az valóban megtörtént, vagy csak a képzeleted játéka? Butaság tovább bonyolítani a dolgokat. És én nem azt mondom, hogy nem lehet az emlékeket visszaidézni. Hipnotizált alanoyk igenis el tudják mesélni mi történt velük korábban, de az hogy most te fogod mahad és visszaemlékszel előző életedre, az nem fog menni. Így a "Tehát ha valaki emlékezne az előző életeire az sem bizonyítana semmit." kijelentés nem igaz. Ha neked vannak valós és fiktív emlékeid, az rám nem tartozik. De a legtöbb normális embernek az emlékei nem fiktívek, így nyugodtan hagyatkozhatunk rá.
A "Legalábbis màsok számára nem." kijelentéssel sem értek egyet, már nagyon belemerülünk a filozofálgatásokba. Ezen logika alpján senki sem hiheti el a másiknak pl hogy a jég hideg míg saját maga meg nem tapasztalta. Sajna mindent te sem tudsz kipróbálni, megtapasztalni, kiszámolni és megmérni, ugyanis ehhez egy élet kevés, így el kell fogadnod és el is fogadod, ha más emberek, mondjuk tudósok azt állítják, hogy a Nap és Föld távolsága megközelítőleg 150 millió kilométer.
Tehát a nememlékezés nem cáfolat, amivel egyet is értek, de bizonyíték sem a renikarnáció NEM létére. Az emlékezés pedig lehetséges bizonyíték.
"Az emlékezés akkor lehetne bizonyító erejű ha szinte mindenki emlékezne, méghozzá ugyan arra."
Mindenkiből előhozhatóak az emlékek akit lehet hipnotizálni. Azt viszont nem értem miért kellene mindenkinek ugyan arra emlékeznie. Hisz, mint jelenleg is mindenki más életet él, nem pedig ugyan azt. Szóval pont az lenne a lényeg, hogy mindenki mást mondjon el, nem?
4-nek:
Nem nagyon értem mit szeretnél mondani, talán ha kicsit átfogalmaznád.
5-nek:
Jó gondolat amiről írsz, csak nem a témához kapcsolódik. Viszont ha ennyire filozofikus vagy akkor szerintem ott van az elméletben logikai bukfenc, hogy ehhez az emberünknek az élete felét így, a másikat pedig úgy kellene leélnie, de szerintem egy olyan skizo sincs aki nyugodtan éli az életét két személyiséggel, sőt a környezete sem hagyná.
6-nak:
Na most jól oda mondtál, igaz? Én logikailag levezettem, miért gondolom azt amit. Te viszont pökhendi módon, nemcsak, hogy nem olvastad el amit írtam, de még bírálatot is mondasz róla. Magyarán úgy mondasz véleményt valamiről, hogy halvány lila gőzöd sincs arról, miről folyik a beszélgetés. És te követelőzöl itt az öklödet rázva, hogy bizonyítsd, bizonyítsd amit mondtál. Nem vagy te egy kicsit elszállva magadtól? A véleményedre a továbiakban nem vagyok kíváncsi, hisz látszik, hogy bigottabb vagy mint a legbigottabb hívő. Csak éppen az olyanok véleményét fogadod el akiké számodra szimpatikus és még arra is lusta vagy, hogy legalább azt megkérdőjelezve utánnajárj, hogy vajon tényleg igaz e. Sok sikert az életben.
7-nek:
"Ez így van, de nem tudom, ki állított ilyet."
Légyszi had ne keressem ki. Minden egyes reinkarnációs vitánál felvetődik ez a kérdés, ezért is írtam ki, mert ezzel érvelnek a szkeptikus nézeteket vallók. /Ha volt előző életem, miért nem emlékszem rá?/
"Akik nem hisznek a reikarnációban, általában nem az emlék hiányával érvelnek."
De igen, meg azzal, hogy nincs lélek. Mivel mással érvelnek még szerinted?
9-nek:
"Viszont akkor felmerül a kérdés, hogy a reikarnációval hogyan fejlődünk, mi marad meg a korábbi életekből?"
