Kinel mi lesz a karacsonyi menu?
Sziasztok :)
szeretnek egy kis ihletet a karacsonyi menuhoz :)
Kinel mi lesz?
mi 2-en leszunk es amit terveztem:
Husleves,toltott kaposzta,mezeskalacs vagy bejgli. de ha van megtetszik mas akkor mast fogok fozni :) koszi a valaszokat :D
tárkonyos raguleves
rántott dolgok (hal,csirkemell,sertéscomb,gomba)
baconba tekert csirkemáj,esetleg még töltött csirke comb
valamilyen majonézes saláta,kukoricás rizs
bejgli,hókifli,sport szelet,sajtosrúd ipari mennyiségben,esetleg zserbó
Hát, nálunk teljesen hagyományos.
24-én ketten leszünk:
Borleves, rántott ponty majonézes burgonyasalival, töltött káposzta.
Édesség, ami jön, nem vagyunk édes szájúak, de már előtte szoktunk kapni beiglit, kalácsot, hasonlót.
25-26: rokonoknál: mindenféle vegyes tál, hús leves, sült, rántott, töltött husik, disznó, csirke, marha, halacska, lazac, hideg tálak. Rengeteg sütemény.
24-én a mamáéknál ebédelünk
Halászlé
Rántott hal(meg rántott hús a gyerekeknek meg aki nem szereti a halat)
Valami köret gondolom
Bejgli
Mézeskalács
25-én a másik mamáéknál :)
Kb. ugyanez csak a hal helyett töltöttkáposzta :)
háát..én nálatok éhen halnék.
amúgy a húsleves,töltött káposzta egy tök átlagos kaja,nem igazán Karácsonyi menü.Még jó,hogy lesz mézeskalács meg bejgli,abból lehet sejteni,hogy Karácsony van.
Már csak a rántott hús,sült krumpli hiányzik :D
24-én halászlé, rántott hal tartár és b püré aki nem szereti az kap gombás tejszines cs mellet durum tésztával
25-én rántott tarja zöldséges rizs
26-án kacsacombok vörösboros mártásban párolt vörös káp hagymás krumpli és persze bejgli és torta (Itt lesznek vendégek)
2 szemelyre minek fozzek annyit?:)
halat nem szeretjuk,sertest nem eszunk..
Amikor osszegyulik a csalad akkor nagy lakomat csinalok.
Pl tavaly:
gulyas leves sult liba lilakaposztaval krumplival,salataval, toltott kaposzta,mezeskalacs,bejgli,hokifli,linzer. :) 2 szemelyre nem fozok annyit.. minek? kidobni?
Én valami krémlevesre gondoltam, mondjuk zeller. Ehhez sütni sajtchipset.
Aztán pisztrángot és vaddisznószűzet sütünk (halhoz találtam egy tetsző receptet, a szűzhöz is kértem már itt segítséget, de még képlékeny a dolog). Köretet még nem tudom.
Sütök még zserbót és hókockát, ezeket cserélgetni fogjuk anyukámmal és anyósommal, így lesz majd 5-6 féle süti, csak kisebb adagokban :)
A halászlé, rántotthal, töltöttkáposzta nálunk is hagyomány. egyik nap viszont sütök egy különleges májas tekercset.Éppen tegnap meséltem el egy fiatalasszonynak, aki ötletet kért tőlem a karácsonyi menühöz.
egy szép darab csontnélküli karajt (kilóhúsz, másfél kiló, család nagyságától függhet) szembe állítunk magunnkkal egy nagyon éles késsel egy centi mélyen hosszában bevágjuk. ezt a vágást tobább kell folytatni, lassan mindig előrehaladva, gyakorlatilag ki kell teríteni a karajt egy nagy lappá. nem kell félni tőle, mivel lassú munka nem lehet elrontani. esetleg egy kicsit egyenletlen a vastagsága, de sebaj. egyhén kiklopfoljuk.
Fél kiló csirkemájat egy közepes fej zsiradékon dinsztelt hagymán megsütünk. főzünk 2-3 keménytojást. a májat a hagymás szafttal és a tojásokkal ledaráljuk. borssal, majorannával, mustárral fűszerezzük , kis tejföllel lazítjuk krémessé.
a szép nagydarab kiterített karajra kenjük egyenletesen, nem túl vastagon.
a rövidebbik végénél elkezdjük feltekerni, mint a bejglit.
ha még gazdagabban akarjuk akkor nagyon vékony húsos szalonnacsíkokkal is körbetekerjük.
mindenképpen szükséges háztartási cérnával körbetekerni, és rögzíteni.
mélyebb tepsibe tesszük, amiben zsiradékot olvasztunk. jómagam annyika zsírban sütöm, amivel még lehet locsolni, illetve érdemes többször is megforgatni sülés közben.
Legalább másfél óra sülésre lehet számítani.
ha szépen körbepirult, akkor deszkán pihentetjük 10 percig. utána lebontjuk a cérnát és éles késsel ferdén ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
Ízlésesen pecsenyéstálra pakoljuk, lehet díszíteni salátalevéllel, naracsszeletekkel, de színes paprikával, uborkával, paradicsomcikkel stb. persze csak annyira, hogy a tekercs szépséges látványát ne takarja el.
Bármilyen köret illik mellé, pl krumplipüré, vajas-petrezselymes krumpli, tarka zöldséges rizs... és egyebek.
Kicsit babrásnak tűnik, de nem az, és a finom íz, a látvány mindenképpen kárpótolja az embert.
Sütinek egy már biztos, hogy a mézestésztás pudingos-meggyes velence szeletet fogom sütni, diós-habos kockát,
linzert, porhanyós sokáig elálló sósrudacskákat.
Kellemes készülődést mindenkinek:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!