Milyen ételekben van fehérje a húson és a halon kívül?
"A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fehérjét hús és tejtermékek fogyasztásával kell a szervezetébe juttatnia. A zöldségekben az összes olyan aminosav (a fehérjék építőkövei) megtalálható, amire a szervezetnek szüksége van. Nem mindegyik zöldségben van jelen az összes, de ha sokféle zöldséget fogyasztunk, különösen a sötétzöld színűeket, és a sötétzöld levelű zöldségeket, és ezt még füvekkel is kiegészítjük, akkor rengeteg létfontosságú aminosavhoz jutunk.
De kiváló fehérjeforrás: a tofu, a hüvelyesek, különösen a szójabab (a friss egész bab) az edamame és a lencse, továbbá a nyers diófélék, csíráztatott magvak és gabonák, és az avokádó. Ezek mindegyike kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz, amelyek az állati fehérjéknél jobban beépülnek. A dolog kulcsa a szervezet számára biztosított fehérje minősége, nem pedig a mennyisége. Elvégre a szervezetnek nem egy típusú nagyadag fehérjére van szüksége, hanem sok különböző fehérje építőkövére az aminosavakra".
Jóformán, nem lehet olyan ételt találni, amiben nincs.
Ezért is szokták mondani, hogy fehérjehiány nem létezik. Kis túlzással, a középkori történetek kenyéren és vízen élő rabjai is jutottak fehérjéhez :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!