A lelki fejlődés nem a Földi dolgok megtanulásának és elsajátításának lényege. Itt emberi kapcsolatok kezelését, türelmet, odaadást, segítőkészséget, megbecsülést, áldozatot, szeretetet, elfogadást, stb. kell elsajátítani. Másodlagos, hogy bizonyos dolgokat mindemellet muszáj megtanulnod, különben ezeket sem tudod fejleszteni. Ha nem tudsz írni olvasni, akkor hogy leszel annyira intelligens, hogy felfogj komolyabb dolgokat? Sőt, a tanuláshoz elengedethetetlen ezek ismerete. Alap hogy úgy mondjam. Egy analfabétának hiába mondod, hogy ha valami érdekel akkor olvass utánna, mert nekem sem időm, sem pedig energiám nincs erre. Mindenkinek saját magát kell fejlesztenie, nem várhatja el senki a másiktól, hogy egész életében istápolja valaki.
10-nek:
"Viszont egyet kérdezek - belinkeltél korábban a lélekvándorlással kapcsolatos könyvet. Az egyiken az áll, hogy emlékeznek a korábbi életükre. Ez önellentmondás."
- Melyik is ez a könyv pontosan? Mint korábban említettem, hipnózisban valóban előhozhatóak ezek az emlékek. Így szerintem nem önellentmondás.
"Furán hangzik, de az ember, emlékszik olyan dolgokra is, amik nem történtek meg. A hipnózis alatt is előfordul ez."
Figyu, belinkelted a wikiról a hipnózist, de most komolyan olvassam el azért, hogy megtaláljam, hogy írják azt amit állítasz? Csak egy szakaszt légyszi...
Arra pedig, hogy létezik e lélek, nem kezdek vitát, hisz a kérdés nem erre vonatkozik, ne térjünk el enniyre a tárgytól. Én feltételezem, hogy van, hisz ellenkező esetben nem kérdeznék a reinkarnációval kapcsolatban... Ugye logikus?
A másik kérdésed, hogy hogyan születik a lélek... Nos, foggalmam sincs. Nem vagyok Guru, mindent én sem tudhatok. De azt igen, hogy valaminek a létezése nem attól függ, hogy hogy született, vagy ki teremtette, hanem csak elfogadjuk, hogy van és tanulmányozzuk. Egy egyszerű példa: Ha felfedezünk egy eddig ismeretlen fajt, nem azt mondjuk, hogy ilyen nem létezhet, mert nem láttuk megszületni, hanem elkezdjük szépen tanulmányozni. Ugyan emberek, ne nekem kelljen már ilyen alapvető dolgokat elmagyaráznom, hisz ti vagytok a tudomány megszállottjai. Bizos hallottatok már ilyesmiről. De nem is kell hogy élő legyen, ha egy új égitestet fedeznek fel azt is először tanulmányozzák, igaz? De előbb el kellene fogadni, hogy az bizony ott van, még akkor is ha nem mérhatő, látható, tapintható. Ugyan úgy mint egy feketelyuk.
" de mivel, maga a lelket, nem lehet bizonyítani (hol kell keresni? Hogyan kell keresni? Mivel mutatható ki?), emiatt nincs semmi sem, "
Nagyszerű, akkor sötét anyag sincs, és fekete lyukak sem. Akkor már 2 dologgal megint kevesebb dolgot ismerünk.
11-nek:
"Az ember nem több mint különböző anyagokból össze álló üres porhüvelyek...a halálunk után lebomlunk alkotóinkra és eltűnünk."
Majdnem! :) Annyit helyesbítenék, hogy a "testünk" nem több mint különböző anyagokból....
Hisz az ember, nem tesnek lett teremtve, hanem szellemi lénynek. Szerintem. :)
Csak, hogy neked is válaszoljak.
Végezetül, köszönöm a válaszokat, szívesen fogadom a leendő kritikákat, hisz tőlem is ezt kaptátok és ez így fair.
Szép napot mindenkinek.
Mègsem kaptam választ.
