Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Írnátok bevált házi fonott...

Írnátok bevált házi fonott kalács recepteket?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 19. 12:24
 1/2 anonim ***** válasza:

Leírom azt, ami már a nagyim, aztán anya, aztán mostmár én is évek óta sütök.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg "kocka" margarin, 6 dl tej, 1 élesztő (5 dkg), fél kávéskanál só, 1 csomag mazsola.

A lisztet mély tálba öntöm, meglangyosítom a tejet, hogy kb. kézmeleg legyen.A lisztbe mosrzolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, a cukrot és a sót, és ha szereted, a mazsolát. Megvárom, míg az élesztő "megfut" (habos lesz). Aztán megolvasztom a margarint, és elkezdem a tésztát gyúrni, aztán mikor egybeáll, ráöntöm a megolvasztott margarint, és addig dagasztom, míg a tálhoz és kezemhez sem ragad már hozzá, és akkor már szépen hólyagos is lesz a tészta. Kb. egy órán át kelesztem tiszta törlővel és párnával letakarva, huzatmentes helyen.

Ha megkelt, akkor lisztezett deszkára borítom, és 2 felé vágom. Az egyik darabot a tálba teszem, és ami a deszkán maradt, 3 felé vágom, megsodrom, és befonom, mint a hajat. Elkészítem ugyanígy a másikat is. Ekkor kikent, kilisztezett kistepsibe teszem. Felvert tojássárgájával megkenem. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöm. A szélén tűpróbával lehet ellenőrizni, nem ragad-e.

Ha nem 2 kiskalácsot szeretnél sütni, egy nagyot is lehet, de akkor kb. 50-60 perc kell a sütéshez.

Jó sütést és sok sikert kívánok!

2011. ápr. 19. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!
2011. ápr. 19. 16:49

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!