Milyen kipróbált és finom citromtorta receptetek van?
Citromtorta recept
Hozzávalók:
22 dkg rétesliszt,
30 dkg cukor,
kis víz,
7 tojás,
1/2 csomag sütőpor,
citromhéj.
Krém: 3 dl tej,
3 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
15 dkg vaj,
1 citrom leve.
Citrommáz:
20 dkg porcukor,
1 tojásfehérje,
1 citrom leve.
Elkészítés:
A cukrot annyi vízzel, ami befedi, sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és keverés közben hozzáöntjük a forró szirupot, és az elhabart tojássárgáját. Jól összekeverjük, belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belereszeljük a citromhéjat, és vigyázva összekeverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük, előmelegített, mérsékelt sütőben sütjük.
Elkészítjük a krémet: a lisztet és a fele cukrot elhabarjuk a tejben, és keverés közben sűrűre főzzük. A vajat a másik 10 dkg cukorral kikeverjük, belecsepegtetjük a citromlevet. Még egyszer átkeverjük a kihűlt péppel. A kihűlt tortát 3 felé vágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére citrommáz kerül, ehhez a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével keverjük, míg a máz megsűrűsödik
ez nekem bevált
Citromtorta
Hozzávalók:
4 tojás
22 dkg porcukor
15 dkg liszt
½ csomag sütőpor
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja, és leve
Bevonat: tortabevonó étcsokoládé
vagy: citromos máz
Hozzávalók a mázhoz:
30 dkg szitált porcukor
2 tojásfehérje
1/2 citrom leve
A tojások fehérjét a cukorral és a citromlével simára keverjük, a forró süteményre öntjük. (Ha a még langyos sütőben szárítjuk, amitől szép fényessé válik.)
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a sütőporos, szitált lisztet, a vajat, a citromhéjat, a levet, végül óvatosan forgatjuk hozzá a tojások keményre vert habját.
Sütőpapírral bélelt formában, jól előmelegített sütőben, 180 °C –on, kb. 30-35 perc alatt kisütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, gőzfürdőben felolvasztott, egy kis olajjal elegyített csokoládéval vonjuk be, vagy citromos mázzal.
Egyszerű, és nagyon finom, a citromos mázzal finomabban érvényesül a citrom íze, de ízlés kérdése, kinek melyik tetszik jobban.
Olasz citromtorta
Egyik kedvenc sütim ez a könnyű citromos torta. Leginkább a citromkrémjéért (a klasszikus olasz "cukrászkrém" citromosított verziója) vagyok oda, ezt töltöm a delizia al limonébe is és a citromos profiterolba is. Akinek nincs kedve a torta sütögetésére egy órát szánni, készítse el csak a krémet (akár dupla mennyiségből is), majd töltse azt poharakba némi gyümölcs kíséretével, így is isteni desszertet kap!
Hozzávalók: 6 kis tortához: 10 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, csipet só, 4 dkg cukor, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, fél citrom leve
Krémhez: 2,5 dl tej, 3 tojássárgája, 2,5 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 citrom lereszelt héja, egy citrom leve
1. A torta alapanyagaiból gyúrjunk tésztát, majd tegyük minimum 1 órára a hűtőbe pihenni
2. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm-re, és 8-9 cm átmérőjű tortaformával szúrjunk karikákat belőle. 8 formát vajazzuk ki és lapogassuk beléjük a tésztát
3. „Vakon” süssük ki a tortákat: tegyünk sütőpapírt a torták belsejébe, és szórjunk rá babot, így süssük 15 percig, 180 fokra előmelegített sütőben.
4. Vegyük le a babot és a papírt, még 5 percig süssük a tortákat
5. Készítsük el a krémet: keverjük a cukrot a tojás sárgákkal és a citrom levével habosra, adjuk hozzá a lisztet és a citromhéjat
6. Forraljuk fel a tejet, majd szép lassan csurgassuk bele a kifehéredett tojáskrémet, kb. 5 percig folyamatos keveréssel főzzük, hogy jó sűrű legyen.
