Sok tojásom van otthon. Mit süssek? Csakis a piskóta jöhet úgy-e szóba?
kifejezetten sütire gondoltál? mert nekem egyből a tojásos nokedli jutott eszembe.
vagy madártej.
amúgy én a habba soha nem rakok cukrot, inkább egy ici-pici sót.
Túrós lepény
Hozzávalók a tésztához: 1/4 kg liszt, 1/8 kg vaj, 1 db tojás, 2 deka élesztő, 1 késhegynyi só, 1 1/2 deci tej. Töltelék:10 tojás, 10 evőkanál cukor, fél rúd vanília, csipetnyi só, 1/2 kg túró, 1 liter tejfel, 5 deka mazsola, 3 evőkanál dara.
1/4kg lisztet, 1/8kg vajat, 1 tojás sárgáját, sót, 2 deka élesztőt 1 1/2 deci tejjel jól kidolgozunk és kelni hagyjuk. Akkor a lisztezett deszkán kinyújtjuk,, mint a rétest tepsibe tesszük és a következő töltelékkel megtöltjük. 10 tojás sárgáját cukorral, vaníliával igen habosra keverünk. Beletesszük a sót, a kicsorgatott, áttört túrót,, a szintén kicsogatott tejfelt, mazsolát és darát. 10 tojás fehérjét nagyon kemény habbá verünk, a töltelékhez könnyedén hozzákeverjük, ráöntjük a tésztára, melynek széleit visszahajtjuk a töltelékre. Lassú tűznél fél óráig sütjük.
Madártej szelet. Andi konyhája
Madártej szelet
Hozzávalók:
8 tojás
12 evőkanál cukor
13 evőkanál liszt
2 vaniliáscukor
4 dl tej
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
4 dl tejszín
8 tojásfehérjét, 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliáscukrot 4 dl tejben elkeverjük. Sűrűre főzzük kihűtjük- 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverjük és a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, csokireszelékkel megszórjuk.
35 * 25 cm-es tepsiben készült.
A tojáshabhoz:
8db tojás fehérje,
180 g kristálycukor.
A tésztához:
2 egész tojás,
3 tojás sárgája,
55 g porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
55 g finomliszt.
A töltelékhez:
250 ml tejszín,
1 csomag habfix,
1 evőkanál feketekávé. ( tetszés szerint eper, málna, meggy, stb.)
Elkészítés:
Ehhez a különleges édességhez kétféle masszát készítünk. Az elsőhöz a tojás fehérjét kemény habbá verjük, úgy, hogy közben a kristálycukrot apránként beleszórjuk. A másikhoz az egész tojásokat a 3 tojás sárgájával együtt, a porcukrot és a vaníliás cukrot is hozzáadva habosra keverjük. Végül a lisztet is beledolgozzuk. Sütőpapírból két 15x40 cm-es darabot levágunk, és egy nagy tepsibe egymás mellé fektetjük. A tojáshabot nyomózsákba tesszük, és mindegyik sütőpapírra hosszában 3-3 csíkot húzunk, úgy, hogy köztük azonos távolság maradjon. A közöket a sárga tésztamasszával töltjük ki. Így laponként három fehér és két sárga csíkból álló tésztát kapunk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőfokon (190 °C) 15-20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd a papírt az aljáról eltávolítjuk. Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és a kávéval barnára színezzük, (készíthetjük gyümölcsökkel is a krémet). Esetleg, ha a süteményt nem fogyasztjuk el azonnal akkor jó, ha a tejszínbe 1 csomag habfixet keverünk. A tölteléket az egyik csíkos tésztalapra kenjük, majd a másikkal befedjük. Óvatosan kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tálra rakjuk. Porcukrozva, esetleg a maradék krémmel megkenve tálaljuk.
Madártej torta (Az ország tortája 2007)
Hozzávalók (2 db 16 szeletes, 24 cm átmérőjű, 4,5 cm magas tortához):
a piskótához:
25 dkg margarin (Maister krém)
7,5 dkg porcukor
10 dkg tojás sárgája
17,5 dkg tojás fehérje
17,5 dkg cukor
22 dkg liszt
0,5 dkg sütőpor
5 dkg keményítő
5 dkg tejpor (zsíros)
a krémhez:
1 liter tej (2,8%-os)
20 db tojássárgája (44 dkg)
3 db vaníliarúd
20 dkg cukor
60 dkg vaj
a díszítéshez:
50 dkg tojásfehérje
50 dkg cukor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!