Amerikai finomság elkészítése?
Tehát az almát cukros, fűszeres vizben meg kell főzni, de nem puhára, csak, hogy nem legyen nyers, lecsöpögtetni, mert ha nem lesz száraz, a cukormáz nem marad meg rajta. A mázhoz vegyél mondjuk fél kg cukrot, és pici vizet. Csak annyi legyen a viz, hogy el tudd keverni a cukrot benne. Ha történetesen többre sikerült nem baj, csak tovább kell majd főzni. Az edényre nagyon oda kell figyelned, nem szabad, hogy sérült legyen a zománca, és még véletlenül sem lehet zsiros (a fakanál sem, amivel majd megkevered). Tehát cukor, kis viz és pár csepp ecet (4-5), és főzöd (néha megkevered) egészen addig, amig nem kezd el sűrűsödni. Az azt jelenti, hogy a buborékok, amik forrás közben képződnek kicsit nagyobbak lesznek, és láthatóan erősek. Akkor a kanállal kicseppentesz egy cseppet hideg felületre és hagyod kicsit hűlni(1 perc). Az ujjaddal óvatosan hozzányúlsz, és ha nem ragad bele az ujjad, hanem mintha vékony réteg képződött volna rajta, kész a mázad. Ebbe kell beleforgatnod az almát úgy, hogy felszúrod hurkapálcára, beleforgatod minden oldalról, még igy forrón, és a felesleget lecsepegteted, majd beleállitod valamibe, hogy a máz megdermedhessen. Ennyi. Szinezheted is ételfestékkel, ha van kedved.
Ami nem sikerülhet:
- a máz ha kikristályosodik - vagy kevés volt az ecet, vagy túl sokáig főzted, ebben az esetben önts hozzá vizet, még ecetet, és főzd újra előlről.
- ha karamellizálódni kezd - kevés volt a viz, higitsd fel, és előlről.
A megmaradt cukormázt fel lehet használni, mint cukorszirupot, felöntöd, összeforralod és kész, vagy ha sok maradt volna és szeretsz sütögetni csinálj belőle fondant.
Ahhoz szükséged van egy zsirtalanitott tepsire, amit leöblitesz hideg vizzel, beleöntöd az újra felforrósitott cukrot ( vigyázat, nagyon veszélyes, ha hozzáérsz, vagy lecsap éget), a tetejét becsapkodod hideg vizzel, úgy mint régen a nagymamák a ruhát vasalás előtt, és hagyod kihűlni. Ha kihűlt kiöntöd mondjuk egy asztalra, aminek műanyag bevonata van, de nem sérült a bevonat, előtte le kell öbliteni hideg vizzel, és egy konyhai spaklival(mint amit a szobafestők használnak) elkezded keverni, úgy hogy a szélén végigtolod, és amit felszed a spakli, azt beboritod a közepére, igy körbe, körbe az egészet. Nagyon nehéz, és nagyon sokáig kell csinálni, egészen addig, amig fehéredni nem kezd, akkor bele kell szedni edénybe, amit le tudsz zárni, és hideg helyen tárolni. Felhasználáskor ebből a fondan mennyiségből kell melegiteni kis viz hozzáadásával, de csak langyosra, ezzel tudod bevonni mondjuk a mignonokat szép szinesre. Szerintem túl sok munkáért túl kicsi élvezet, de megpróbálhatod.
Félek, hogy nem tudtam úgy leirni a cukormáz készitését, hogy biztosan meg tudd csinálni, de remélem azért valamennyire érthető és sikerülni fog.
Az eredményről értesülni szeretnék. Sok sikert mindkettőtöknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!