Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Ti elhiszitek azt, hogy a...

Ti elhiszitek azt, hogy a világ egy ősrobbanással jött létre?

Figyelt kérdés

Egy barátommal való politikai eszmecserénk közben vetődött fel teljesen spontán az ősrobbanás elmélet, mint példa az emberi hiszékenységre, ami szerinte ugyanolyan áltudomány, mint a babona vagy ezotv, csak mivel öltönyös akdémikusok szájából hangzik készpénznek vesszük.

Ismerősöm szerint azért tart itt az ország és csődben az unió stb, mert olyen hiszékenyek az emberek, hogy ilyenekkel is be lehet etetni őket. Ez egy szép példa arra, hogy mindent általánosítunk és ha olyanok hírdetik, akiket a társadalom egyébként teljesen más miatt elismer, akkor elhisszük, ami egyébként ugyanolyan bizonyítatlan elmélet mint a babona vagy amit az ezotv gyógyítók sugároznak a tv-n keresztűl.

Nagy igazságot látok mérnök barátom bölcs szavaiban. Érdekelne az őszinte véleményetek, hogy Ti elhiszitek-e, hogy egy ősrobbanással keletkezett az anyag és az idő is, sőt minden.

Azért ide tettem fel a kérdést, mert a tudomány kategóriában már csak azért is azt írják hogy elhiszik, hogy ne nézze a többi ki őt. A maradék pedig elfogult.

2013. szept. 15. 17:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/73 anonim ***** válasza:

"43-nak:

"Lásd, Szaturnusz gyűrűje, bár az már nem fog összeállni. "

Érdekes hogy egyszer működik az elmélet másszor meg nem. Kicsit sem mondasz ellent magadnak."

Nem mondok ellent magamnak, egyszerűen így működik a gravitáció. Pusztítani is képes, és alkotni is. De így működik az Univerzumban szinte minden.

2013. szept. 22. 21:49
 52/73 openyoureye ***** válasza:
16%
Oké, értem én hogy hülye vagyok, de arra még mindig nem kaptam választ, hogy lehet a gravitáció örökös energiaforrás energia hozzáadása nélkül? Köszönöm az értelmes válaszokat. :)
2013. szept. 23. 04:45
 53/73 anonim ***** válasza:
96%

#52: a gravitáció nem örökös energiaforrás. Ahhoz, hogy valami leessen, először fel kell dobni. Nézz utána a potenciális energiának és erőtereknek.

Azt nem értem, hogy ha ennyire nem megy még az alapvető fizika sem, akkor miért szólsz bele olyan témákba, mint az ősrobbanás.

2013. szept. 23. 07:57
 54/73 openyoureye ***** válasza:
14%

Jaj micsoda remek válasz. Kit érdekel hogy fel kell e dobni valamit vagy sem? Mikor fogy el a gravitációs ereje bárminek, mondjuk a földnek? Jaa, hogy soha? Akkor miért is nem kiapadhatatlan enegia forrás? És mi köze a kérdésnek a Potenciális energiához? Ja, hogy a gugli ezt dobta ki elsőnek? Ne hadoválj már itt össze vissza. Ha még egy ilyen egyszerű kérdést sem tudsz értelmezni és érdemben válaszolni rá akkor egyáltalán minek kezdesz neki? Tehát még egyszer a kérdés: Honnan a kiapadhatatlan energia egy nagy tömegű testnek a gravitáció létrehozásához? Mikor fogy el egy test gravitációs vonzásához szükséges energia? Egyáltalán miből táplálkozik?

Mondtam már, hogy hülye vagyok hozzá, de úgy látom nálad már magát a mondatot értelmezni is kihívás.

2013. szept. 23. 13:26
 55/73 anonim ***** válasza:
100%

#54: Ha a hőzöngésre fordított időt és energiát tanulásra fordítanád, lehet, hogy jobban járnál. Tudod, elég rossz képet festesz magadról, mert nem csak kötöszködő és elvakult vagy, hanem láthatóan tudatlan is.

A gravitációs erőtér potenciálos, tehát ha egy testet felemelsz, akkor a potenciális energiáját növeled. Ha a test ezután leesik, akkor a potenciális energiája az eredeti értékre csökken. Nem tudsz belőle több energiát kihozni, mint amit belefektettél.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor például hogyan lehet gravitációs gyorsítást alkalmazni az űrhajókon. A válasz az, hogy a gyorsítás során amennyivel nő az űrhajó mozgási energiája, annyival csökken a bolygóé.

Ugyanígy felmerülhet pl. a vízerőművek kérdése. Ott egyértelműen a nagy helyzeti energiájú, tehát "magasan lévő" víz potenciális (helyzeti) energiáját használjuk ki a turbinák forgatásához. Azonban itt is a vizet előbb fel kell "vinni". Ezt pedig az időjárás teszi meg helyettünk, amit pedig a Nap energiája hajt. Tehát nem maga a gravitációs erőtér az energiaforrásunk, hanem közvetve a Nap fúzis folyamataiból származó energiát "csapoljuk meg".

Ha ezek a dolgok nem így működnének, akkor felborulna az energiamegmaradás és működnének az örökmozgók.