A hit nem jelenti azt, hogy létezik.
Az ügynevezett fekete lyukat is ki lehet mutatni: nem èrkezik semmi. Teszem azt, ha egy lámpával világítasz, akkor az a falról visszaverődik. A fekete lyukról nem, mivel elnyeli.
A sötét anyag, vitatott dolog. Ebbe kár belemenni, mert tudományosan vitatott dologról van szó.
Az ember, vagy nála fejletebb szinten levő földönkívüli fajjal is, kár előhozakodni: az ember, erre is kíváncsi. Hogyan fejlődtek, mi voltak az ősei, stb. Ha fejlett, akkor ismerheti a múltját (ezalatt az evolúciót értem) ahogyan mi is.
A lélek születéséről/keletkezéséről, miért nem kapok információt? Pedig ez egy fontos tényező lenne, mint ahogyan az is, hogy hogyan mutathatö ki.
Hipnózis: arra akartam csak kitérni, hogy mi van akkor, ha nem valósak az emlékek?
A léleknél, sosem volt kritérium az, hogy emlékeket őrizzen. Emiatt, nem bizonyít semmit sem az, hogy ki - mire emlékszik.
A lélekvándorlás feltélezi azt, hogy állandó a lelkek száma, akkor ugyanannyinak állatnak.és embernek kéne lennie (nem tudom, hogy a növények számítanak- e).
Viszont: az élőlények száma változó. A időpontban csak X, B időpontban Z, C időponzban meg Y - vagyis egyszer több, egyszer kevesebb.
Oh, köszöm, de ennyi szép jelzőt igazán nem érdemeltem meg... Ha érdekel (bár gondolom nem) de azért csak leírom: Azért nem olvastam végig, mert az elején megdőlt az egész logikai menet, ergo teljesen felesleges lett volna tovább olvasni... Ez olyan, mint egy statikai méretezés... Ha egyszer hibáztál a megoldás folyamán lehet a többi számításod hibátlen, mert a szerkezet leszakad...
És köszönöm a jó kívánságaidat... Hasonló jókat Neked is...
Szeretlek titeket :)
Minden és mindenki EGY.
Namaste :)
Ugyan BlackSword, ne szerénykedj, hisz rászolgáltál... :)
Az, hogy szerinted megdőlt a logikai menet már az elején, az csak a te objektív megítélésed, nem pedig mindenki által elfogadott tény. Sokkal okosabb lett volna azt írnod:
Szerintem már az elején megdőlt a logika az elméletedben, mert.... És kifejted. Így legalább érdemben lehetett volna rá válaszoln és abba a hibába sem estél volna, hogy szerinted a véleményed mindenki számára elfogadhatónak kell lennie. De sebaj, így megspóroltál nekem egy csomó felesleges pötyögést, amiért újfent köszönet jár.
AkitLáttálÁlmodban-nak:
"Ha a születésed után semmi lesz akkor ugyanaz mint ami a születésed ELŐTT volt"
Na kedves BlackSword, ehhez az okfejtéshez mit szólsz? Nem ellentmondásos?
Kedves kommentelő, a születésem után nem semmi van hanem valami: ÉN aki nem csak születés után kezdett létezni, hanem már korábban is létezett. És aminek a létéhez nem kell megszületnie, (de megszületik persze) a halál sem jelenthet számára semmit. Esetleg csak azt veszíti el amivel több lett a születés pillanatában, se többet sem pedig kevesebbet: a tesét. :)
Igazából ebből a kesze-kusza logikai menetből nem tudom megállapítani, hogy te most mellettem, vagy ellenem érvelsz e, de talán a vége olyan mintha azt szeretnéd bizonygatni, hogy ha régen elméletileg semmik voltunk, most pedig vagyunk valakik, akkor nem lehetünk újra semmik, mert semmiből nem lesz valami,majd újra semmi. Igaz, valami ilyesmi amit mondani akarsz? Mindegy, majd elmondod nekünk... :)
AkitLáttálÁlmodban-nak:
Na, örülök, hogy akkor sikerült kibogozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!