Szedres sütit szeretnék csinálni, van valami ötletetek?
szedres lepény
Elkészítés
Tészta recept:
A vajat habosra keverjük a porcukorral ,vaníliás cukorral és a sóval.Belekeverjük a tojássárgájákat, majd a fehérjékből 12 dkg kristálycukorral kemény habot verünk. A vajas masszához keverjük a citromhéjat , a lisztet ,és a sütőport ,majd hozzáadunk kb. 2.5dl tejet is . A habot óvatosan beleforgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kész tésztát.
A töltelék receptje:
A szedret megtisztítjuk , majd a szépen kikent tészta tetejére szórjuk , és a gyümőlcsöt meghintjük fahéjas cukorral .
A sütőt előmelegítjük 180°C és kb 35 perc alatt megsütjük.A forró lepényt meghintjük porcukorral , felvágjuk és tálra rakjuk.
Hozzávalók
23 dkg Vaj
10 dkg Porcukor
8 db Tojás
1 dkg Vaníliás cukor
1 csip. Só
22 dkg Cukor
21 dkg liszt (graham)
5 g sütőpor
1 db Citrom reszelt héja
2 dl Tej
60 dkg Szeder
1 dkg fahéj
28 adag lesz - 1,5 óra alatt elkészíthető - más bogyós gyümölcsel is elkészíthető
Vaniliás szedres süti
Kisméretű tepsibe 5 tojásos piskótát sütünk. A kihűlt piskótát hosszába, 3 egyenlő csíkra vágjuk. A krémhez 3 dl tejbe, 1 csomag Váncza Vanília ízű pudingot és 2 kanál cukor elkeverünk. Ezt megfőzünk, utána kihűtjük. A 15 dkg margarint, 20 dkg cukorral habosra keverem, és a kihűlt pudinggal egybedolgozom.
A krém 1/3-át az első lapra kenem, majd erre teszem a fagyasztott szeder szemek harmad részét (felengedés nélkül). Majd a következő lap, krém és szeder következik. Erre kerül az utolsó lap.
Végül a tetejét és az oldalát krémmel és szederrel dekoráljuk.
ribizlis szedres túrófelfújt :
Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg cukor
75 dkg túró (ricotta is lehet)
2 cs vaníliás cukor
2 cs bourbon vaníliás pudingpor
3 marék ribizli
1 marék szeder
kevés vaj
A tojásokat szétválasztom és a 4 sárgáját a cukrokkal habosra kikeverem. Hozzáadom a túrót és a pudingporokat. A 4 fehérjét csipet sóval habbá verem és a túrós keverékhez adagolom, majd a kivajazott formába simítom. A gyümölcsöket szétterítem rajta és picit bele is nyomkodom. 180 fokon 45 percig sütöm.
A maradék gyümölcsből meg öszedobtam hirtelen egy tejespitét, a szokott módon.
szedres - almás süti
Hozzávalók:
25 dkg liszt
17,5 dkg vaj
17,5 dkg cukor
fél tk fahéj
2 ek cukor
1 közepes méretű alma reszelve
2 tojás
1 narancs reszelt héja (vagy citrom is jó)
2,5 kk sütőpor
22,5 dkg szeder
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kivajazunk egy püspökkenyér-formát. Hogy mekkorát? Hát a recept azt írta, hogy 1,7 litereshez jó ez az adag, de ez nem igaz. Az nagy. Szerintem még az 1,5 literes forma is nagy egy picit, de ok, az már úgy nagyjából jó lesz.) Egy tálban összemorzsoljuk a lisztet, a hideg vajat és a 17,5 dkg cukrot. Kiveszünk belőle 4-5 evőkanálnyit egy kisebb tálba és félretesszük.
2. A főtálban lévő vajas cucchoz hozzáadjuk a reszelt almát, a 2 tojást, a narancshéjat, a sütőport és elkeverjük. A kistálban lévő adaghoz hozzáadjuk a fahéjat és a 2 ek-nyi cukrot.
3. A főtálban lévő masszát beleöntjük a sütőformába, rászórjuk a maradék pár darab szedret és végül a tetejére a félretett fahéjas morzsát.
4. 60-70 perc alatt készre sütjük. (Ha közben barnulni kezd a teteje, le kell takarni alufóliával.)
A narancshéj helyett természetesen jó a citrom is, szeder helyett pedig valószínűleg bármelyik piros bogyós gyümölccsel ugyanilyen klassz lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!