A gravitáció eredete máig sem tisztázott. A négy alapvető kölcsönhatás egyikeként tartják számon (a másik három az erős, a gyenge és az elektromágneses kölcsönhatás). Ma is egymással versengenek a teóriák, amik igyekeznek pontos választ adni az "okára". Ez persze nem azt jelenti, hogy fogalmunk sincs az egészről, nagyszerűen tudunk vele számolni.

Én másodszor is korrekt hangnemben és tőlem telhetően értelmesen válaszoltam neked. Ha képes vagy kulturált módon írni és kérdezni, szívesen válaszolok továbbra is.

Amúgy meg ha neked nem is, talán másnak hasznos, amit írok.

Ignoramus

2013. szept. 23. 14:08
 56/73 Shai-Hulud ***** válasza:
96%

@openyoureye

Te, én Isten bizony nem rossz szándékból mondom, de te köszönőviszonyban sem vagy a fizikával.

Talán egy egyszerű analógián keresztül könnyebben megérted:

A rugónak önmagában nincs munkavégző képessége (energiája, ahogy te fogalmaztad). Ezt az energiát bele lehet vinni, ha a rugót megfeszítjük.

Ha a rugót ilyen megfeszített állapotban tartjuk, akkor az energiáját szinte korlátlanul megőrzi, és amíg elmozdulás nem történik, addig csak a RUGÓERŐ létezik, de fizikai munkavégzés nincs. Vagyis a rugó energiája nem fogy, ezért később bármikor képes az egyszer betáplált energiának megfelelő munkát elvégezni (ekkor elmozdulás, vagyis fizikai munkavégzés is történik).

A gravitáció is hasonlóképpen működik. Az egymástól (pl. az ősrobbanás által) eltávolított részecskék "felhúzzák" a köztük lévő gravitációs erőt, és így szinte rugóerőként tárolják az energiát. A rugóerő (vagyis a gravitációs vonzóerő) mérhető, de amíg a részecskék nem közelítenek egymáshoz, addig munkavégzés (vagyis energia felhasználás) NEM TÖRTÉNIK.

Emiatt a gravitáció éppúgy "kiapadhatatlan", mint a rugó ereje.

Tetszik, vagy nem tetszik, Ignoramusnak teljesen igaza van abban, amit írt. Sajnos még abban is, hogy megalapozatlanul, kellő szakismeret nélkül, teljesen tudománytalan dolgokkal vagdalkozol, amiből kizárólag az látszik, hogy mennyire alkalmatlan vagy bármilyen ésszerű eszmecserére.

Ismétlem, nem bántani akarlak. Csak felhívni a figyelmedet arra, hogy nem ez a jó út ahhoz, hogy értelmes vitapartnernek tekintsenek.

Pedro

2013. szept. 23. 14:39
 57/73 anonim ***** válasza:
11%
Az energiamegmaradás törvénye már "megdőlt" mivel nem törvényszerű dolog.Kb. 300-20 évvel ezelőtti tudományos feltevések amiket leírtak itt sokan.Nagyjából a discovery csatorna színvonal.Kicsit ahhoz hasonlít mint a földközpontú világkép.Ha valaki is tudósnak nevezi magát és érdemi választ kérnek tőle csak annyit tud mondani hogy a mai tudásunk alapján a kozmoszról nem tudunk semmi biztosat mondani.Az ősrobbanás és hasonló elméleteknek helye van de a biztosítékot kéne kicsapni akkor ha ezeket a teóriákat bárkire,bármilyen címszó alatt rá akarják erőltetni vagy kötelező jelleggel megtanítani,elfogadtatni.Érdekes 100éve még rengeteg tudományos elméletnek helye volt a közéletben és a "tudományos szakmában".Ma már aki nem az központosított dolgot harsogja az jóformán eretnek de a minimum hogy tudatlan jelzővel illetik.
2013. szept. 23. 21:27
 58/73 Shai-Hulud ***** válasza:
91%

"Érdekes 100éve még rengeteg tudományos elméletnek helye volt a közéletben és a "tudományos szakmában".Ma már aki nem az központosított dolgot harsogja az jóformán eretnek de a minimum hogy tudatlan jelzővel illetik."

Igen, ez pontosan így van. És nem véletlenül. :-D

Csak gondold végig, amit írtál.

2013. szept. 23. 22:42
 59/73 anonim ***** válasza:
96%

#57: van igazság abban, amit mondasz, de attól még ha valaki nyilvánvalóan ostobaságot beszél, az más tészta.

Az a baj, hogy nagyon sokan összekeverik a tudatlanságot a nyíltlátókörűséggel és a "megkérdőjelezéssel".

Az energiamegmaradás egyáltalán nem dőlt meg, de kíváncsi vagyok, hogy miért mondod.

2013. szept. 23. 23:07
 60/73 anonim ***** válasza:

58.

"Érdekes 100éve még rengeteg tudományos elméletnek helye volt a közéletben és a "tudományos szakmában".Ma már aki nem az központosított dolgot harsogja az jóformán eretnek de a minimum hogy tudatlan jelzővel illetik."

Nem véletlenül.

Ebben egyetértünk.

2013. szept. 23. 23:13
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!