Hogy szoktatok a lecsot kesziteni?
Felkockázom a szalonnát, kisütöm a zsírt belőle, kiszedem a szalonnát, a fennmaradt zsírba beledobom a felaprított vöröshagymát, üvegesre sütöm. (Ha nem használok szalonnát, akkor olajon sütöm a hagymát, a szalonnát pedig azért veszem ki, hogy ne égjen meg, amíg a hagyma is felsül, illetve én csak a legvégén szoktam visszarakni rá, mert szeretem, ha ropogós marad a sült szalonna, nem szeretem, amikor ázott lesz a paradicsomtól, de ez részlet kérdés.)
Ha készen van a hagyma, akkor rárakom a felkockázott paradicsomot, majd a paprikát (kevesebb paradicsom kell, mint amennyi paprika van),sózom, borsozom, majd rendszeresen kavargatom. A paradicsom elég sok levet enged, ezért nem öntöm fel vízzel, így is arra kell majd várni, hogy lepárolódjon róla a paradicsom hígabb leve. Mire az lepárolódik, addigra a paprika és a paradicsom húsa is jó puha lesz, ha rakok még bele virslit,vagy kolbászt, akkor azt ilyenkor szoktam beledobni, mert annak öt perc főzés elég. Valamint, ha csípősre csinálom, akkor egyik megoldásként csípős paprikát is rakok bele még az elején, ha az nincs itthon, akkor középtájon rakok bele erős pistát.
Ha készen van, akkor ketté szedem, mert a férjem így szereti, én viszont ütök az egyik felére tojást is magamnak. Rá a tojás és gyors kavargatás. Csak annyit tojásozok mindig fel, amennyi elfogy, mert melegítve szerintem az már nem a legjobb, viszont később sem tart közvetlenül fogyasztás előtt rárakni a tojást (kb annyi idő, mint amennyi idő alatt megmelegedne).
Kíváncsi vagyok, hogy ki milyen pikáns lecsót szokott készíteni! :-)
Én összevägom a hagymàt,paradicsomot,paprikàt pici olajat alà.
Felteszem lefedve.
hagyom picit együtt érni.Ha màr jo kis vizet engedet magàbol,akkor leveszemés öntök alà nagyon kevés vizet,füszerezem(bors,so,pirospaprika,vegeta stb.Ujra felteszem,hagyom föni,késöbb virslit ,kolbàszt vàgok bele,legvégén 2-3 tojàst beleütök.
Millió féle recept van, szinte szakácsonként eltérő.
Az egyik legfinomabb változatomat ismertetem:
Jó adag húsos szalonnát (kolozsvári) felkockázol (kb. 1x1 cm). Felkarikázol jó adag szárazkolbászt (legjobb az eredeti gyulai, de jó még a békéscsabai csípős száraz is).
Kb 3 nagy fej hagyma, kanálnyi zsír! (Nem olaj, ZSÍR!!!)
Bográcsban felhevíted a zsírt, megpirítod benne a szalonnát, majd a szalonnapörcöt kiszeded.
A visszamaradt zsírban átpirítod a kolbászt és azt is kiszeded.
Ebben a zsírban a kockára vagy félfőre vágott hagymát megdinszteled, majd kicsit megpirítod (aranysárgára, mert így a végéra elfő) Könnyebb a hagymát dinsztelni, ha kisit megsózod.
Amikor a hagyma jó, akkor leveszed, hagyod csillapodni és bele szórod a házi pirospaprikát, ami nálam csemege édes paprika. Ezzel elkevered és hagyod állni, hogy jól kioldódjon a paprika színe, zamata, ráadásul így nem is ég meg, mert az már keserű lenne.
Ebbe az alapba beleteszed a kb. 1 kg paprikát (én karikára szoktam vágni, van aki csíkokra,én beleteszem a magházát, van aki nem).
Csökkentett hő mellett elkezded párolni fedő alatt lehetőleg. Gyakrabban keverd és figyelj, hogy le ne égjen. Esetleg pici forró vizet tehetsz alá.
Amikor félig kész, akkor a cikkekre vágott leveses paradicsomot is belekevered, ami legalább 60 dkg legyen. (Én a 80 dkg paradicsom 1 kg paprikához híve vagyok, van aki többet, van ki kevesebbet használ, van aki leszedi a paradicsom héját, van ki nem, van ki csak a húsát teszi bele, van aki a magját is, stb.)
Ekkor lehet beletenni 1-2 hegyes erős zöldpaprikát is, felkarikázva.
Mikor majdnem kész, akkor belekeverem a szalonnapörcör és a kolbászkarikákat is.
Ha kész megkóstolom. Ha nagyon "savas" (ami leginkább a a savanyú ízhez hasonlít, akkor kicsi cukorral szelidítem az ízt.)
Én ilyenkor a végén szoktam beletenni az őrölt fehérborsot. (Ha feketeborsot használok, akkor azt a paradicsommal együtt.)
hagyom állni.
Ez magában is jó, de lehet hozzákeverni felvert tojást, lehet hozzá tésztát, nokedlit vagy tarhonyát, lehet belefőzni rizst, ízlés szerint.
Nyírségben eszik tejfölösen is (nagyon finom).
Ugyanez egyébként jól elkészíthető a tűzhelyen is.
Az előző lecsós vagyok.
Azt azért megkérdezném, hogy az én receptem miért csak 56 %-os válasz?
Olyanok vagytok, mint a ...
Ha nem az sszony, akkor mindegy mit nyomtok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!