7. A krémet töltsük a kisült formákba, majd 5-6 órára (de jobb egy éjszakára) tegyük a hűtőbe
Hozzávalók:
tésztához:
12 dkg liszt,
4 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1 db tojás.
krémhez:
3 és fél dl tej,
3 tojássárgája,
fél csomag vaníliás cukor,
1 dl citromlé,
7 dkg cukor,
reszelt citromhéj,
1 evőkanál narancslikőr,
zselatin.
habhoz:
2 és fél dl tejszín,
3 dkg porcukor,
1 csomag habfixáló,
1 citrom,
fahéj.
Elkészítés:
Morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd gyorsan gyúrjuk össze a tojással, csipet sóval, cukorral. Formázzunk belőle cipót, tekerjük fóliába, és tegyük fél órára a hűtőszekrénybe. Melegítsük elő a sütőt, majd nyújtsuk négy-öt mm vékonyra lisztezett deszkán a vajas tésztát. Formáljuk kör alakúra, és béleljük ki vele a tortaformát. A tészta széleit hajtsuk fel, a felesleget késsel vágjuk le. Villával szurkáljuk meg, közepes lángon süssük aranyszínűre. A sült tésztát hagyjuk hűlni. Áztassuk a zselatint hideg vízben. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral. A tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, szórjuk bele a reszelt citromhéjat. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a kikevert tojást. Forralni nem szabad! Nyomkodjuk ki jól a zselatint, és adjuk a meleg krémhez. Keverjük jól ki, és öntsük hozzá a narancslikőrt és a citromlét. Tegyük a krémet hűvös helyre, míg megdermed. Öntsük a kihűlt tésztára, és még pihentessük egy órán át a hűtőben. Közben a tejszínt a cukorral és a fixálóval verjük kemény habbá, csipet fahéjjal fűszerezzük. A habot kenjük a tojásos krémre. Díszítsük citromkarikákkal a szélét, hintsük meg a tetejét bőven fahéjjal.
Citromtorta
Hozzávalók:
# 10 egész tojás
# 10 evőkanál cukor
# 10 evőkanál liszt
# 1 sütőpor
# 2 vanílliás puding
# 1 liter tej
# 50 dkg sütőmargarin
# 4 csomag vaníliás cukor
# 20 dkg porcukor
# 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem. Mikor felverődött, kanalankét hozzáadom a cukrot, miközben tovább verem, míg kemény habbá válik. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat és habbá verem. A lisztett összekeverem a sütőporral, és óvatosan összekeverem a habos masszával. Kivajazott kerek tortaformában 150 fokon megsütöm. A tejben megfőzöm a pudingot és a vaníliás cukrot. Kihűltöm. A margarint kikeverem a porcukorral, hozzáadom a kihűlt pudingot, a citrom levét, reszelt héját, és az egészet újra kikeverem. A kihűlt piskótát 4 részre vágom, megtöltöm a krémmel úgy, hogy az oldalaira és a tetejére is kerüljön.
Megjegyzés:
Félretehetünk egy kis krémet, és tortadíszítővel ízlés szerint díszíthetjük.
nekem ez vált be
hozzávalók:
6 tojás 6 ek rétes liszt
6 ek kristály cukor
ebből piskóta.
vajas krém
20dkg rama margarin(kocka alaku)
20dkg porcukor
ezt habosra keverni(amig nem "recsg benne a cukor)
főzött krém
fél liter tej
4 ek finom liszt
addig főzni mig össze nem áll(csomó mentes)
ha kihűlt a vajas krémhez kell keverni és reszelt citrom héjjal citromnak a levével lehet izesíteni
Ui:
ezzel a krémmel bármilyen íz elérhető
szinezni is lehet,ételfestékkel.
a kakaós krém is így készül,csak akkor az ízek helyett kakaóport kell tenni bele
sok sikert.
remélem sikerül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!