Milyen bevált paleolit recepteket tudnátok ajánlani? Mikre kell odafigyelni készítés közben?
Nekem valahogy nem ízlenek, amiket készítek. Nem tudom mit szúrok el, de vagy vmi mellékízt érzek, vagy száraz...
A kókuszos muffinom fojtós lett (kókuszliszt, tojás, nyírfacukor, gluténmentes sütőpor) és fura mellékíze van (talán a sütőpor???). A paleolit kenyerem olyan mint a szikla. Finom, de iszonyat kemény, ugyanakkor jól vágható.
Amire figyelj, hogy a maglisztek rengeteg folyadékot felvesznek, szóval fojtósak maradnak, ha nem teszel hozzá extra zsiradékot, nálam leginkább a kókuszzsír vált be, mert semmi mellékíze nincs.
A paleolit kenyerek pedig általában olyanok, mint a szikla :( Hiszen, a normál kenyér puhaságát pont a glutén adja sajnos, attól tudnak kialakulni a kis "kötések" a lyukak közt. Éppen ezért csak akkor csinálok kenyeret, ha nagyon muszáj, pl májkrémhez, tatár beefsteak-hez. De azért nem mindegyik katasztrófa, kísérletezz bátran. Van egy weboldal, www.paleovital.hu a neve azt hiszem, ott rengeteg receptet találsz. Sőt, van egy olyan szakácskönyv, ami kifejezetten "tésztafélékről" szól, a paleovitalon megtalálod és megrendelheted. Nekem megvan, nagyon szuper, sok-sok sziklakenyér van benne :)
Az én bevált receptem egy süti, amit reggelire eszik a család, és nagyon finom: 24 dkg 2 féle magliszt (pl len + dióörlemény, én így szoktam) 2 kanál kakaópor, édesítő, 1 marék dió, 1 marék étcsoki, 1 marék aszalt gyümölcs, fűszer (egy csipet só, fahéj vagy gyömbér) ezeket külön összekeverem, majd a nedves összetevőket is összekeverem, végül a kettőt összekeverem és beteszem egy kiolajozott tepsibe és kb 30 perc alatt kb 170 fokon megsütöm. A nedves összetevők pedig, 4 tojás, 1-1,5 dl víz, 1 deci olvasztott vaj vagy kókuszzsír.
Amire még figyelj, hogy nem tudom, mi a célod a paleoval, de ha a fogyás, akkor azért ezeket ne vidd túlzásba.
Itt a könyv:
Remélem, tudtam picit segíteni! Sok sikert!
A Bellandor kft. által forgalmazott magliszt keverékeken remek kenyér és lepényreceptek vannak. Én házilag szoktam lepényt sütni, kb. 5 perc+mosogatás. : 2 felvert tojás, 4 evőkanál szezám vagy mandulaliszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 1 kk. só, 1 evőkanál oliva olaj, ízlés szerint reszelt zeller. A robotgép keverőjében fél perc, utána serpenyőben, kevés olajon süsd meg! Olyan vastag lesz, mint egy szelet toast kenyér, tehát szendvicsnek is jó. A szezámlisztes íze kicsit intenzív, a mandulaliszt meg drága. De finomra darált mandulából is lehet, csak akkor olajat ne tegyél bele!
Sütisütésnél próbáld ki a darált diót! Mi liszt helyett, almás pitébe, brownie-ba, és tortalapnak is próbáltuk már. De tényleg a Szendi féle szakácskönyvet vedd meg, mert k.jó receptek vannak benne. Ha szereted a fagyit, mi remek gyümölcsfagyit készítünk mirelit gyümölcsből, banánból és édesítőből. Csak egy jó erős robotgép kell, ami mirelitet is ledarál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!