Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Honnan tudnád bebizonyítani,...

Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek?

Figyelt kérdés

Amikor kisgyermek voltam, magamtól rájöttem, hogy csak a saját világom érzem, csupán a saját szubjektív valóságtudatom vagyok képes érzékelni, minden amit érzek, látok, hallok, csak én érzem úgy. Nem vagyok képes más éntudatát érezni, honnan tudnám, hogy rajtam kívűl egyáltalán bárki is létezik ?

A tudomány paradigmája szerint, minden ami létezik azt be lehet bizonyítani. Hogyan tudnád azt bebizonyítani, hogy rajtam kívűl létezik más is ?? :O

Ha a racionális, logikus, kézzelfogható bizonyítékokat veszem alapul, csak a saját tudatom vagyok képes érzékelni, csak az én tudatom, másét sosem. Ebből egyértelműen arra következtetek, csak Én létezek !

Lehet rajtam kívűl nincs más sem ? Isten is én vagyok, amikor kételkedek saját magam tettei helyességében, akkor én vagyok sátán is. Ez is azt mutatja Én vagyok Isten is, Sátán is, a jó és rossz is. Ha a két véglet mid Én vagyok, akkor mindÉN=minden én vagyok, a végletek között kitőltött össze dolog, azaz csak Én vagyok.

- Feltevés : Gondolom felveti valaki, hogy ő is létezik, ha ezt elhiszem még nem cáfólja meg azt hogy csupán Én létezek, ugyanis honnan tudom, hogy Ő nem Én vagyok ?

Ha saját létezésem az egyetlen bizonyítható létező amit érzek és melyen kívűl semmi más létező léte, nem bizonyítható és elhiszem, hogy másnak is ugyanúgy van én tudata és csak azt érzi, ebből nem az következik, hogy mindenki létezik, hiszen más létezőt nem tudtunk defíniálni magunkon kívűl, abból a tapasztalatból amit szereztünk a világból, azaz ebből az következik, hogy más is Én vagyok és Én is Ő vagyok. Mind egyek vagyunk.

Honnan tudnád bebizonyítani, hogy nem csupán Én létezek ?

2014. aug. 28. 20:46
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim válasza:
82%
az a baj, hogy ez így ahogy van megállja a helyét és nem lehet belekötni! Így van és kész.. mind egyek vagyunk! :D
2014. aug. 28. 20:57
 2/64 anonim ***** válasza:
90%

:D Ismerős, én is éreztem ezt kiskoromban, csak nem tudtam ilyen szépen szavakba önteni.

Na de mit is dumáljak, hiszen nem is létezem :P

2014. aug. 28. 21:04
 3/64 anonim válasza:
100%
Én nem vagyok Ti! Bár az a szomorú, hogy annál, hogy önálló cselekedeteink, gondolataink, agyunk van, nem tudok komolyabb indoklást adni.
2014. aug. 28. 21:05
 4/64 anonim ***** válasza:
42%
Ha kapsz egy allat nagy pofont az faj? Mert ha faj, akkor bukta az elmelet.
2014. aug. 28. 21:10
 5/64 Shai-Hulud ***** válasza:
82%
Mi az hogy TE létezel? Ez nem igaz, mert ÉN létezem, nem TE!!!
2014. aug. 28. 21:19
 6/64 anonim válasza:
85%
utolsó de lehet, hogy most ő azt hiszi, hogy ezt saját maga mondja, mert kételkedik saját magában! :D
2014. aug. 28. 21:26
 7/64 anonim ***** válasza:
39%
Te drogozol?
2014. aug. 28. 21:27
 8/64 anonim ***** válasza:
86%
Ne haragudj, de te filozófia szakot végeztél? Utoljára azon a kurzuson vesztettem el a fonalat így, mint most.
2014. aug. 28. 21:47
 9/64 anonim ***** válasza:
100%
Értem amit mondasz és már gondolkodtam is ezen a kérdésen. De én hiába tudom, hogy tőled függetlenül létezem, nem tudom bebizonyítani neked. Te sem tudnád bebizonyítani nekem, hogy nem csak én létezek, hiába tudod, hogy nincs igazam, hiszen te is létezel. Remélem érthető lett a válaszom.
2014. aug. 28. 21:55
 10/64 Napfonat ***** válasza:
94%

Kisgyermek koromban én is hasonló megállapításra jutottam, és ezt a megállapítást azóta sem tudtam megcáfolni. Hasonló megállapításra jutott Jézus is, valamint a New Age "hitrendszernek" is az alapját képezi ez a fajta megközelítés, hogy mindnyájan egyek vagyunk.

Hiszen ha Én Én vagyok, és persze mások éntudatát megtapasztalni nem tudom, akkor a többiek is én vagyok. Feltételezhetően azonban a többi "Én" is pontosan ugyanígy gondol, és az sincs kizárva, hogy pontosan ugyanúgy éli is meg az énérzést, mint én! Tehát igazam lehet! Vagyis igazad lehet! :)

Ezen túlmenően olyan 7-8 éves koromban azon filozófálgattam, hogy vajon a tárgyak létezhetnek-e akkor, amikor éppen senki sem látja/tapasztalja azokat? A falunkon lógó festmény volt az alany! Arra a megállapításra jutottam, hogy a dolgok nem létezhetnek akkor, amikor az égvilágon senki sem látja őket, csupán akkor válnak láthatóvá, amikor rájuk pillantunk. És tessék! Napjainkban a kvantumfizika súrolja ezt a témát! Vagy ezt is "Én" teremtettem?

2014. aug. 28. 22:20
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!